Polis Akademisi: Türkiye yanlısı devlet dışı aktörlerin önü açılmalı (!)

18 Mayıs 2020
Polis Akademisi: Türkiye yanlısı devlet dışı aktörlerin önü açılmalı (!)

“Oluşacak otorite boşluğunda Türkiye yanlısı aktörlerin önünün açılması yönünde stratejiler belirlenmelidir. 

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Polis Akademisi Başkanlığı’nın yayımladığı “Covid-19 Salgını ve Sonrası Uluslararası Siyasette Süreklilik ve Değişimler” isimli raporda tartışma yaratacak ifadelere yer verildi.

Raporda, bazı ülkelerde salgın nedeniyle otorite boşluğu oluşabileceği ve bu ortamda Türkiye yanlısı devlet dışı aktörlerin önünün açılması gerektiği belirtildi.

Raporun “Tespitler ve Değerlendirmeler” bölümünde “Salgının, Türkiye’nin faaliyet gösterdiği Orta Doğu ve Afrika’da zaten istikrarsız olan devletleri başarısız devletlere dönüştürme ihtimali daha yüksektir. Söz konusu devletlerde oluşacak otorite boşluğunu doldurmaya aday devlet dışı aktörlerin tanımlanması ve bunların Türkiye’ye bakışlarının bilinmesi yararlı olacaktır. Oluşacak otorite boşluğunda Türkiye yanlısı aktörlerin önünün açılması yönünde stratejiler belirlenmelidir” ifadeleri dikkat çekti.

Erdoğan rejiminin Ortdaoğu ve Afrika'daki emperyalist siyaseti bilinmektedir. Ancak ik kez devletin bir kurumu, emmiyet teşkilatına bağlı Polis Akademisi, bu emperyalist siyasetin araçlarını yerel işbirlikçilerinin belirlenmesi ve 'devlet-dışı', Türkiye yanlısı güçlerin önünün açılması talebini açıkça dile getiriyor. Erdoğan'ın İslamcı rejiminin dostu olmayan yönetimlerde ortaya çıkacak zafiyetlerden yararlanılmasını svunuyor. Hem emperyalist hem de darbeci bir politika öneriyor.

Tabbii, bu önü açılacak 'Türkiye yanlısı' güçlerin kimler olduğu veya olabileceği meçhul değil. Suriye'de kimler olmuşsa onların Afrika'daki uzantıları ve benzeri İslamcı-cihadçı paramiliter ötgütler. Çoğu El Kaide bağlantılı.

TÜRKİYE GÖÇÜN HEDEF ÜLKESİ

Yayımlanan raporda, Türkiye’nin salgın sonrası gelişmelere yönelik hazırlıklar yapması gerektiği belirtilerek “Düzensiz göçün istikrarsız bölgelerden istikrarlı bölgelere doğru bir insan hareketi başlatacağından hareketle, Türkiye hem göçün hedef ülkesi hem de geçiş güzergâhı olma potansiyeli taşımaktadır” denildi.

“Salgın sonrasında Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin, Türkiye’deki sağlık çalışanlarını yüksek ücretler ve uygun fırsatlar sunarak çekmeye çalışabilirler” ifadelerinin de yer aldığı raporda şöyle denildi:

“Türkiye’nin etrafında oluşacak başarısız devletlerdeki otorite boşluğunun terör örgütlerince fırsata çevrilme riski mevcuttur. Bu manada sosyal hizmetlerin devletler tarafından karşılanamadığı durumlarda terör örgütleri sosyal hizmetler sağlama faaliyetleri yoluyla yerel halk arasında sempati kazanabilir ve taban elde edebilir. Böylesi bir gelişmeye yönelik şimdiden önleyici planlamalar yapılması gerekmektedir.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…