Kayyımlara tepki büyüyor: Asla geri adım atmayacağız

18 Mayıs 2020
Kayyımlara tepki büyüyor: Asla geri adım atmayacağız

HDP'li belediyelere kayyım atanmasına karşı birçok kentte protesto eylemleri yapılırken, Siirt'te kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diyerek, kayyımlara tepki gösterdi.

HDP'li belediyelere kayyım atanması birçok kentte protesto edilmeye devam ediyor. Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyım atanmasını "AKP darbesi" olarak değerlendirilen protesto eylemlerinde partililer, kayyım politikalarına karşı susmayacaklarını ve geri adım atılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 
 
SİİRT 
 
HDP Kadın Meclisi, Siirt İl Örgütü binasında kayyım atamalarını protesto etti. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Ayşe Acar Başaran, Meral Danış Beştaş, Nuran İmir ve Remziye Tosun, ile görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 
 
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kayyım atamalarının hukuksuz olduğunu belirterek, gözaltında olan eşbaşkanların henüz savcılığa çıkarılmadığına değindi.  
 
‘İKTİDAR KÜRTLERLE UĞRAŞIYOR’
 
Görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ise, "Tüm dünya pandemi ile uğraşırken, iktidar Kürtler ve kazanımlarıyla uğraşıyor. Ne kadar kayyım atasanız da bizi halkımızdan uzaklaştıramayacaksınız. Çünkü HDP belediyeciliği halkçı bir belediyedir. Bizler gözaltındaki eşbaşkanlarımızın yanındayız. Halkımız da yanımızdadır. Yarın bir seçim olsa bu halk yeniden iradesine oy verecektir. Bunun böyle bilinmesini gerekir" diye seslendi. İktidarın sandıkta kazanamadığını kayyumlar ile "gasp ettiğini" dile getiren Korkmaz, "Halkımızın bize verdiği yetki ile tüm çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. Halk ile aramıza kimse giremez" dedi.  
 
KADINLAR BEDEL ÖDEDİ
 
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da kayyum siyasetine karşı kadınların seslerini yükseltmeye devam edeceğini vurguladı. Başaran, "İlk kayyumların atandığı 2016'dan bu yana iktidar kadın kazanımlarına saldırıyor" dedi. Yürütülen siyasetin Kürt halkının iradesini yok saydığına dikkati çeken Başaran, "Bir yandan da tüm dünyada örnek olarak gösterilen eşbaşkanlık sistemine, kadınların yerel yönetimde kendini bulduğu sisteme saldırıdır. Ortaya koyuyoruz ki eşbaşkanlık, ikili koltuk sistemi değil, erkek egemen sistemine bir alternatiftir" şeklinde konuştu. 
 
Yerelde yürütülen siyaset ile kadın iradesinin görüldüğünü vurgulayan Başaran, "Eşit temsiliyete gelene kadar feminist kadın hareketinden Kürt kadın hareketine kadar kadınlar, bedel ödemiştir. Kadınlar kendilerine karşı biçilen role karşı da bu sistem ile mücadele yürütüyorlar" dedi. Başaran, şöyle devam etti: "Buradan çıktıklarında arkalarında bir halk göremeyecekler. Kadınlar onların asla yanında olmayacak. Kadının iradesi her alanda olduğu gibi burada da kendini var etmeye devam edecek."
 
OTURMA EYLEMİ
 
Başaran'ın konuşmasının ardından kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Atılan sloganların ardından beş dakikalık oturma eylemi yapılırken, kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Eşbaşkanlık mor çizgimidir" sloganları attı.  
 
MARDİN  
 
HDP Mardin İl Örgütü ise, kayyım atamalarına karşı Kızıltepe’de açıklama gerçekleştirdi. HDP il ve ilçe örgütü yöneticilerinin yanı sıra HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın açıklamaya katıldı. Polisler, Mardin Valiliği tarafından kentte alınan “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçesi ile açılamaya izin verilmeyeceğini belirtti. 
 
Bunun üzerine başlayan tartışmada polis amiri, koronavirüs (Kovid-19) salgınını gerekçe göstererek, açıklama yapacak olan kitlenin kalabalık ve fiziki mesafeyi korumadığını savundu. HDP’liler de polislere, “Siz kendi durumunuza bakar mısınız? Biz sizden daha hazırlıklıyız” tepkisinde bulundu. Bu tepki üzerine maskesiz olan polisler için bir arkadaşlarının maske getirip takması dikkat çekti.
 
POLİS TEDBİRLERİ DİNLEMEDİ
 
Yaşanan tartışmada bir polis memuru, “Sizin burada etkinlik yapmanız diğer etkinliklerin önünü açacak. Bundan dolayı izin vermeyeceğiz… Ben burada algı oluşturulmasından bahsediyorum” ifadelerini kullandı. Tartışma sırasında polisler, açıklamaya katılmak isteyen bir yurttaşı alandan uzaklaştırmak istedi. Bu sırada alandan uzaklaştırılmak istenen yurttaş polise, “Açıklamaya katılacağım. Sosyal mesafeyi koruyorum” sözleri ile tepki gösterdi. Polis memurunun fiziki mesafeyi hiçe sayarak kadın yurttaşın önüne kesmesi de tepki gördü.
 
‘HAYATIMIZA DARBE YAPILMAK İSTENİYOR’
 
Tartışmanın sürdüğü anda HDP’liler açıklama yapmaya başladı. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, büyük bir saldırı ve tehlike ile karşı karşıya olunduklarını belirterek, halkın salgın ile mücadele ederken, AKP-MHP’nin ise HDP’li belediyelere ve Kürt halkının iradesine nasıl kayyım atayacağının hesabını yaptığını söyledi. Kayyım atamalarına ve mezarlık saldırılarına sessiz kalmayacaklarını belirten Kuday, darbe söylentilerine değinerek, “Bugün sadece askeri, siyasi darbe yok. Hayatımıza da bir darbe yapılmak isteniyor. Biz seçimden kaçmıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
DÜNDAR: AKP DARBEDİR
 
HDP'li Dündar ise, sözlerine 1982 yılında Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde bedenlerini ateşe vererek, tarihe “Dörtler” olarak geçen Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık’ın yaşamlarının yitirişinin 38'inci yıldönümü olduğunu hatırlattı. 
 
Dündar, iktidarının izlediği siyasetin 12 Eylül askeri darbe dönemi siyasetiyle aynı olduğunu ifade ederek, “12 Eylül darbesine karşı nasıl karşı durduksa bugün AKP-MHP iktidarının darbesine de aynı şekilde karşı duracağız” mesajı verdi. Dündar, “Eğer ki bu iktidar kazanacağına inanıyor olsaydı, kayyım atadığı yerlerde seçime gitme çağrımıza uyardı. O da kazanamayacağını bildiği için kayyım atamayı tercih ediyor. İster kayyım atayın, ister yasaklar getirin biz bu iktidara karşı boyun eğmeyeceğiz. Ne zaman nerede olursa olsun biz hazırız, halkımız da hazırdır. Bilinsin ki; kayyıma karşı duracağız. Kayyım darbedir, AKP darbedir. Biz buna karşı mücadele edeceğiz. AKP-MHP’nin sonu da yakındır” şeklinde konuştu. 
 
DİYARBAKIR 
 
HDP Diyarbakır İl Örgütü, kayyım atamalarına karşı Yenişehir'deki parti binası önünde bir araya geldi. Polis engeline rağmen bina önünde açıklama yapan partililer, fiziki mesafe kuralına uydu. 10 kişinin dışında kimsenin katılmasına izin verilmeyen açıklamada, üzerinde “Kayyım irade gaspıdır, asla kabul etmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. 
 
HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, dünyanın koronavirüs ile mücadele ettiği bir dönemde AKP’nin kayyım politikasını devam ettirerek, belediyeleri "işgal" ettiğini kaydetti. Ceylan, kayyım politikalarına karşı susmayacaklarını belirterek, geri adım atılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 
 
HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı ise, “12 Eylül cuntasına boyun eğmeyen, sayısız faili meçhule, hukuksuzluğa, zorbalığa rağmen 1990’ların karanlık gladyosunu tarihe gömen Kürt halkı, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde işaretini verdiği üzere bu tekçi iktidarın mezar kazıcısıdır. Saray vesayetinin halkın belediyelerine atadığı memurlar, yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir. Kürtlerin iradesinin gasp edilerek kara günler yaşatmak isteyenlerin sonları yakındır” şeklinde konuştu.
 
Lice, Kocaköy, Kulp ve Hani’de de eş zamanlı protesto eylemleri yapıldı. 
 
ŞIRNAK
 
Şırnak'ın Cizre ilçesinde HDP’li belediyelere kayyım ataması yapılan açıklamayla protesto etti. Parti binası önünde yapılan açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve çok sayıda kişi katıldı. Üzerinde, “Kayyum darbe rejimidir” yazılı pankartın açıldığı açıklamada polis yoğunluğu dikkati çekti. 
 
HDP'li Özgüneş, kayyım atamalarını "gasp" olarak değerlendirerek, belediye eşbaşkanlarının görevden uzaklaştırılmasına tepki gösterdi. Özgüneş, “Belediyelerimiz bugün zorbalıkla bizden alınmıştır. Bizler yine o belediyeleri alacağız. Onlar gidici biz ise kalıcıyız” diye konuştu.  
 
'BAYRAK VE MARŞLA İŞGAL' 
 
Görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ ise, koronavirüs (Kovid-19) salgınının olduğu bir süreçte ve 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nda 5 belediyeye kayyım atandığına değindi. Zırığ, “Kürt Dil Bayramı Günü'nde belediyelerimiz adeta işgal görüntüleriyle bayraklar asılarak, marşlar okunarak kayyımlar atanmıştır. Bu Kürde olan düşmanlığın bir daha ortaya çıkmış halidir. Eşbaşkanlarımızın kapıları kırılarak, gözaltına alınmıştır. AKP-MHP faşizmi sandıkta yenemediğini işgal ederek, kanunsuz, hukuksuz yöntemlerle halkın iradesini yok saymıştır” şeklinde tepki gösterdi. 
 
AKP’ye karşı "boyun eğmeyeceklerini" söyleyen Zırığ, şöyle devam etti: "Ne pahasına olursa olsun geri adım atmayacağız. Bu halk demokrasi mücadelesinde büyük bedeller vermiştir. AKP gibi binlerce yönetimler gelmiştir ve tarihin çöplüğüne gitmiştir, o da gidecektir.”  
 
Açıklama alkışlarla son buldu. 
 
ADANA
 
Adana’da HDP Yüreğir İlçe Örgütü önünde yapılmak istenilen açıklama polislerce, koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri gerekçe gösterilerek engellenmeye çalışıldı. Duruma tepki gösteren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yapılanın keyfi olduğunu, başka bir ilde bu tür engellemelerin olmadığını söyledi. Hatimoğulları'nın polis amiriyle yaptığı görüşme sonrası bina önünde sınırlı sayıda partilinin katılımıyla açıklama yapıldı.
 
Salgını gerekçe göstererek eylemi engellemeye çalışan polis, müdahale etme tehdidiyle fiziki mesafeyi hiçe saydı. "Seçilmişler irademizdir; dokunma" pankartının açıldığı açıklamaya partililerin yanı sıra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) yöneticileri katılırken; HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış konuştu. Halkın iradelerine atanan kayyımların hukuksuz olduğunu belirten Karakış, "Belediyeler haktır; seçilmişler irademizdir. Biz bu haktan vazgeçmeyeceğiz. Adalet en çok adaletsizliğe neden olarak lazım olacaktır" diye konuştu. Karakış, kayyım atamalarının zulüm olduğunu belirterek, “Zulmünüz batsın” dedi.
 
'MÜCADELE EDECEĞİZ'
 
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Mayıs ayında yaşamını yitiren devrimci önderlerini andı. Hatimoğulları, hükümetin, belediyelere kayyım atayıp, görevlilerini engellemesinin tek adam rejimini inşası olarak değerlendirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım'ın AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef göstermesiyle tutuklanmasına tepki gösteren Hatimoğulları, "Adaletsizliğe karşı adaleti savunacağız. Adaletin sesi olmaya devam edeceğiz. Eşitsizliğe karşı eşitliği savunacağız. İşsizliğe, yoksulluğa, özgürlüklerin gaspına karşı biz HDP olarak Türkiye'deki ve dünyadaki bütün kesimlerle dayanışma içinde olup mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
Açıklama "Direne direne kazanacağız" sloganları ve alkışlarla son buldu.
 
HATAY
 
HDP Dörtyol İlçe Örgütü de binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla kayyım atamalarına tepki gösterdi. HDP Dörtyol İlçe Eşbaşkanı Hıdır Simli, iktidarın halkın idaresini gasp ettiğini ve bu gaspına karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.
MA

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…