Avrupa'da yaşamını yitirenlerin sayısı 90 bini aştı

16 Nisan 2020
Avrupa'da yaşamını yitirenlerin sayısı 90 bini aştı

Dünya genelinde ölümlerin yüzde 65'i Avrupa'da. Bill Gates'ten koronavirüsle mücadele için bağış. Ford üretime yeniden başlamayı planlıyor. Almanya'da bir gün içinde 2 bin 866 yeni vaka.

Türkiye'de vaka sayısı 69.392'ye, ölü sayısı 1518'e yükseldi..

Dünyayı koronavirüsten sonra akıl sağlığı krizi bekliyor

Salgın sırasında tedavi için bakımevlerine alınan yaşlı nüfus, yakınlarını uzaktan görebiliyor (Reuters)

Guardian’ın yer verdiği habere göre araştırmacılar, geçmiş salgınlardan alınan derslerle birlikte yeni gerçekleştirilen anketlerin ve Kovid-19'da ortaya çıkan çalışmaların, pandeminin akıl sağlığı üzerinde derin ve potansiyel olarak uzun vadeli etkileri olabileceğini ileri sürüyor.

Lancet Psychiatry dergisinde yayımlanan çalışmanın ortak yazarlarından olan Cambridge Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Profesör Ed Bullmore, “Vermek istediğimiz önemli mesaj, Kovid-19’un şimdi ve gelecekte akıl sağlığı üzerinde büyük çaplı etkilerinin olabileceğidir. Bu konuyu vakit kaybetmeden düşünmeye başlamamız gerekiyor” diyor.

MQ adlı akıl sağlığı araştırma kuruluşu ve Birleşik Krallık Tıp Bilimleri Akademisi’nin de katkılarıyla Bullmore ve ekibi tarafından yürütülen çalışmada, hem genel nüfus hem de risk altındaki grupların yanı sıra sağlık uzmanlarına dair zihinsel sağlık sorunlarının gerçek zamanlı izlenmesine öncelik verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bullmore şu ifadeleri kullanıyor:

Bu pandeminin bir bütün olarak toplum üzerinde ve psikolojik açıdan büyük etkisinin olduğu açık: İşsizlik artıyor, aileler ayrı düşürüyor; içinde bulunduğumuz ve genelde anksiyete, depresyon ve kendine zarar vermeye yönelik başlıca psikolojik risk faktörlerini barındırdığını bildiğimiz çeşitli değişimlerden geçiyoruz.

Salgında Avrupa'da yaşamını yitirenlerin sayısı 90 bini aştı

COVID-19 salgınında Avrupa'da 90 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Fransız haber ajansı AFP'nin derlediği verilere göre, dünya genelinde yaşamını yitirenlerin yüzde 65'ini Avrupalılar oluşturuyor. AFP'nin ülkelerin resmi sayıları ve Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) aldığı bilgilerle derlediği verilere göre, Avrupa 1 milyon 47 bin 279 vaka ve 90 bin 180 ölüm ile dünyada salgından en çok etkilenen bölge. Avrupa'da yaşamının yitirenlerin sayısının en yüksek olduğu ülke ise 21 bin 645 ile İtalya. Bunu 19 bin 130 ile İspanya, 17 bin 167 ile Fransa ve 12 bin 868 ile Britanya izliyor. Dünya genelinde ise COVID-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 137 bin 499'a yükseldi. Vaka sayısı 2 milyon 83 bin 551 olarak kaydedildi. 

Trump, ABD'de ekonominin yeniden nasıl canlandırılacağını bugün açıklayacak

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede ekonominin yeniden nasıl canlandırılacağına dair planlarını bugün açıklayacak. Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin koronavirüs vakaları sayısındaki tepe noktayı muhtemelen geride bıraktığını söyledi. İzledikleri stratejinin işe yaradığını belirten Trump, "cesaret verici bu gelişmeler" nedeniyle ülke çapında sosyal ve ekonomik hayatta uygulanan kısıtlamaların nasıl gevşetileceğini dair planının belirlenebileceğini kaydetti. Perşembe günü izleyecekleri stratejiyi açıklayacağını belirten Trump, bazı eyaletlerde kısıtlamaların diğer eyaletlere göre daha önce gevşetileceğini ifade etti. Trump'ın bu açıklamalarından kısa bir süre sonra Johns Hopkins Üniversitesi ABD'ye ilişkin son verileri duyurdu. Buna göre, son 24 saat içinde 2 bin 600 kişi yaşamını yitirdi. Bu, dünyada bir gün içinde kaydedilen en yüksek ölü sayısı oldu. Üniversite'nin verilerine göre, ülkede ölü sayısı 28 bini, vaka sayısı da 629 bini aştı.

Bill Gates'ten koronavirüsle mücadele için bağış

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve eşi Melinda koronavirüs salgını ile mücadele için 150 milyon dolar bağışta bulunacak. Gates Vakfı'ndan yapılan açıklamada, bu bağışla Afrika ve Güney Asya ülkelerinin sağlık sistemlerinde iyileştirmeler hedeflendiği belirtildi. Bunun yanı sıra, COVID-19 tanısı ve tedavisi için imkanların artırılması ve aşı geliştirme çalışmalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Gates Vakfı, Şubat ayının başında da 100 milyon dolar bağışta bulunmuştu. 

Ford da üretime yeniden başlamayı planlıyor 

Almanya'da otomobil üreticileri Volkswagen, Audi ve Daimler'in ardından Ford da Mart ayı ortasında durdurduğu üretime 4 Mayıs'ta yeniden başlamayı planlandığını duyurdu. Şirket sözcüsü, Köln ve Saarlouis'deki fabrikalarda üretime yeniden başlanmasının planlandığını söyledi. Sözcünün verdiği bilgilere göre, üretimin çerçevesi uluslararası tedarik zinciri ve müşterilerden gelen taleplerle belirlenecek. Bunun yanı sıra fabrikalarda çalışan işçilerin güvenliği için gereken hijyen şartlarının sağlanması gerekiyor. 

Ford bazı fabrikalarında üretime yeniden başlamayı planlanıyor

IMF, 60 yıldır ilk kez Asya'da ekonomik büyüme beklemiyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan bir rapora göre, korona krizi nedeniyle 60 yıl sonra ilk kez Asya'da ekonomik büyüme kaydedilmesi beklenmiyor. IMF'den yapılan açıklamaya göre, koronavirüs salgını nedeniyle bölgedeki hizmet sektörü ve önemli ihracat hedeflerinin "benzersiz bir bedel" ödediği belirtildi. IMF'nin Asya-Pasifik Bölümü Direktörü Changyong Rhee, bu dönemin dünya ekonomisi için son derece endişe verici ve zor olduğunu belirterek "Asya-Pasifik bölgesi için de istisnai bir durum yok. Koronavirüsün etkileri bölge için çok ağır, yaygın ve benzersiz olacak" dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…