'Kovid 19’dan ölümlerin açıklanan sayılardan fazla olduğunu tahmin etmekteyiz'

13 Nisan 2020
'Kovid 19’dan ölümlerin açıklanan sayılardan fazla olduğunu tahmin etmekteyiz'

İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Recep Koç, sadece Kovid-19 testi pozitif çıkanlara ait ölüm oranlarının açıklandığını, testi sonuçlanmadan ve evde koronavirüsten ölenlerin ölüm belgelerine ise başka gerekçelerin yazıldığını söyledi.

Koronavirüsten kaynaklanan ölümlere dair veriler her akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanıyor.

Ölüm sayılarının gizlenmesinin mümkün olmadığı iddia edilirken Türk Tabipler Birliği yetkililerince yapılan açıklamalarda bakanlığın açıkladığı vaka sayısı ile açıklanan ölüm oranları arasında bir tutarsızlık olduğu öne sürülüyor.

Independentturkish, Türk Tabipler Birliği’nin gerekçelerini İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç ile görüştü.

Koç, bu konudaki ilk soru işaretlerinin Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuna bildirdiği Koronadan vefat sayıları ile İBB’nin e-devlet üzerinden erişime açık vefat bilgisi sorgulama sayfasında verdiği sayılar arasındaki farklardan oluştuğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Geçmiş yılların vefat sayıları ile 2020 yılı mart ve nisan ayına ait sayılar arasındaki farklar bu şüpheleri kuvvetlenmiştir. Daha önce e-devlet üzerinde ölüm sebebi olarak bulaşıcı hastalık belirtilirken, bu tartışmalardan sonra geçici olarak sayfaların kapatılması, daha sonra erişime açıldığında ölüm sebebinin yazılmaması bu tartışmaları artırmıştır. Bütün defin işlemlerinin aynı şekilde yapılmasına ait genelge çıkarılmış, bulaşıcı hastalık ayrımı yapılmasını zorlaştırmıştır.

“Bakanlık sadece testleri pozitif çıkanları açıklıyor”

Koç bu açıklamalarının ardından gerçek ölüm sayılarının verilmediğine dair görüşlerinin dayanaklarıyla ilgili şu iddialarda bulundu:

Sağlık Bakanlığı’nın sadece PCR testleri pozitif olanları kovid-19 hastası olarak kabul ettiği ve vaka olarak açıkladığı bilinmektedir, Hekimlerden alınan bildirimlerde, bilgisayarlı akciğer tomografisi ve/veya klinik bulguları hastalığı desteklediği, tedavileri buna göre yapıldığı halde, PCR testi negatif çıkanlar ile test sonucu çıkmadan yaşamlarını yitirenlerin viral pnömoni, doğal ölüm veya bulaşıcı hastalık olarak kayıtlara geçtiği öğrenilmiştir. Evdeki ölümlerde de test yapılamadığı için ölüm belgelerine neden olarak doğal ölüm, solunum yetmezliği, kalp yetmezliği veya bulaşıcı hastalık olarak yazıldığı belirtilmektedir.

“DSÖ’nün önerdiği kodlama sistemi kullanılmıyor”

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kodlama sisteminin kullanılmaması da ölüm sayılarının az gösterilmesinin diğer bir nedeni olduğunu öne süren Koç, iddialarını şöyle sürdürdü:

Elimizde kesin rakamlar bulunmamakla birlikte, Kovid 19 nedeniyle ölüm olaylarının bütün bu nedenlerden dolayı, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vefat sayılarından daha fazla olduğunu tahmin etmekteyiz. Bu da sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve alınması gereken halk sağlığı önlemlerinin yeterli düzeyde alınamaması riskini doğurmaktadır.

“Bakanlığı'ın şeffaf olmasını istiyoruz”

Koç, bu iddialardan yola çıkaran Türk Tabipleri Birliği’nin de bu konuya dikkat çektiğini Sağlık Bakanlığı’ndan şeffaf olmasını ve kamuoyuna bu bilgiler dahilinde bir açıklama yapılmasını istediklerini söyledi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…