Cenazesi kargoyla aileye gönderildi!

11 Nisan 2020
 Cenazesi kargoyla aileye gönderildi!

Meral Danış Beştaş: Bunun hesabını Lahey’de vereceksiniz. Bu annelere hesap vereceksiniz --Dersim'de 2017'de ölen PKK'li Agit İpek'in ailesine 2 yıl sonra cenazenin bulunduğu bilgisi verildi. Aile Diyarbakır'dan Dersim'e gitti ve kan örneği verdi. DNA testi sonucu cenazenin İpek'e ait olduğu kesinleşti. Tunceli Başsavcılığı, Adli Tıp'tan gelen cenazeyi PTT Kargo yoluyla Diyarbakır'a gönderdi. Cenaze, anneye çağrıldığı Adli Emanet'te koli içinde verildi.

Dersim'de 2017'de ölen PKK'li Agit İpek'in ailesine 2 yıl sonra cenazenin bulunduğu bilgisi verildi. Aile Diyarbakır'dan Dersim'e gitti ve kan örneği verdi. DNA testi sonucu cenazenin İpek'e ait olduğu kesinleşti. Tunceli Başsavcılığı, Adli Tıp'tan gelen cenazeyi PTT Kargo yoluyla Diyarbakır'a gönderdi. Cenaze, anneye çağrıldığı Adli Emanet'te koli içinde verildi.2017'de Dersim'de ölen PKK'linin cenazesi ailesine üç yıl sonra kargoyla gönderildi.

 Dersim’de üç yıl önce bir çatışmada ölen PKK’li Agit İpek’in cenazesi, Diyarbakır’a kargoyla gönderildi. Cenaze, adli emanette anneye bir koli içinde teslim edildi.

Dersim’de merkeze bağlı Xelasor tepesinde 23 Mayıs 2017 ölen Agit İpek’in ailesi Mayıs 2019’da aile aranarak cenazenin bulunduğu bilgisi verildi. Bunun üzerine İpek ailesi kente giderek DNA testi için kan örneği verdi. Yapılan DNA testi sonucu cenazenin İpek’e ait olduğu tespit edildi.
Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) kendilerine gönderilen cenazeyi PTT’ye vererek İpek ailesinin ikamet ettiği Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. 2 Mart’ta Dersim’de PTT’ye verilen cenaze, bugün ailesine teslim edildi. Agit İpek’in cenazesi Mardin’de toprağa verildi.

ANNE: BENİ ARADILAR DOSYANIZ VAR DİYE

Agit İpek’in annesi Halise Aksoy şunları anlattı: “Oğlumun 3 yıl önce çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini biliyorduk. O dönem cenazemize ulaşmak elimizden geleni yaptık fakat sonuç alamadık. Geçen yıl bizi aradılar, ‘Cenazeniz elimizde’ dediler. Kemikler için DNA örneği istediler. Bizi aramalarını beklerken diğer yandan avukatlar üzerinden oğlumun kemiklerini almak için girişimlerde bulunduk. Geçtiğimiz günlerde beni yine aradılar, ‘dosyanız var’ diye. Suçumun ne olduğunu sordum ‘Dosyada gizlilik var’ deyip söylemediler. En son aradıklarında ‘Emanetiniz var, adliyede, gidin alın’ dediler, ne olduğunu söylemediler. Adliyede emanet bölümüne ‘Alın oğlunuzun kemikleri” dediler. PTT barkodlu bir paket içinde, diyecek bir söz bulamıyorum.” (Evrensel-MA)

HDP Milletvekili Pero Dundar: "Cenazenin PTT ile gönderilmesi kararı kim veya kimler tarafından verilmiştir?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Pero Dundar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e “Bu kararı verenler ve bu insanlık suçunu işleyenler hakkında yasal bir yaptırım uygulanacak mıdır” diye sordu.

Dundar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle gönderdiği soru önergesinde, “Cenazelere uygulanan kötü muamele ve gömülme hakkına dönük engeller sürekli gündeme gelmektedir. Cenazeye işkence ve kötü muamelede bulunma bir insanlık suçudur. Çatışmada yaşamını yitiren Agit İpek’in cenazesinin Dersim’den PTT’ye verilerek Diyarbakır’a gönderilmesi ile bu suç bir kez daha işlenmiştir” ifadelerine yer verdi.

‘AİLE CENAZE İÇİN DEFALARCA BAŞVURDU’

İpek ailesinin çocuklarının cenazesini almak için defalarca başvuruda bulunduklarını ancak yetkililerin cenazenin olmadığını söylediklerini kaydeden Dundar, önergede “Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) kendilerine gönderilen cenazeyi PTT’ye vererek İpek ailesinin ikamet ettiği Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermiştir.  Savcılıkta PTT memurlarından kargo paketini alan anneye savcılık yetkililer pakette oğlunun kemikleri olduğunu söylemişlerdir. Cenazelerini Diyarbakır’dan memleketleri Mardin’e götüren aile burada da birçok engele takılmıştır. Cenazenin dini vecibelerinin yerine getirilmesine müsaade edilmemiştir. Ve aile, çocuklarının cenazesini imam olmadan kendi imkânları ile gömmek zorunda kalmıştır” diye belirtti.

Dundar Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:

  • Agit İpek’in cenazesinin PTT ile gönderilmesi ile işlenen insanlık suçunu nasıl açıklıyorsunuz?
  • Agit İpek’in cenazesi neden PTT ile gönderilmiştir? Bu insanlık dışı uygulama cenazeye saygısızlık değil midir?
  • Agit İpek’in cenazesi kaç kez PTT kargosuna verilmiştir? İnsanlık onuru kaç kez ayaklar altına alınmıştır?
  • Cenazenin PTT ile gönderilmesi kararı kim veya kimler tarafından verilmiştir? Bu kararı verenler ve bu insanlık suçunu işleyenler hakkında yasal bir yaptırım uygulanacak mıdır?
  • Bir anneye oğlunun cenazesini kargoyla gönderebilecek kadar düşmanlaşan bu politikalardan utanç duymuyor musunuz?
  • Cenazenin dini vecibelerinin dahi yerine getirilmesine neden müsaade edilmemiştir?
  • Defin işlemlerinin yapılmasına müsaade edilmemesi ile acılı aileye bir acı daha yaşatmak insanlık mıdır? Bu engellemeler aynı zamanda ölüye saygısızlık değil midir?”HDP’li Ebru Günay, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Hişyar Özsoy ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de aynı konuya ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

AKP'li vekil cenazenin kargoyla gönderilmesini savundu

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, üç yıl önce yaşamını yitiren Agit İpek’in cenazesinin kargoyla gönderilmesini “Usule uygun” ve "Bir kaç kemik parçası" diye savunan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’a, “İktidarın ne vicdanı ne etik değeri ne insanlığı kalmıştır. Bu bir insanlık suçudur” sözleriyle tepki gösterdi. 

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Beştaş, şöyle dedi: 

“Kişinin layıkıyla defnedilmesi, bir mezara sahip olması ve yasının tutulması bir haktır. Bu hak kanunda yazılı olarak düzenlemeyi dahi gerektirmeyecek insanlık tarihi kadar eski bir haktır. Bir çatışmada hayatını kaybetmiş çocuğunun cenazesini yıllardır bekleyen bir anneye cenaze nasıl teslim ediliyor. Bir koli içerisinde cenaze kendilerine teslim ediliyor.”

Bu yapılanan hiçbir inanca, etik değere, yasaya sığmayan bir kötülük olduğuna vurgu yapan Beştaş, “Bu sadece vicdansızlık değil, aynı zamanda suçtur. Bu bir insanlık suçudur. Bu suçu işleyenler hakkında derhal yasal işlem başlatılmalıdır. Bu iktidarın cenazelere yaptığı bu eziyetler İsrail’in Filistinlilerin cenazelerine yaptığı eziyetten daha eterdir. Bu fotoğraf (elindeki fotoğrafı göstererek) iktidarın insanlığa karşı işlediği suçun belgesidir. Bu utanç tablosu olarak tarihe geçecektir” şeklinde konuştu.

Beştaş’ın konuşması sonrası AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan söz alarak, cenazenin aileye kargo ile gönderilmesini “usule uygun” diye savundu. Özkan, “Cenazenin kargoyla iade edilmesi meselesi bir adli vaka olarak önümüzdedir. Yer gösteren teröristin ifadesi üzerine ilgili kişinin annesinden DNA örneği alınarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na incelemeye gönderilmiştir. Bir ceset ortada yoktur, birkaç kemik parçası vardır” ifadelerini kullandı.

Özkan’ın açıklamalarına sert tepki gösteren Beştaş, “Ceset ya da kemiği neye göre ayırıyorsunuz. Ortada bir DNA testi var mı, var. Bu cesedi kim parçaladı, niye kemiğe dönüştü tartışmak bile istemiyorum. İktidarın ne vicdanı ne etik değeri ne insanlığı kalmıştır. Bu bir insanlık suçudur, bunun hesabını Lahey’de vereceksiniz. Bu annelere hesap vereceksiniz” diye tepki gösterdi. (Evrensel-MA-Duvar)

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…