ABD'de vaka sayısı yüzde-50 arttı, ölü sayısı 155'e yükseldi

19 Mart 2020
ABD'de vaka sayısı yüzde-50 arttı, ölü sayısı 155'e yükseldi

ABD’de koronavirüs test kitlerinin dağıtılmaya başlamasının ardından tespit edilen hasta sayısında yüzde 50’ye yakın artış yaşandı. Trump, ABD’lilerin ücretsiz test yaptırabilmesine imkan sağlayan yasayı onayladı. Ölü sayısı ise 155’e yükseldi

ABD’de koronavirüs hastalarının sayısında son iki günde ciddi artış yaşandı. Salı günü 6 bin 300 olarak açıklanan hasta sayısı 9 bin 464’e yükseldi.

Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde test kitlerinin daha yaygın olarak dağıtılmaya başlanması sayesinde hastaların tespit edilebildiği ve bunun da sayılara yansıdığı aktarıldı.

ABD’de ölü sayısı ise 155 olarak açıklandı. Ölümlerin 68'i virüsün ABD'de ilk görüldüğü eyalet olan Washington'dan rapor edilirken, New York'ta 20, Kaliforniya'da ise 16 ölüm meydana geldi.

Ücretsiz test, ücretli izin

Yeni tip koronovirüs (Kovid-19) salgınında yeterince test kullanmadığı için eleştirilen ABD'de “Önce Aileler: Koronavirüs Müdahale Yasası” yürürlüğe girdi. Başkan Donald Trump’ın imzaladığı yasa sayesinde, ABD'liler ücretsiz Kovid-19 testi yaptırabilecek ve ücretli hastalık izni kullanabilecek.

Yasa ayrıca, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, işsizlik sigortasının genişletilmesi, eyaletlere tıbbi yardımın artırılması gibi düzenlemeleri de öngörüyor.  Yasanın ABD bütçesine 104 milyar dolara mal olması bekleniyor.  

ABD, salgın nedeniyle Kanada ile sınırların zaruri olmayan geçişler haricinde kapatıldığını açıkladı.

**

Trump, koronavirüs hakkındaki ilk yorumunu 22 Ocak'ta Davos'tan CNBC’nin Joe Kernen ile yaptığı bir televizyon röportajında ​​yaptı. İlk vakası bir gün önce açıklanmıştı ve Kernen Trump'a “Bu noktada bir salgın hakkında endişe var mı?” diye sordu.
Trump: “Hayır. hiç de değil. Ve tamamen kontrolümüz altında. Çin'den gelen bir kişi ve kontrolümüz altında. İyi olacak. ”demişti.

Daha sonr, virüsün ciddiyeti daha açık hale geliyordi. Çin'den diğer dört ülkeye yayılmıştı. Çin sert önlemler almaya başlamıştı ve Wuhan şehrini kapatmak üzereydi.

Trump yönetimi salgını hafife almakla, zamanında önlem almakla eleştiriliyor. Eleştiriler şöyle sıralanıyor: Takip eden haftalarda Trump bir dizi seçenekle karşılaştı. Virüsün yayılmasını yavaşlatmak için agresif önlemler alabilirdi. ABD'nin test kitleri üretme çabalarını hızlandırmakta ısrar edebilirdi. Virüsün sunduğu riskleri vurgulayabilir ve Amerikalıları hasta olduklarına inanmak için nedenleri varsa önlem almaya çağırırdı. Nihayetinde hastalanacak insan sayısını azaltmak için cumhurbaşkanlığının yetkilerini kullanabilirdi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…