Türkiye'de koronavirüsten ilk can kaybı

18 Mart 2020
Türkiye'de koronavirüsten ilk can kaybı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk kez koronavirüs salgını nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Koronavirüs vaka sayısı ise 98'e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ilk ölüm vakasını açıklarken "Bu cümleyi bu toplumun Sağlık Bakanı olmak yanında bir hekim olarak da kurmak istiyorum: Koronavirüsle mücadelemizde ilk kez bir hastamı kaybettim" ifadelerini kullandı. 

Bakan, hayatını kaybeden kişinin virüsü Çin temaslı bir çalışanından kaptığını bilgisini verdi. 

Basın toplantısının ani bir kararla yapılmasını kararlaştırıldığını belirten Koca, ülkedeki vaka sayısının da 47'den 98'e yükseldiğini söyledi. Türkiye'nin aldığı tedbirlerle 90 gün virüse dirayet gösterdiğini kaydeden Koca, "İnsanlık bu tablonun içindeyken Türkiye'nin tümden yalıtılması imkan dışıydı" şeklinde konuştu. 

Virüsün özelikle solunum yoluyla bulaştığını ifade eden Koca, "Herkesi tedbirlere harfiyen uymaya davet ediyorum. Bugünler böyle sürmeyecektir. 1,5 - 2 ay direnelim" şeklinde konuştu. Herkesin hayatını bu önlemlere göre düzenlemesi gerektiğini de vurgulayan Koca, hastalığı çocuklar ve gençlerin çabuk atlattığını söyledi. 

Koca, "Yetişkin yaş gruplarında sonuç yaşın ilerlemesine göre değişebiliyor. Bu hastalıkta ölüm oranı sanılanın çok altındadır. Hastalığı en ağır hisseden kişiler direnci düşük ve farklı hastalığı olan kişilerdir. Direnci düşük, kronik hastalığı olan vatandaşlarımız çok dikkatli olmalıdır" dedi. 

Ciddi riskler içeren bu hastalığa karşı tedbirlerin alındığını da belirten Koca, Avrupa ülkelerine sınırların kapatıldığına ve bu şekilde riskleri azalttilarına dikkat çekti. Koca, tanı konulan hastaların temas çevresini de incelemeden geçirdiklerini vurguladı. 

Avrupa'daki vatandaşlar Türkiye'ye döndü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dokuz Avrupa ülkesinden T.C. vatandaşlarının tahliye işlemlerinin tamamlandığını bildirdi. Oktay Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dokuz ülkeden Türkiye’ye dönmek isteyen 2807 vatandaşımızın tahliye işlemleri saat 06.00 itibarıyla tamamlanmıştır. Vatandaşlarımız 14 gün boyunca misafir edilecekleri KYK yurtlarına yerleştirilmişlerdir. Yurtlarda Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun belirlediği 'kurallar' çerçevesinde barınma, beslenme, sağlık ve güvenlik dahil ihtiyaçların karşılanmasına ilişkin tüm tedbirler alınmıştır" ifadesine yer verdi.

ABD'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 100'ü geçti

ABD'nin Washington eyaletinde altı kişinin daha ölmesiyle ülke genelinde koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 103'e yükseldi. ABD'de en fazla ölüm vakası 54 kişiyle Washington'da kaydedilirken New York bin 374 teyitli vakayla en fazla vakanın görüldüğü bölge konumunda. Bu eyalette 12 kişi hayatını kaybetti. Ülkede toplam koronavirüs vakası sayısı ise 6 bin 400'ü geçti.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, daha önce yaptığı açıklamada, New York City'yi karantina altına almayı düşündüklerini ifade etmişti. New York City Konsey Sözcüsü Corey Johnson da bugün San Francisco'da olduğu gibi New York'ta da zorunlu karantina çağrısı yaptı. 

AB'ye Birlik dışından vatandaşlar alınmıyor

AB devlet ve hükümet başkanlarının koronavirüsle mücadele kapsamında kararlaştırdığı üzere, AB’ye Birlik vatandaşları dışındaki ülkelerden kişilerin alınmaması uygulaması başladı. Kararın dün akşam yürürlüğe girmesinin ardından Almanya’nın en büyük havalimanı Frankfurt’a inen uçaklardan sadece Birlik vatandaşlarının ülkeye girişine izin verildiği bildirildi.

Federal Emniyet Teşkilatı Sözcüsü Reza Ahmari, uygulamanın Salı akşam itibarıyla başladığını söyleyerek, bu durumdan dün akşam sadece Türkiye’den gelen bir uçağın etkilendiğini belirtti. Ahmari, "Şu an uygulamadan Çarşamba günü kaç uçuşun etkileneceğini değerlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

Avrupa Birliği’ne sadece Birlik vatandaşlarının giriş yapabilmesi uygulaması şimdilik 30 gün için geçerli olacak. Seyahat yasağı, hava, kara ve deniz üzerinden yapılan bütün seyahatleri kapsarken, AB ülkeleri içinde sürekli ikamet hakkı bulunanların uygulama dışı tutulduğu belirtildi.

İtalya'da ölü sayısı 2 binin üzerine çıktı

İTALYA ise Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülke. Ülkede COVID-19'dan ölen kişi sayısı 2 binin üzerinde. Ülkede 28 bin kişiye de virüsün bulaştığının tespit edildiği bildiriliyor. Ülkede hayat uzun süredir felce uğramış durumda, sadece zaruri hallerde vatandaşların evini terketmesi mümkün. Zaruri ihtiyaçların karşılandığı dükkanlar ve işletmeler hariç hemen hemen bütün işyerleri kapalı. İtalya, önlemleri yavaş yavaş sıkılaştırken diğer ülkelerin İtalya örneğinden yola çıkarak daha radikal tedbirlere başvurduğu dikkat çekiyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…