Askeri yetkili: İdlib'de kayıp 300'ün üzerinde

7 Mart 2020
Askeri yetkili: İdlib'de kayıp 300'ün üzerinde

İdlib’de Rusya ve Türkiye arasında ateşkes sağlansa da yer yer çatışmaların sürdüğü belirtildi. Askeri bir yetkiliden edinilen bilgilere göre, şimdiye kadar 300 askerin yaşamını yitirdiği ve çoğu sözleşmeli er ve uzman çavuş olan bazı askerlerinde bölgeye gitmeyi reddettiği için Hatay’a getirildi.   

AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşmelerin ardından önceki akşam ateş kes yapıldı. Ateşkese rağmen Türkiye ve bağlı paramiliter güçler ile rejim arasında yer yer çatışmaların sürdüğü belirtildi. 
 
MORGLARDA YER KALMDI
 
Suriye’den ölü ve yaralı asker gelmeye devam ediyor. Bir haftadır sivillere kapalı Reyhanlı Devlet Hastanesi kısmen açıldı. Hastanenin 5’inci katında olan yoğun bakım servisi ile morg kısmına kimse yaklaştırılmıyor. 
 
Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesinde yer olmadığı için anjiyo ünitesi soğutularak, cenaze bekletilme alanına dönüştürüldü. 
 
Yine acil servisi ikiye ayrılan ve morg kısmına kimsenin yaklaştırılmadığı Hatay Şehir Hastanesi’nin B Blok 3'üncü katında bulunan Kardiyoloji, Üroloji, Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Çocuk bölümü başka katlara taşındı. Hastanelerin ilgili bölümlerin kapısında asker nöbet tutuyor. 
 
YARALILAR ANKARA VE İSTANBUL’A 
 
26 Şubat’ta 36 olarak açıklanan asker kayıplarının aksine Reyhanlı Devlet Hastanesi’ne 60, Hatay Şehir Hastanesine 40, Kırıkhan Devlet Hastanesine 20, Hatay Devlet Hastanesine 30 ve MKÜ Araştırma Hastanesine 40 cenazenin getirildiği ileri sürüldü. Yaralı kurtulan ve durumu ağır olan bazı askerlerin ambulans uçakla İstanbul ve Ankara’daki hastanelere kaldırıldığı belirtiliyor. 
 
İL DIŞINDAN 51 DOKTOR 
 
Çatışmalar başladıktan sonra İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Konya gibi kentlerden 51 doktorun Hatay’da görevlendirildiği belirtilirken, bu doktorların Hatay Şehir Hastanesi, Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Reyhanlı ve Kırıkhan Devlet Hastanelerine görevlendirildiği ifade edildi.
 
LÜLEBURGAZ'DAN GETİRİLEN BİRLİĞİN YARISI YOK!
 
Hatay’a İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Kıbrıs, Lüleburgaz, Diyarbakır, Ağrı, Afrin, Cerablus, El Bab, Serekaniye, Gre Sipi ve Azez bölgesinden askeri birliklerin İdlip’e kaydırıldığı belirtilirken, getirilen birliklerin ağır kayıplar verdiği söyleniyor. Lüleburgaz 65'inci Alay Komutanlığı’na bağlı birlik olduğu dile getirildi. Askeri yetkiliden alınan bilgilere göre, bu birliğin komutanlarıyla birlikte yarısının öldüğü ve onlarcasının da yaralandı. 
 
BAZI ASKERLER EMİRLERE UYMADI
 
Aynı askeri yetkili kayıpların artmasından sonra birlikler arasında bazı askerlerin cepheye gitmeyi ret ettiğini bunu yapan askerlerin çoğunun sözleşmeli er ve uzman çavuşlar olduğunu kaydetti. Askeri yetkili, emre uymayanların Hataya gönderildiğini, yerlerine ise yenilerinin getirildiği bilgisini verdi. Kayıp sayısının üç yüzün üzerinde olduğunu savunan askeri yetkili, yüzlerce askerin de yaralandığını ifade etti. Yetkili öldürülen ÖSO ve El Nusra üyelerinin sayılarının da çok daha fazla olduğunu ancak onların birçoğunun toplu mezarlar açılarak gömüldüğünü söyledi. Ölen birçok askerin cenazesinin ise halen çatışma bölgesinde olduğunu ileri sürdü. 
 
KIBRIS GİRNE ASKERİ HASTANESİNE GÖREVLENDİRME          
 
Kıbrıs’tan getirilen birliklerinde ağır kayıplar verdiğini sözlerine ekleyen yetkili, Kıbrıs’tan getirilip yaralanan askerlere ilk müdahalenin ardından ambulans uçakla KKTC Girne Askeri Hastanesinde tedavi altına alındığını, bu yüzden Hatay’dan Kıbrıs Girne Askeri Hastanesine sağlık personeli görevlendirildiğini söyledi. Hatay Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından çıkartılan görevlendirme yazısı şu ifadelere yer verildi: “TSK bünyesindeki KKTC’de konuşlu Girne Askeri Hastanesine bakanlığımız ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından müştereken imzalanan 07.02.2018 tarihli protokol kapsamında ekte belirtilen branşlarda personel görevlendirmesi planlanmakta olup bu durumu kurumunuzda görev yapan personele duyurulması hususu ile söz konusu hastanede görevlendirilmek isteyen tabip/ uzman tabiplerin dilekçeleri ile birlikte isimlerini 02.03.2020 tarihine kadar bilgilendirmesi gerekmektedir.”
 
ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR
 
Türkiye ve Rusya arasında varılan ateşkes anlaşmasına rağmen İdlip bölgesinde yer yer çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Yerel kaynaklar, önceki gece ve dün sabah yoğun çatışmaların yaşandığını söyledi.
Mezopotmya Ajansı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…