Rusya: Türk askerlerinin konumu bize bildirilmedi

28 Şubat 2020
Rusya: Türk askerlerinin konumu bize bildirilmedi

Suriye'nin İdlib vilayetinde 59 Türk askerinin yaşamını yitirdiği saldırı sonrasında Rusya'dan açıklama yapıldı. Savunma Bakanlığı, Türk askerlerinin yerinin Rus ordusuna bildirilmediğini kaydetti.

Askerlerin kendi ağında verilen bilgilerde Reyhanlı devlet hastenesi morgunda 59 askerin naaşının getirildiği bildiriliyor. Bir başka askerin bildirimine ve paylaştığı video görüntülerde askerlerin bir binada sıkıştırıldığı ve top ateşi meydana gelen göçük altında  başka askerlerin olduğu söyleniyor.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, İdlib'de  TSK unsurlarının hava saldırısına uğradığını ve 9 askerin şehit olduğunu duyurmuştu. Daha sonra kayıpların 32 olduğunu açıklamak zorunda kaldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib'de, yerel kaynaklara ve askerlerin bildirimlerine göre 59 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırının ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin, askerlerinin İdlib vilayetindeki koordinatları konusunda Rus ordusuna bilgi vermediğini açıkladı.

Türkiye'nin verdiği bilgilere göre Türk askerlerinin saldırının gerçekleştirildiği bölgede bulunmaması gerektiğini belirten Rusya Savunma Bakanlığı, Türk kayıpların öğrenilmesinin ardından Suriye ordusunun tam ateşkes uygulaması ve Türk askerlerinin tahliyesine olanak sağlanması için her tür girişimde bulunulduğunu bildirdi.

Bakanlık açıklamasında Suriye ordusunun topçu ateşinde hayatını kaybeden Türk askerlerinin "teröristler"in arasında bulunduğu kaydedildi. Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Suriye İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde bulunan HTŞ üyesi teröristler, Suriye Ordusu (SAA) mevzilerine yönelik büyük çaplı bir operasyon başlattı ve Suriye Ordusu bu sadırıya yanıt verdi. Söz konusu saldırı, teröristlerle bir arada bulunan Türk askerlerinin de vurulmasıyla sonuçlandı.

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi temsilcileri, geçen 24 saat içinde sürekli olarak Türk mevkidaşlarından, teröristlerin çatıştığı bölgelere yakın bulunan TSK’nın tüm birliklerinin bulunduğu yerlerin koordinatlarını istedi ve aldı.''

Bilindiği gibi, HTŞ, El Kaide kökenli El Nusra'nın yeni adı.

Açıklamada Rus savaş uçaklarının Türk askerlerinin bulunduğu bölgede hava saldırısı düzenlemediği de bildirildi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik saldırı sonrasında Twitter hesabından yaptığı açıklamada Rusya'nın adını vermeden Moskova'ya sert tepki göstermişti.

Rus Basını ne diyor?

Suriye'nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri askeri unsurlarına dönük saldırının ardından Rus basını da gelişmelere geniş yer ayırdı. 

Ülkenin öne çıkan medya kuruluşlarından öne çıkan başlıklar şöyle.

Sputnik: “Türkiye Suriye”ye karşı açık savaşa başladı”başlığıyla  Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Kanalı”nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika büro şefi Yevgeniy Poddubnıy”ın özel röportajından  sözleri öne çıkararak; “Suriye savaşçıları Türkiye şemsiyesi altında saklanıyorlar..“Bizim baş esas baş ağrımız Türklerdir. Onların desteği olmaksızın savaşçılar adım bile atmazlar. Onlar kayıplar verince anında Türklerin kontrolünde bulunan pozisyonlara çekiliyorlar” diye yazdı

Kommersant: Açık sema altında cephe-Rusya ve Türkiye, Suriye'de doğrudan askeri çatışma  çizgisine yaklaştılar. Perşembe günü Türkiye destekli Suriye silahlı muhalefeti İdlib vilayetindeki iki stratejik yolun kesişimi noktasında bulunan Serakib'i geri aldı. Rusya tarafından tek anlamıyla militanlar olarak değerlendirilen Türkiye destekli güçlerin saldırısı Suriye”deki Rusya askerleri için giderek  daha büyük tehdit oluşturuyor.Rusya'da en çok korkulan durum çatışma bölgesinde Rus askeri uçağının vurulması ve buna karşılık verilme olasılığı. Rusya ve Türkiye'nin farklı düzeylerde görüşmeleri sürdürdüklerinin belirtilmesine rağmen başarı sağlanamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından daha önce açıklanan Rusya Devlet Başkanı'nın Ankara'ya gitme durumunu Moskova onaylamıyor.

Kommersant gazetesinde yayımlanan bir başka haberin başlığı ise “İdlib'in barışı, İdlib'in savaşı”.Türkiye'nin Rusya'ya karşı NATO desteğine doğru dümen kırdığı yorumu yapılan haberde şu ifadeler yer verildi:

Ankara,Suriye askeri güçlerini “düşman hedefleri” olarak gören resmi karar aldı. Onlarca Türk askerinin İdlib'de hayatını kaybetmesinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, perşembe Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yaptı.Toplantıya kuvvet komutanlarının tamamı ve güvenlikten sorumlu bakanların yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Toplantı biter bitmez Suriye hükümet  güçlerini ateşe tuttu, diplomatlar ise NATO ile istişareler yaptı. Washington'da ise “Suriye rejimini” ve Rusya'yı durdurmak için Ankara'ya yardıma ilişkin talepler seslendiriliyor. Perşembe akşamından Türkiye sınırları içinde Twitter, Facebook ve Instagram'a giriş yasaklandığı gibi bunun nedenlerine ilişkin hiçbir resmi açıklama yapılmadı. Netblocks uzmanları bunun askeri operasyonlara ve öncelikle, olay yerlerinden video ve resimlerin ve aynı zamanda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin  hassas bilgilerin paylaşılmamasıyla ilintilendiriyor.

Perşembe günü Suriye'de çatışan tarafları barıştırma merkezi başkanı amiral Oleg Juravlyov, "Türk tarafının yasadışı güçlerin Suriye ordu güçlerine karşı  saldırılarını top atışları ve İHA'ların verdiği istihbarat  bilgileriyle desteklediğini" açıklamıştı. Artık Moskova'da Suriye semalarının Rusya için de tehlikeli duruma geleceği endişesi yaşanmakta. Rusya Federasyonu'nun BM daimi temsilcisi Vasiliy Nebenza, İdlib'deki tek ve geri dönülmez çözüm yolunun teröristlerin tamamen çıkarılması olduğunu açıkladı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…