CHP: 'Türkiye Halkı Suriye’yle Savaşmayı İstemiyor'

21 Şubat 2020
CHP: 'Türkiye Halkı Suriye’yle Savaşmayı İstemiyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, İdlib’in Türkiye için önemli bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu belirterek, “Türkiye halkı, yurttaşlarımız ve insanlarımız, Suriye ile savaşmayı istemiyor. CHP olarak biz savaş istemiyoruz. Ama savaş isteyenler ya da isteyen var. Türkiye’nin Suriye ile savaşmasını gerektirecek hiçbir meşru veya haklı bir gerekçe yoktur” dedi.

CHP’li Çeviköz, partisinin genel merkezinde yaptığı basın toplantısında İdlib’in Türkiye için çok önemli bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu, 2020 yılında 13 şehidin verildiğini kaydetti. Çeviköz, “Türkiye halkı, yurttaşlarımız ve insanlarımız, Suriye ile savaşmayı istemiyor. CHP olarak biz savaş istemiyoruz. CHP olarak, Suriye ile hala bir barışın ve barış içinde Suriye sorununun çözümünün mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bunun özellikle altını çizmek isterim. Ama savaş isteyenler ya da isteyen var. Türkiye’nin Suriye ile savaşmasını gerektirecek hiçbir meşru veya haklı bir gerekçe yoktur” değerlendirmesini yaptı. 

Çeviköz, bir ülke için hayati çıkarlar söz konusu olmadığı müddetçe savaşın cinayet olduğunu belirterek, “Türkiye’nin en kıza zamanda, İdlib sorunundan ve Suriye’nin içinde bulunduğu çıkmazdan, Suriye’ye de yardım edilecek şekilde bir barış paketi ve bir barış önerisinde bulunması gerekir” dedi. Bunun unsurlarının sıralanması gerektiğini de kaydeden Çeviköz, şunları dile getirdi:

“Cihatçı ve bir takım terörist unsurları himayeden vazgeçilmeli”

“Her şeyden önce Türkiye Suriye’de rejim değişikliği hevesinden vazgeçmelidir. Türkiye’nin hedefi, Suriye’nin rejimini değiştirmek değil, Suriye’nin toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve siyasi birliğini muhafaza etmek üzere Suriye’ye yardımcı olmaktır. Bunu yapmak için, Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya uğraşan cihatçı veya birtakım terörist unsurlara himayede bulunmak veya onlara yardım etmekten vazgeçilmelidir. Adana Mutabakatı sürekli olarak yanlış bir referans şeklinde kullanılıyor. Bugün Türkiye’nin İdlib’de bulunmasının sebebi hiçbir şekilde Adana Mutabakatı ile bağdaştırmak mümkün değildir. Ama biz daha evvel savunduğumuz gibi Adana Mutabakatı’nın Türkiye ile Suriye arasında mutlaka tekrar yürürlüğe girmesi gerektiğine inanıyoruz çünkü Adana Mutabakatı Türkiye ile Suriye’nin birlikte kendi topraklarındaki ayrılıkçı hareketlere ve teröre karşı ortak mücadelesini öngörmektedir. Türkiye, Adana Mutabakatı’na göre hareket etmiş olsaydı şimdi Türkiye ile Suriye ordusu karşı karşıya gelmezdi. Türkiye’nin Suriye iç savaşında karşı karşıya olduğu tehdit Suriye’den gelmemektedir. Suriye’den Türkiye’ye herhangi bir tehdit mevcut değildir ama Türkiye’nin karşı karşıya olduğu önemli bir sığınmacı sorunu vardır. Sığınmacı sorununun çözülebilmesi için Türkiye’nin öncelikle Rusya ile elbette gerek onların aracılığı, gerek doğrudan bir şekilde Şam yönetimiyle de en kısa zamanda tekrar görüşmeye başlaması ve sığınmacı sorununu çözmek için birlikte nasıl adım atılacağının gözden geçirilmesi gerekir. Eğer Türkiye’nin Suriye ile olan sınırlarının, Suriye topraklarında olan bölümünde bir güvenli bölge oluşturulması gerekiyorsa ve böyle bir güvenli bölgede İdlib’de iç savaştan etkilenen sivil halkın rahatça yaşayabileceği bir imkan sağlanabilecekse Türkiye buna hazır olduğunu Suriye yönetimi ile paylaşabilmelidir. Belki de Rusya ile yapılan müzakerelerde de öncelikli olarak Türkiye’nin esas itibariyle sorununu ne şekilde gördüğünü Rusya’ya açık ve şeffaf bir şekilde anlatması ve sığınmacı sorununun çözümü için Rusya’nın da desteğini istemesi en önemli hareket tarzı olacaktır.”

“İdlib’de ABD’den ziyade Rusya’nın ağırlıklı konumu var”

Çeviköz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İdlib harekatı artık bir an meselesidir” sözleriyle ilgiliyse CHP olarak kesinlikle sahada Türkiye’nin Rusya’yla karşı karşıya gelmesini düşünmek dahi istemediklerini söyledi. Çeviköz, “Böyle bir şeyi asla düşünmek dahi istemiyoruz. Türkiye’nin Suriye ordusuyla karşı karşıya gelmesini gerektirecek bir durum görmüyoruz, onun için Suriye ile karşı karşıya gelmesi üzerinden Türkiye’nin, Rusya ile karşı karşıya gelmesi de en istenmeyecek, en düşülmeyecek şeydir” diye konuştu.

CHP’li Çeviköz, ayrıca ABD’nin İdlib konusunda Türkiye’yi destekleyici açıklamalarıyla ilgili “samimi mi?” yönündeki soruya karşılık ise, “Şu sırada İdlib’de ve Suriye’nin batı ve kuzeybatısında ABD’den ziyade öncelikli olarak Rusya’nın daha ağırlıklı bir konumu vardır. Dolayısıyla ABD’nin sağlayacağı bazı istihbari faaliyetler elbette yararlı olacaktır ama biz öncelikle Moskova ile görüşülmesini ve mutlaka ikinci planda da Şam yönetimiyle görüşülmesini öncelikli olarak görüyoruz” dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…