Altı asker hayatını kaybetti, TSK-Suriye ordusu çatışıyor

3 Şubat 2020
Altı asker hayatını kaybetti, TSK-Suriye ordusu çatışıyor

İdlib'de haftalardır, Türkiye-Rusya-Suriye üçgeninde cereyan eden gerilimde korkulan oldu ve Suriye güçlerinin açtığı ateş sonucunda 6 Türkiye askeri yaşamını yitirirken dokuzu da yaralandı.

Açıklama Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, İdlib'de Suriye rejim güçleri tarafından topçu ateşi açıldığını ve sonucunda 6 askerin hayatını kaybettiğini, dokuzunun da yaralandığını açıkladı.

14.00 - Ölen asker sayısı altıya yükseldi

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İdlib'deki saldırıda yaralanan bir asker ve bir sivil personelin de hayatını kaybettiği kaydedildi.

Peskov: Rusya ve Türkiye orduları sürekli temas halinde, gerekirse Putin-Erdoğan görüşmesi ayarlanabilir

İdlib'de Suriye ile Türkiye arasında tırmanan gerilime ilişkin açıklamalarda bulunan Dmitriy Peskov, "Terör örgütlerinin bu bölgede devam eden hareketliliği nedeniyle endişe duymaya devam ediyoruz. Rusya ve Türkiye orduları, İdlib'deki durum konusunda sürekli iletişim halinde" dedi.

Putin ve Erdoğan'ın İdlib'deki son gelişmeleri henüz konuşmadığını belirten Peskov, "Ancak liderlerin bunu gerekli görmesi halinde, görüşmenin en kısa sürede ayarlanabileceğine dair hiçbir şüphe yok" ifadesini kullandı.

Peskov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın İdlib'deki durumla ilgili gerekli açıklamaları yaptığını da kaydetti.

13.38- Komuta kademesi sınırda

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay'da yapılan durum değerlendirmesinin ardından, TSK’nin komuta kademesiyle Suriye sınırına gitti. Dünkü çatışmalarda yaralanan 10 asker ise Hatay Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

13.36- Bahçeli: Astana, Soçi ve Cenevre süreçlerinin anlamı kalmamıştır

MHP lideri Devlet Bahçeli de, İdlib'deki krizle ilgili, "Astana, Soçi ve Cenevre süreçlerinin anlam ve inandırıcılığı artık kalmamıştır. Rusya bir yanda masalarda uzlaşma pozları verirken, diğer yanda Suriye rejimini kışkırtmış, askeri operasyonlara teşvik etmiştir" ifadelerini kullandı.

13.35- Türk-Rus ortak devriyesi iptal

Türkiye'nin Rusya ile birlikte Ayn el-Arab'da bugün yapılması planlanan devriye iptal edildi.

13.23- Perinçek'ten Astana süreci vurgusu

Rusya ve Suriye yanlısı tutumu ile AKP iktidarının destekçilerinden Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek provokasyonlara karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu. Perinçek, "Astana sürecini baltalayacak her eylem Türkiye'mizin ve Suriye'nin aleyhinedir" dedi.

13.18- Gazeteci Sivri: Ensar El-Tevhid Suriye ordu noktalarına saldırıyor

El-Kaide’ye yakın örgütlerden Ensar El-Tevhid Serakib yakınlarında Suriye ordusu noktalarına saldırıyor. Nusra ise Maarrat Numan’da saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.

13.12- SOHR: Rusya 220'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdi

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), "Rejim uçakları ve Ruslar, İdlib ve Halep hava sahasını istila etti ve sabahın erken saatlerinden bu yana 220'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdi" paylaşımında bulundu.

Bir başka paylaşımda ise, "Türk kuvvetleri, Rakka'nın kuzeyindeki Eyn İsa yakınlarında rejim güçlerinin ve Suriye Demokratik Güçlerinin konumlarına yoğun bir bombardıman gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı.

İdlib

13.00- İbrahim Kalın: Askerimizin kanı yerde kalmayacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Suriye'de dört askerin rejim güçlerinin saldırısında hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Askerlerimizin kanı yerde kalmayacak, failler hesap verecektir" dedi.

Kalın, "Rejimin açtığı ateş sonucu İdlib’te şehit olan dört askerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum. İdlib mutabakatı hilafına yapılan bu saldırıya derhal karşılık verilmiştir. Askerlerimizin kanı yerde kalmayacak, failler hesap verecektir" ifadelerini kullandı.

12.52- 'Türkiye Eyn İsa'yı topçu ateşiyle dövüyor'

Gazeteci Mehmet Ekinci, "Eyn İsa köyüne top atışlar İşgalci Türk devleti Eyn İsa’ya bağlı Halidiye köyünü topçu atışlarıyla bombardımana tutuyor" paylaşımı yaparken, AKP Sözcüsü Ömer Çelik “Rusya’dan beklenen, biz rejim unsurlarına bedel ödetirken herhangi bir şekilde araya girmemesi, bu şekilde rejimi himaye etmemesidir” açıklamasında bulundu.

Ömer Çelik'in açıklamalarının satır başları şöyle:

"Cumhurbaşkanımız ifade etti, ‘Gerekirse muhatabımla görüşürüm’ diye. Tabii oradaki askerler karşılıklı görüşüyorlar, istihbarat paylaşımı yapılıyor. Ama bundan sonra herhangi bir şekilde Rusya’dan beklenen; biz bu rejim unsurlarına bedel ödetirken Rusya’nın herhangi bir şekilde araya girmemesi ve bu şekilde rejimi himaye etmemesidir. Sahadaki durum, herhangi bir şekilde bu rejim unsurlarının silahlı kuvvetlerin gözlem noktaları ve manevra sahası içerisine, yakınına yaklaşmasına müsaade edilmeyecektir. Herhangi bir saldırı söz konusu olduğunda da katbekat fazlasıyla cevap verilecektir. Zaten sabahki şehitler verdiğimiz bu saldırgan tutuma karşı anında cevap verildi. Hedefler imha edildi, Bundan sonrasında da bu bedel ödetilmeye devam edilecektir. Yani iki aşaması var; sahada rejim unsurları herhangi bir şekilde yaklaştığı zaman düşman unsuru muamelesi görecektir."

idlib

12.48- Rusya Savunma Bakanlığı: Türkiye ihlal etmedi, Suriye ordusu hedef alınmadı

Gazeteci Hasan Sivri, Rusya Savunma Bakanlığı'nın "İdlip civarındaki hava sahası kontrolümüz altında. Türkiye tarafından ihlal gerçekleşmedi, Suriye ordusu hedef alınmadı" açıklamasını paylaştı ve Rus savaş uçaklarının İdlib ve Halep'in batısında birçok hava saldırısı gerçekleştirmeye başladığını duyurdu.

12.42- SANA: Suriye ordusu Serakib ekseninde ilerliyor

Suriye Devlet Ajansı SANA ise, Suriye ordu birliklerinin İdlib'de Nusra Cephesi'ne ve diğer örgütlere karşı Serakib ekseninde ilerlemeyi sürdürdüğünü duyurdu.

SANA'daki haberde şu detaylara yer verildi:

"SANA muhabiri ordu birliklerimizin İdlib İlinin güneydoğusu Serakib ekseninde uluslar arası terör örgütleri listesinde yer alan Nusra Cephesi ve müttefikleri diğer terör örgütlere karşı operasyonlarında önemli başarılar kaydettiklerini aktardı.

Muhabir ordu birliklerimizin Cubas ve San beldelerini radikal teröristlerden kurtarmaları ardından Serakib ekseninde kaçan eli kanlı teröristleri kovalamaya devam ettiklerini kaydetti."

Haberde aynı zamanda, Suriye güçlerine karşı Türkiye'nin saldırılarında can ya da mal kaybı olmadığı iddia edildi.

12.00 - Rusya: Türkiye haber vermedi

Rus Savunma Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, Türkiye’nin Rusya’ya haber vermeden İdlib’e asker sevk ettiğini, bu yüzden Türk askerinin ateş altında kaldığını, sonrasında da Türk Hava Kuvvetlerinin rejime hava saldırısıyla karşılık vermediği ifade edildi.

10.00- Erdoğan: Saldırıya misliyle yanıt verildi

Gelişmelerin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde açıklama yaptı ve Türkiye'nin İdlib'deki saldırıya misliyle yanıt verdiğini söyledi.

"Bu alçak saldırı ile bizi sınayanlar hata taptıklarını anlayacaklar" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Ülkemizin, milletimizin ve İdlibli kardeşlerimizin güvenliğini temini için yürüttüğümüz operasyonlarımızı sürdürmekte kararlıyız. Bu alçak saldırı ile bizi sınayanlar hata taptıklarını anlayacaklar" yorumunu yaptı.

Bölgeye yeni bir harekata dair sorulara ise Erdoğan, "Harekat zaten devam ediyor. 40'ya yakın nokta hedeflerimiz arasında. Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Uçaklarımız, toplarımız, obüslerimiz arazide. 30-35 civarında Suriyeli etkisiz hale getirildi" yanıtını verdi.

08.00- Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden açıklamada olayın detaylarına dair şu bilgiler yer aldı:

"İdlip’te çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, bulunacakları yerler önceden koordine edilmesine rağmen Rejim unsurları tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1’i ağır 9 silah arkadaşımız yaralanmıştır.

Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş ve hedefler tahrip edilmiştir. Gelişmeler takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır.

Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Şehit düşen kahraman Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Şehitlerimizin kanları yerde kalmadı, kalmayacaktır! İdlib#" mesajını paylaştı.

Rusya günlerdir İdlib'deki cihatçı militanları havadan bombalarken, Esad güçleri de karadan operasyonlarını sürdürüyordu.

Ankara, Moskova'nın Soçi ve Astana süreçlerine uymayarak İdlib mutabakatını bozduğunu savunurken, Moskova da Ankara'yı, İdlib'deki cihatçıları silahsızlandırma tasfiye etme sözünü tutmamakla suçluyor.

Rusya uzmanı Kerim Has ise, Türkiye'nin şimdiye kadar çoktan İdlib'den çekilmiş olması gerektiğini savundu.

Has, "En hafifinden, buna, “ahmaklığın istikrarı” denir. İdlib’deki bütün askerler rehin durumunda." diye yazdı

İdlib’de rehin bırakılan askerler çok ama çok önceden çekilmeli(ydi)!!!https://twitter.com/kerim_has/status/1165913320530030592?s=21  https://twitter.com/kerim_has/status/1165913320530030592 

 Türk askeri ile Suriye rejim güçleri arasında çatışma çıkmasın diye Türkiye’nin Morik’teki gözlem noktasının etrafına Rus askeri polisi yerleştiriliyormuş. Haber doğruysa, tam rezalet! Ava giderken avlanmak, buna denir. Daha fazla itibar kaybetmeden askerler çekilmeli(ydi). En hafifinden, buna, “ahmaklığın istikrarı” denir. İdlib’deki bütün askerler rehin durumunda.

IMC Haber ise, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye ordu güçlerinin çatıştığını duyurdu:

"Gece saatlerinden bu yana TSK gözlem noktalarından Suriye ordudu mevzilendiği alanlara 40'ın üzerinde top atışı ile çok sayıda sayıda roket atışı gerçekleştirildi. Bu saldırılarda 6 SAA askerinin öldüğü iddia edilirken TSK ise 30-35 SAA askeri öldürüldü, diyor."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…