Ürdün Kralı'ndan Türkiye’ye: IŞİD’i Avrupa’nın yanı başına taşıdı

14 Ocak 2020
Ürdün Kralı'ndan Türkiye’ye: IŞİD’i Avrupa’nın yanı başına taşıdı

Ürdün Kralı 2. Abdullah, binlerce IŞİD militanının Suriye’nin İdlib kentinden Libya’ya götürüldüğünü söyledi. IŞİD’in Orta Doğu’da yeniden dirildiğini vurgulayan Kral Abdullah, Türkiye kanalıyla problemin Avrupa’nın dibine taşındığını da belirtiyor. 

Fransız 24 Kanalı’na konuşan Abdullah, ‘Geçtiğimiz yıl boyunca gördüğümüz en büyük problem IŞİD’in sadece Suriye’nin güneydoğusunda değil, aynı zamanda Irak’ın batısında da yeniden canlanması ve gücünü artırmasıdır.’ dedi. 

Geçtiğimiz yıl başında ABD Başkanı Donald Trump, ellerindeki son köy Bağuz’un da alınmasıyla IŞİD’in kesin olarak yenilgiye uğratıldığını açıklamıştı. Ancak geçtiğimiz yıl Ekim ayında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girmesi ve akabinde Amerikan birliklerinin bölgeden çekilmesiyle örgütün yeniden canlandığına dair iddialar artmaya başlamıştı. 

Suriye’den ayrılan binlerce teröristin bölgenin diğer terör açısından sıcak noktalarına gittiklerini söyleyen Kral Abdullah, güzergahın da Türkiye üzerinden olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor: İdlib’den ayrılan binlerce savaşçı kuzey sınırlarını kullanarak Libya’ya vardı. 2020’de biz ve Avrupalı dostlarımızın da ilgilenmesi gereken bir sorun haline geldiler. 

Bu hafta sonuna doğru Brüksel, Strasburg ve Paris’te temaslarda bulunacak olan Kral Abdullah, ziyareti öncesi yayınlanan röportajda, ‘Avrupa persperktifinden baktığımızda Libya’nın da Avrupa’ya çok yakın bir noktada bulunmasından dolayı, önümüzdeki günlerde bu önemli bir gündem maddesi olacaktır.‘ şeklindeki ifadeleri de kullanıyor. 

Ürdün Kralı 2016 yılında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sert sözlerle suçlayarak bombacıları bilerek Avrupa’ya gönderdiğini iddia etmişti. 

Medyaya yansıyan haberlere göre 11 Ocak 2016’da Amerikalı politikacılarla biraraya geldiğinde "Teröristlerin Avrupa'ya bilerek gönderilmesinin bilinçli bir politika olduğuna" değindi. Petrol ticareti karşılığında Türkiye’yi IŞİD'e yardım etmekle de suçlayan Abdullah, ‘Türkiye sadece Suriye'deki İslamcı grupları desteklemiyor, Somali ve Libya'daki İslamcı gruplara da destek veriyor. Radikalleşme Türkiye'de üretilmekte" ifadelerini kullandı.

 
 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…