Patlamada iki bacağını kaybeden Lisa Çalan işten atıldı!

7 Ocak 2020
Patlamada iki bacağını kaybeden Lisa Çalan işten atıldı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı, IŞİD’in HDP’nin 5 Haziran 2015’teki Diyarbakır mitingine düzenlediği bombalı saldırıda iki bacağını kaybeden yönetmen Lisa Çalan’ın işine son verdi. Lisa Çalan, “Kazanılan davayla atılacağımı hissediyordum. Ama çevremdekiler ‘yok ya o kadar da değil abartıyorsun’diyorlardı. ‘O kadar da değil’ hikayesini biz çok yaşadık”dedi.

Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda, 7 Haziran seçimlerine iki gün kala düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı HDP seçim mitingi, art arda patlayan iki bombala kana bulanmıştı. 5 kişinin hayatını kaybettiği yüzlerce kişinin yaralandığı patlamada sinema sanatçısı Lisa Çalan da iki bacağını birden kaybetti. Çalan geçirdiği ameliyatlar sonrasında Türkiye’de maliyeti fazla olan protez bacaklar için Almanya’ya gitmiş, ihtiyaç olan 400 Bin TL ise yardım kampanyası ile toplanmıştı. 

Tedavi sürecinin ardından Diyarbakır Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nda çalışmaya başlayan Lisa Çalan da dahil olmak üzere 8 kişi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyım tarafından işten çıkarıldı. İşten çıkarılmalara ilişkin yapılan sözlü açıklamada “bu kadrolara ihtiyaç olmadığı” ifade edildi. Görevine son verilenler arasında müzik, tiyatro sanatçıları ve doğum iznine ayrılan bir kişi de bulunuyor.

‘ADALETLERİNİ BÖYLE SAĞLIYORLAR’

İşten atılmasına ilişkin Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'e konuşan Lisa Çalan işten çıkarıldığını Cuma günü bir arkadaşından öğrendiğini söyleyerek belediyeden kendisini arayan olmadığını belirtti. Kendilerine açıklayacı bir gerekçenin sunulmadığını da söyleyen Çalan, “Düzgün bir gerekçe yok yani. Ben terör mağduruyum. Onun dışında adalet arayışım vardı. 4 yıl boyunca süren bir mahkeme sürecim vardı. Galiba onların adalet anlayışında şöyle bir çizgileri var: Haziran patlamasına ilişkin sanıklar ceza aldı, Lisa da tazminatını aldı, Artık hayatını devam ettirebilir. Adaletlerini böyle sağlıyorlar. Bir tarafları adaletli görünüyorlar bir taraftan da ‘artık bu kızın böyle bir işe ihtiyacı yok, her şey yapıldı zaten çalışmasa da olur. Sigortası olmasa da olur” diye konuştu.

‘BENİM BU İŞE VE SİGORTAYA İHTİYACIM VARDI’

İşten çıkarılacağını hissettiğini dile getiren Çalan, “Patlama sonucu yargılananlar ceza aldı. Kazanılan davayla atılacağımı hissediyordum. Ama çevremdekiler ‘yok ya o kadar da değil abartıyorsun’diyorlardı. ‘O kadar da değil’ hikayesini biz çok yaşadık. İşi girdiğim bambaşka bir belediye vardı şimdi bambaşka bir belediye var. Formatı değişti. Benim bu işe ve sigortaya ihtiyacım vardı. Kirada oturuyorum. Seyahat etmek zorundayım. Tabi işten atılan diğer arkadaşlar gibi ben de ayakta durmasını bileceğim ve bir yolunu bulacağım. Ama adaletsiz bir durum var bunu söylemek lazım” dedi. 

‘ADALET PEŞİNDE YILLARCA KOŞTUM’

Çalan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sigortam olmadığı için sağlık tedavimi nasıl sürdüreceğimi bilmiyorum. Dava açacığım zaten. Mahkeme salonlarından kurtuldum dedim ama başka bir adalet arayışına gireceğim. Derin bir boşluk oluştu. Diğer arkadaşlarımdan farklı değilim. Toplam 8 kişi atıldık. O arkadaşlar mahkeme kararıyla işine dönen insanlardı. Biri doğum izninde. Benim onlardan hiçbir farkım yok. Mağduriyet anlamında aynı mağduriyeti yaşıyoruz. Sadece koşullarımız farklı, iki bacağım yok. Adalet peşinde yıllarca koştum. Tek fark budur belki de.”

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…