Savcılık, Ayşe Tuba Arslan ve katilini uzlaştırmaya çalışmış!

2 Aralık 2019
Savcılık, Ayşe Tuba Arslan ve katilini uzlaştırmaya çalışmış!

23 suç duyurusuna rağmen sokak ortasında katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller bitmiyor. Ayşe Tuba Arslan katili ile uzlaşmaya zorlanmış.

Eskişehir’de sokak ortasında eski eşinin satırlı saldırısı ile katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller bitmiyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Arslan’ın 23 suç duyurusuna rağmen korunmamasının nedenlerinden birinin de Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığının, Arslan ile saldırganı uzlaştırmaya zorlaması olduğunu açıkladı.

Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre; Çakırözer, “Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaları ‘uzlaştırma bürosuna’ taşımış. Bir kadın 23 kez suç duyurusunda bulunduğu saldırgan ile uzlaştırmaya zorlanır mı? Bu uzlaşmadan sonuç çıkar mı? Nitekim Ayşe Tuba Arslan da tehdit ve hakaretlerin devam ettiğini kayıtlara geçirerek uzlaşmayı reddediyor” diyerek tepki gösterdi.

HUKUKA AYKIRI

Türkiye’nin, kadına yönelik şiddet ve aile şiddetle mücadelenin esaslarını düzenleyen İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olduğunu dile getiren Çakırözer, “Sözleşmenin 48. maddesi arabuluculuk ve uzlaştırmayı yasaklıyor. Türkiye, bu sözleşmenin ilk imzası olarak kadına karşı şiddete uzlaştırma yoluna gidilmeyeceğini en başta taahhüt etmiş. Ancak savcılık, hukuka aykırı olarak Arslan’ı suç duyurularında saldırganı ile uzlaşmaya zorlamış. Böylece yeni saldırıların kapısı açılmış, saldırgan hakkında dava süreci zorlaştırılmış” ifadelerini kullandı.

TEK CEZA 3 BİN TL

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığının cinayete ilişkin açıklamasına dikkat çeken Çakırözer, şunları söyledi:
“23 başvuru, 10 dava… Hepsi de hakaret, tehdit, yaralama. Koruma tedbirleri de var. Başvurular devam ettiğine göre, tedbire uyulmuyor, mahkeme kararı ihlal ediliyor. Neden kanunun öngördüğü ‘zorlayıcı hapis’ cezası verilmiyor? Saldırgan neden tek bir gün hapse girmiyor? . Hakkındaki tek ceza 3 bin TL para cezası. Sistem, saldırganı adeta ödüllendiriyor. Aile hakimliklerinin suç duyurularını ciddiye almayan tutumu da incelenmeli, sorgulanmalıdır.”

HSK İNCELEME BAŞLATTI

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), cinayetle ilgili inceleme başlattı. İhmali görülen kamu görevlileri hakkında soruşturma açılacağı belirtildi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…