'Kentsel dönüşüm'de son adım: 800 bin emekçi İstanbul’dan göçe zorlanıyor!

20 Şubat 2013
'Kentsel dönüşüm'de son adım: 800 bin emekçi İstanbul’dan göçe zorlanıyor!

Depremi fırsat bilen AKP iktidarı, güvenlik propagandası ile pazarladığı "Kentsel Dönüşüm" projesi kapsamında kentleri yağmaya devam ediyor. --Değerli arazileriyle sermayenin ve AKP'nin iştahını kabartan İstanbul, metaların üretildiği yer olmaktan çıkıp kendisi bir meta haline gelirken, işçileri ve ailelerini kent mekânından sürecek "kentsel dönüşüm" projeleri kapıda.

Ranta, kâra, talana dayalı "kentsel dönüşüm" adı altında kent arazileri sermaye arasında yeniden bölüşülürken, bir yandan da şehirler işçilerden ve ailelerinden arındırılmaya çalışılıyor. 

Söz konusu dönüşümün temel dayanaklarından birisi ise kent mekânlarının metaların üretildiği yerler olmaktan çıkıp, kendisinin bir meta haline gelmesi. Bu bağlamda değerli arazileriyle sermayenin iştahını kabartan İstanbul'da en eski organize sanayi bölgelerinden İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerinin taşınması için düğmeye basıldı.

Her iki sanayi bölgesinde çalışan yaklaşık 200 bin işçiyle birlikte aileleri de hesaba katıldığında en az 800 bin kişinin İstanbul'dan zorunlu olarak göç ettirileceği tahmin ediliyor.

"Taşınma üretim maliyetlerini düşürecek"
Hürriyet Gazetesi'nden Aysel Alp'in haberine göre Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, İstanbul'da işgücü başta olmak üzere sanayinin üretim maliyetinin arttığına dikkat çekerek, taşınmanın hem üretim maliyetlerini düşüreceğini hem de kenti rahatlatacağını vurguladı.
Başkan Özdebir'in de açıkça ifade ettiği gibi işgücünü maliyet unsuru olarak gören bu anlayışa göre, İstanbul'daki sanayi artık ucuz işçilerin olduğu bölgeye gitmeli, büyük kentlerde işçilerden ve onların ailelerinden arınmalıydı.

Oysa söz konusu sanayi bölgelerinde istihdam edilen işçiler zaten kötü çalışma koşulları, uzun çalışma süreleri ve düşük ücretler ile çalışıyorlardı. Ancak tabi ki Başkan Özdebir'in sorun olarak gördüğü nokta burası değildi.

İkitelli ve Dudullu‘kentsel dönüşüm' alanı ilan edilecek
İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerinin taşınması fikri aslında İstanbul Valisi ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Avni Mutlu başkanlığında yaklaşık 1,5 ay önce yapılan toplantıda dile getirilmişti. Toplantıda, İkitelli ve Dudullu'nun aşamalı olarak Ergene Havzası'nda inşa edilecek Islah OSB'lere taşınması öneriliyordu.

Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun direktifleriyle hazırlanan çalışmalara göre, İkitelli'nin taşınmasıyla boşalacak 700 hektarlık ve Dudullu'daki 265 hektarlık bölgenin ‘kentsel dönüşüm' alanı ilan edilerek, deprem ve sel felaketlerine dayanıklı konut ve ticaret merkezi yapılması planlanıyor.

İkitelli OSB 160 bin çalışanıyla Türkiye'nin en büyük OSB'lerinden birini oluştururken, Anadolu Yakası'nda kurulu olan Dudullu OSB'de ise 28 bin işçi istihdam ediliyor.

AKP İstanbul'u yağmalamaya kararlı
İstanbul'u ulusal ve uluslararası sermayenin yağmasına açmakta kararlı olan AKP hükümeti, İstanbul için planlarını ilk 2009 yılında dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün anlatmıştı.

Ergün, Ayamama Deresi'nin taşmasıyla sel felaketine maruz kalan sanayi tesisleriyle ilgili olarak, İstanbul'un plan çalışmaları kapsamında zaten sanayi tesislerinin büyük bölümünün kent dışına taşınmasını öngördüklerini belirterek şunları ifade etmişti:

"Kastamonu, Bursa, Yalova ve Bilecik'e kadar olan bölgeyi sanayi havzası olarak değerlendirip, İstanbul'daki tesisleri bu havzaya yerleştireceğiz. Sanayi alanları artık İstanbul dışına çıkarılıyor. Bu havza İstanbul'a kolay entegre olacak. Taşınma için ayrı bir planlama ve taşınma teşvikleri ile özel krediler de sağlanacak. İstanbul'un artık taşıyamayacağı yükler var." ((soL- Haber)

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…