YPG ile ÖSO arasında tartışılacak bir anlaşma!

18 Şubat 2013
YPG ile ÖSO arasında tartışılacak bir anlaşma!

Batı Kürdistan'ın Serêkaniyê kentinde YPG ve Özgür Suriye Ordusu arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma yeni bir stratejik politika değişikliğine işaret ediyor. Zira PYD'nin silahlı gücü olan YPG, AKP iktidarının desteklediği ÖSO ile girdiği çatşmalarda çoğunlukla üstün pozisyonunu korumuştu. Bu pozisyondayken yapılan anlaşmanın oldukça tavizkar olduğu görülüyor.

Anlaşmada "Rejimin denetimindeki kentlerin kurtuluşu için YPG ve ÖSO'nun ortak hareket etmesi." diye bir madde var ki bu köjlü bir politika değişiminin en somut ifadesi. Oysa PYD'nin bugüne kadar sürdürdüğü tutum, Suriye devleti ile Türkiye, ABD, Katar ve Suudi Ararabistan'ın desteklediği Suriye muhalefetinden yana olmamak, kendi özyönetimini kurmaktı. Bu ve benzer maddelerin geçtiği bir anlaşma ile bu politikadan vazgeçilmiş olduğu görünüyor. Bu ise AKP'nin ve Erdoğan'ın İmralı ile yürüttükleri görüşmelerin içeriğine, BDP'yi oyalamasının mahiyetine dair kuşkuları gündeme getiriyor. Anlaşmaya bakınca böyle görünüyor. Gördüğümüzü söylemek durumundayız. Haber kaynağının ANF olması önemli olsa gerek.

Endişeli.org

***

11 maddeden oluşan anlaşmaya göre silahlı gruplar kenti terk edecek ve bütün güçlerin katılımıyla bir şehir yönetimi kurulucak.

8 Kasım 2012'de silahlı grupların Türkiye'den Serêkaniyê'ye girmesiyle YPG ile çatışmalar başlamıştı. Kısa süreli yapılan anlaşmalar birkaç kez bozulmuştu.

İki taraf arasında süren görüşmelerin sonucunda bugün YPG ve Özgür Suriye Ordusu arasında 11 maddeden oluşan bir anlaşma imzalandı.

ANF'de yer alan habere göre, herkesin "Suriye, Suriyelilerindir" sloganıyla hareket etmesi gerektiği belirtilen anlaşma metninde imzalanan maddeler şunlar:


1- Silahlı grupların kentten tamamen çekilmesi.

2- Kentin yönetimi için kentteki tüm etnik yapıların temsil edileceği sivil bir meclisin kurulması.

3- Sınır kapısının meclisin denetimine verilmesi.

4- Kentin yönetimini üstlenen meclisin askeri müdahaleleri yasaklaması.

5- Kentin girişlerinde Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ortak kontrol noktalarının oluşturulması.

6- Her iki tarafın (YPG ve ÖSO) kontrol noktalarında birbirlerine kolaylık sağlaması, devriyelerin ve yiyecek maddelerinin geçişlerine izin verilmesi.

7- Rejimin denetimindeki kentlerin kurtuluşu için YPG ve ÖSO'nun ortak hareket etmesi.

8- Baas rejiminin denetiminden çıkarılan Til Temir, Dirbêsiyê, Amûdê, Girkê Legê ve Dêrik kentlerinin kurtarılmış kentler olarak kabul edilmesine ilişkin iki taraf arasında antlaşma imzalanması.

9- Her iki tarafın basın yoluyla birbirlerine karşı saldırılardan vazgeçmesi.

10- Antlaşmanın giriş bölümünün, antlaşmanın bir maddesi olarak kabul edilmesi.

11- Meclis kuruluncaya kadar antlaşmanın gereklerinin yerine getirilmesini denetlemekle görevli olacak olan ve her iki tarafça oluşturulacak olan bir komisyonun kurulması.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…