'HDP'nin zaferi, direnen halkların zaferidir'

9 Haziran 2015
'HDP'nin zaferi, direnen halkların zaferidir'

'Sadece AKP değil IŞİD de yengiye uğratılmıştır' / 'Sol örgütleri ve demokrasi güçlerini kutluyoruz' --Seçim sonuçlarını değerlendiren KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, HDP'nin büyük bir zafer kazandığını vurguladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 7 Haziran seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) geçtiği KCK açıklamasında, HDP'nin büyük bir zafer kazandığının altı çizildi. Tüm siyasi güçleri seçimin sonuçlarını doğru anlamaya ve gereklerini yerine getirmeye çağıran KCK, "Türkiye'nin tüm demokrasi güçleri de bu seçim sonuçlarının gereklerini yerine getirmede daha fazla sorumluluk yüklenmeli, bu başlangıcı ittifaklarını, birliklerini daha da güçlendirerek on yılların mücadelesini ve demokratikleşme birikimini Türkiye'nin demokratikleşmesiyle taçlandırmalıdırlar" dedi.

'Direnen halkların zaferidir'

"HDP'nin zaferi, Türkiye halklarıyla Kürdistan halkının buluşmasının zaferidir" diyen KCK açıklamasında, şöyle denildi. HDP'nin başarısı, Önder Apo'nun demokratik ulus projesinin somutlaşmış hali olan HDP-HDK projesinin zaferidir. Bu başarı, başta Kobanê ve Şengal olmak üzere, Kürdistan'ın dört parçasında demokrasi düşmanlarına karşı direnen halklarımızın zaferidir. Bu başarı en başta da bu seçim kampanyasında şehit düşenlerin başarısıdır. Ağrı'da halklarımıza karşı gerçekleştirilen komployu boşa çıkaran yiğit halkımız ve göğüslerini siper eden şehitlerimiz bu zaferin gerçekleşmesinde tarihsel bir rol oynamışlardır. Bingöl'de katledilen Hamdullah Öğe ve Amed'te gerçekleştirilen katliamda şehit düşenler bu seçim zaferinin baş mimarıdırlar. Seçim bürolarının bombalanması, yakılması ve mitinglere saldırılması karşısında yılmayan Türkiye halkları bu seçim zaferini yaratanlardır. Bu temelde şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, tüm halklarımızı kutluyoruz."

'Sol örgütleri ve demokrasi güçlerini kutluyoruz'

HDP'de oluşturulan birlik ve ittifaka dikkat çeken KCK açıklamasında, şunlar kaydedildi: "Bu seçim başarısında başta sosyalistler olmak üzere tüm sol gruplar ve Türkiye'nin demokrasi güçlerinin Kürt halkının özgürlük güçleriyle yarattığı ittifak büyük rol oynamıştır. Türkiye'ye kazandıranın bu birliktelik olduğunun anlaşılması, demokratik Türkiye ve özgür Kürdistan'ın yaratılmasında bundan sonra da bu çizginin izlenmesi gerektiğini herkese göstermiştir. Bu gerçekliğin ortaya çıkmasında rolü olan MLKP, EMEP, SDP, Partizan, MKP, Devrimci Karargah, Yeşiller ve Sol Gelecek, ÖDP, Halk Evleri ve bu seçimde HDP'nin başarısı için çalışan tüm sol örgütleri, grupları ve tüm demokrasi güçlerini de selamlıyor ve kutluyoruz."

'Ulusal birlik güçlendirildi'

Kürtlerin ulusal birliğine de vurgu yapılan açıklamada, "DDKD ve Azadi çevresinin seçim ittifakı yaparak, Nûbahar ve Zehra çevresinin destekleyerek ulusal birliği güçlendiren tutum içinde olmaları da bu seçim başarısında önemli bir rol oynamıştır. Kuşkusuz Güney Kürdistan'dan gelerek HDP'nin seçim kampanyasına destek veren başta YNK ve Goran hareketleri olmak üzere Güneyli siyasi güçler de hem seçim başarısında rollerini oynamışlar, hem de ulusal birliği güçlendirmede üzerine düşen görevi yerine getirmişlerdir" denildi.

'Tüm inanç ve etnik topluluklar HDP'nin başarısında büyük rol oynadı'

HDP'nin seçim başarısını sağlayan tüm inanç ve etnik toplulukları ve sosyal grupları da kutlayan KCK, açıklamasında devamla şunlar belirtildi: "Bu tutumlarıyla demokratik ulusu fiili oluşturarak özgür ve demokratik Türkiye'nin kapısını sonuna kadar açmışlardır. Bugüne kadar ötekileştirilen Aleviler, Êzidîler, Süryaniler, Ermeniler, Şiiler, Terekemeler gibi farklı inanç toplulukları bu seçimde HDP'nin başarısında büyük rol oynayarak kendilerinin özgür ve demokratik yaşamının yaratılmasının temel aktörü olmuşlardır. Türkiye'nin demokratikleşmesinin, bu toplulukların kendi kimliği ve kültürüyle olduğu gibi kabul edilmesiyle gerçekleşeceğini ortaya koyup demokratik kültürün gelişmesini sağlayarak Türkiye'nin özgür ve demokratik geleceğinin yaratılmasında büyük bir sorumluluk üstlenmişlerdir."

'Kadınlar bu seçimin emek kahramanlarıdır'

Kadınların bu seçimin emek kahramanları olduğunun altı çizilen açıklamada, "Örgütlü güçleriyle, büyük emekleriyle, özgürlük tutkularıyla bu demokratik devrim hamlesinin en devrimci ve en demokratik gücü olarak demokratik devrimin motoru olmuşlar ve toplumun demokratik ulusal kurumsallaşması olan HDP etrafında toplanmasında ve seçim başarısında en görünür rolü oynamışlardır. Yüzde 40 kadın milletvekili oranıyla Türkiye'deki demokratik devrimin özgürlük ruhu olduklarını ortaya koymuşlardır" denildi.

'Kürt halkı demokratik devrimin temel gücüdür'

Kürt halkının Türkiye'de gerçekleşecek demokratik devrimin en temel gücü olduğunu bir kez daha gösterildiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Kürdistan'da otoriter hegemonik zihniyete sahip, kendini soykırımcı yeni devlet olarak kurumsallaştıran AKP'yi silip süpürmesi bu seçimin en net sonuçlarındandır. Kürt halkının tutumu; Önder Apo'nun, Kürt Özgürlük Hareketi'nin ve HDP'nin Kürtlerin siyasi iradesi ve muhatabı olduğunu, Kürt sorununun çözümünün ancak muhataplarla müzakereyle çözüleceğini bir daha gözler önüne sermiştir. Böylece Kürt sorununun nasıl ve kimlerle çözüleceğini açık biçimde göstermişlerdir. Muhatap ve temsilin kim olduğu konusuna böylece son vermişlerdir. Türkiye'nin demokratik birliğinin HDP projesindeki demokratik ulus birliğiyle olacağını ortaya koyan Kürt halkı, bu zaferin öncüsü ve sürükleyici gücü olmuştur. Demokratik Türkiye ve özgür Kürdistan'ı gerçekleştirme coşkusuyla Kürt halkının birliğini de güçlü biçimde sağlayarak bu zaferde en büyük rolü oynayan Kürt halkını da kutluyoruz."

Seçim zaferinde Öcalan'ın rolü'

Seçimlerde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın rolüne ve etkisine vurgu yapılan açıklamada, "Bu seçim zaferi, Önder Apo'nun ideolojik ve politik başarısı olduğu gibi, bu Önderliğin zindanda tecrit altında olsa dahi rolünü oynayacağını gözler önüne sermiştir. Koşullar ne olursa olsun, Önder Apo'nun ideolojik ve siyasi etkisinin hiçbir biçimde engellenemeyeceği bir daha görülmüştür. Bu seçimin ortaya çıkardığı en temel gerçek, Önder Apo'nun düşüncesinin Türkiye'ye barış, özgürlük, demokrasi ve istikrar getireceğinin halklarımız tarafından görülmesidir. Bu gerçeklik, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü ile Önder Apo'nun özgürleşmesinin bir birinden koparılamayacağını ve Önder Apo'nun özgürlüğü ile Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümünün aynı süreçler olduğunu göstermiştir. Bu açıdan Önder Apo üzerindeki tecrit derhal kaldırılmalı, özgürlüğü sağlanarak Kürt sorunu ve Alevilerin sorunlarının çözümü başta olmak üzere tüm sorunların çözümü temelinde demokratik Türkiye gerçekleştirilmelidir" denildi.

'Demokratikleşme hamlesi başlatılmalıdır'

"HDP'nin başarısı demokrasi güçlerinin zaferidir" diyen KCK, şöyle dedi: "Bu açıdan demokratikleşmenin gerçekleşmesinde temel görev HDP'ye verilmiş durumdadır. Bu açıdan HDP Türkiye'de demokratik devrim yaratacak ve Türkiye'nin tam anlamıyla demokratikleşmesini sağlatacak bir demokratik program ortaya koyarak bu program etrafında tüm demokrasi güçlerini harekete geçirmelidir. Demokratik ittifakın daha da genişletilerek Türkiye'deki demokratik devrim rüzgarının Türkiye'nin demokratikleşmesiyle taçlandırılması hamlesi başlatılmalıdır.

HDP'nin seçim başarısı, 12 Eylül anayasasının yarattığı siyasal sistemi de yenilgiye uğratmıştır. Artık Türkiye halkları fiili olarak lağvedilen bu anayasayla yönetilemez; bu anayasayla yaşatılamaz. Dolayısıyla demokratik ve özgürlükçü bir anayasanın gerçekleştirilmesi ihtiyacı acil hale gelmiştir."

'Kurucu Meclis olma özelliği taşımaktadır'

Açıklamada, şöyle denildi: "Şu anki Meclis yetersizlikleri de olsa Türkiye'nin tüm farklı etnik, inançsal ve siyasal topluluklarını kapsamaktadır. Bu karakteriyle Kurucu Meclis olma özelliği taşımaktadır. Bu bilinçle hareket edilmelidir. Herkes Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylemektedir. Bu açıdan derhal Türkiye'nin demokratikleşmesini sağlayacak ve tüm sorunlarını çözecek, barış ve istikrarı kalıcı hale getirecek yeni anayasa çalışmalarını bir Kurucu Meclis sorumluluğuyla başlatmalı, böyle bir anayasa topluma mal edilerek toplumun katılımıyla Türkiye halklarına armağan edilmelidir."

'Sadece AKP değil IŞİD de yengiye uğratılmıştır'

Seçimlerde sadece AKP'nin değil IŞİD zihniyeti ve bu zihniyetle ruh ikizi olan tüm siyasi düşünceler ve politikaların da yenilgiye uğratıldığı belirtilen açıklamada, "AKP'nin yenilgisiyle IŞİD ve El Nusra gibi soykırımcı ve faşist çeteler de yenilgiye uğratılmıştır. Bu temelde demokratik ulus zihniyeti çerçevesinde demokratik devrim rüyası Türkiye'den başlamak üzere tüm Ortadoğu'da etkili hale gelecektir. Halkları etnik ve ulusal çatışmalar içinde boğan zihniyet ve politikalar bundan sonra gerileyerek Ortadoğu'daki farklı etnik, dinsel, kültürel ve sosyal toplulukların bir arada barış içinde yaşayacağı demokratik ulus çağı başlayacaktır."

'Çözüm ihtiyacı daha zorunlu hale gelmiştir'

AKP hükümetinin seçim sonuçlarından hiçbir şey anlamadığını açıklamalarıyla gösterdiğini kaydeden KCK, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın "HDP ancak çözüm sürecinin filmini yapar" sözlerine dikkat çekti. Bu sözlerle çok tehlikeli bir anlayışın ortaya konulduğu belirtilen açıklamada, devamla şöyle denildi: "Önder Apo ve Özgürlük Hareketi tarafından geliştirilmek istenen çözüm sürecine girmeyenler şimdi çözüm söylemini ikiyüzlü biçimde kullandıklarını gözler önüne sermişlerdir. Kürt halkının Kürdistan'da ve tüm Türkiye'de ortaya koyduğu siyasi irade çözümü daha acil ve kaçınılmaz hale getirmişken; çözümün toplumsal ve siyasal gücü daha da artmışken, çözümün hayal olduğunu söyleyenler gerçek yüzlerini ortaya koymuşlardır. AKP sözcüleri bilmelidir ki, çözüm ihtiyacı daha zorunlu hale gelmiştir. AKP'nin beklenti yaratarak oyalayan yüzünün açığa çıkması, demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünü daha da yakınlaştırmıştır."

'Sonuçlar doğru anlaşılıp gerekleri yerine getirilmelidir'

"Artık Bakurê Kurdîstan'da ulusal birlik sağlanmıştır" denilen açıklamada, son olarak şunlar vurgulandı: "Kürt sorununun çözümü konusunda temsilin ve muhatabın kim olacağının netleşmesi Türk devleti ve Hükümetinin Kürt sorununu kimlerle ve nasıl çözmesi gerektiğini ortaya koymuştur. HDP'nin demokratik ulus anlayışı da bu çözüm için büyük şanstır. Bu açıdan tüm siyasi güçleri bu seçimin sonuçlarını doğru anlamaya ve gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Türkiye'nin tüm demokrasi güçleri de bu seçim sonuçlarının gereklerini yerine getirmede daha fazla sorumluluk yüklenmeli, bu başlangıcı ittifaklarını, birliklerini daha da güçlendirerek on yılların mücadelesini ve demokratikleşme birikimini Türkiye'nin demokratikleşmesiyle taçlandırmalıdırlar."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…