Hasankeyf halkı için zorla tahliye kararı

6 Mayıs 2015
Hasankeyf halkı için zorla tahliye kararı

Hasankeyf’i sular altında bırakacak baraj ve HES projesi uğruna bölge halkının zorla tahliyesi kararı çıktı. Hak sahipliği kıstasları ise sınırlı

Batman’ın Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan tartışmalı Ilısu Barajı ve HES projesinde son adım zorla tahliye kararı oldu. Bölgedeki vatandaşları borçlandırarak satılacak TOKİ konutlarından en ucuzunun fiyatı da arsa bedeli hariç 54 bin lira olarak belirlenirken, ailelerin yeni Hasankeyf yerleşim alanına nakline ilişkin Bakanlar Kurulu kararı dün yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Taraf’ın haberine göre, Hasankeyf’ten sürülecek aileler yeni yerleşim alanındaki konutların tesliminden itibaren en geç 30 gün içinde mevcut konutlarını boşaltarak yeni konutlarına taşınmak zorunda olacak. Bu zaman diliminde yerlerini terk etmeyen ailelerin konutları Batman Valiliği tarafından 15 gün içinde boşaltılacak.

Hak sahibi olabilmek için aile vasfına haiz olmak gerekecek. Hak sahipleri, tespit için 30 gün içinde müracatta bulunmak zorunda. Kamulaştırma sahasında taşınmazı bulunan ailelerin devlet eliyle iskan edebilmeleri için bin liralık peşinat bedelini DSİ’nin hesabına yatırması zorunlu olacak.

Eski yerleşim yerlerinde yaşayanların geçim olanaklarını kaybedip kaybetmediklerine bakılmayacak ancak kamuda memur sözleşmeli ve sürekli işçi kadrolarında görev yapanlardan taşınmazı olmayanlar hak sahibi olamayacak. Ancak 1 Nisan 2013’ten geriye dönük en az üç yıldan bu yana Hasankeyf ilçe merkezinde ikamet ettiğini belgeleyen ve bin lirayı DSİ’ye teslim eden aileler kamulaştırılacak taşınmazları olmasa bile hak sahibi kabul edilecek.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…