Yaşar Kemal'i kaybettik, İnce Memed yaşıyor!

28 Şubat 2015
Yaşar Kemal'i kaybettik, İnce Memed yaşıyor!

Edebiyatımız büyük ustasını, halkımız büyük bir evladını, dünyabüyük bir yazarını kaybetti..

Ünlü yazar Yaşar Kemal, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 14 Ocak 2015'de solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı.

Yapay solunum desteği uygulanan Kemal'in, çoğul organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı. Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra bugün 92 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşar Kemal kimdir

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünde, 1923’te doğar. Ailesi, Van Gölü’ne yakın Ernis (bugün Ünseli) köyünden Birinci Dünya Savaşı’ndaki Rus işgali nedeniyle, uzun bir göç süreci sonunda bu köye yerleşmiştir. Ömrünün ilk yılları çok zorlu geçti. Babası, o 5 yaşındayken Sadık Efendi Camisi'nde gözleri önünde öldürüldü; böylece annesi Nigar Hanım ile bir başına kaldı.

Yaşar Kemal ortaokulu son sınıf öğrencisiyken terk ettikten sonra ırgat kâtipliği, ırgatbaşılık, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük gibi çeşitli mesleklerde çalışır. 1943’te bir folklor derlemesi olan ilk kitabı Ağıtlar’ı yayımlanır. Askerliğini yaptıktan sonra 1946’da gittiği İstanbul’da Fransızlara ait Havagazı Şirketi’nde gaz kontrol memuru olarak çalışır. 1948’de Kadirli’ye döner ve bir süre yine çeltik tarlalarında kontrolörlük, daha sonra arzuhalcilik yapar.

1950’de Komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanan Yaşar Kemal, yaklaşık 1 yıl Kozan cezaevinde yatar. 1951’de salıverildikten sonra İstanbul’a gider, 1951-63 arasında Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal imzası ile fıkra ve röportaj yazarı olarak çalışmaya başlar. Bu arada 1952’de ilk öykü kitabı Sarı Sıcak’ı, 1955’te ise bugüne dek kırktan fazla dile çevrilen romanı İnce Memed’i yayımlar.

Yaşar Kemal kimdir1962’de girdiği Türkiye İşçi Partisi’nde genel yönetim kurulu üyeliği, merkez yürütme kurulu üyeliği görevlerinde bulunur. 1967’de haftalık siyasi dergi Ant’ın kurucuları arasında yer alır. 1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşuna katılır ve 1974-75 arasında ilk genel başkanlığını üstlenir. 1988’de kurulan PEN Yazarlar Derneği’nin de ilk başkanı olur.

Yaşar Kemal 1995’te Der Spiegel’deki bir yazısı nedeniyle İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanıp, aklanır. Aynı yıl bu kez Index on Censorhip’teki yazısı nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edildiyse de cezası ertelenir.

Yaşar Kemal, Türkiye’de aldığı çok sayıda ödülün yanı sıra yurtdışında aralarında Uluslararası Cino del Duca ödülü, Légion d’Honneur nişanı Commandeur payesi, Fransız Kültür Bakanlığı Commandeur des Arts et des Lettres nişanı, Premi Internacional Catalunya, Fransa Cumhuriyeti tarafından Légion d’Honneur Grand Officier rütbesi, Alman Kitapçılar Birliği Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü’nün de bulunduğu yirmiyi aşkın ödül, ikisi yurtdışında beşi Türkiye’de olmak üzere, yedi fahri doktorluk payesi almıştır.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…