UNICEF raporu: Türkiye’de polis aile içi şiddete seyirci!

8 Aralık 2014
UNICEF raporu: Türkiye’de polis aile içi şiddete seyirci!

Türkiye'de en çok 18 yaş altındaki kız çocukları koca veya arkadaş şiddetine uğruyor, polis ise 'arabulucu '--Raporda, Türkiye’deki adli pasifliğin, aile içi şiddeti teşvik eden bir atmosfer yarattığı belirtilirken, adli sistemin genel pasifliği ve saldırganların cezadan muaf olmasıyla şiddeti çözmek için gereken sorumluluğun alınmadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) aile içi şiddet raporuna göre, Türkiye’de en çok 18 yaş altı kız çocukları şiddete maruz kalıyor. Şiddeti uygulayanlar içinde koca ve erkek arkadaşlar başı çekerken polis ancak arabulucu görevi yürütebiliyor.

Kız çocukları birinci sırada

Hürriyet’ten Nurettin Kurt’un haberine göre, UNICEF’İN ‘Şiddeti İzleme ve Göstergeleri Kılavuzu’ isimli kitabında yer alan veriler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na teslim edildi. Rapor, aile içi şiddetin Türkiye’de geldiği noktayı da gözler önüne serdi.

Raporda yer alan verilere göre,

* Erkek şiddetine uğrayan kadınların yüzde 37’si 18 yaş altı çocuklar, yüzde 26 eşler. Üçüncü sırayı yüzde 8 ile sevgililer alırken, yüzde 3 fuhuşa itilen kadın, yüzde 3 ilişkiyi reddeden kadın, yüzde 3 yaşlı ve hasta kadın, yüzde 2 akraba kadınlar erkek şiddetine maruz kaldı.

* Şiddet uygulayan erkek profilleri ise yüzde 39 koca, yüzde 19 tanışılmamış erkek, yüzde 14 sevgili-arkadaş, yüzde 11 erkek kardeş, yüzde 8 baba, yüzde 3 erkek akraba, yüzde 3 kocanın ailesi, yüzde 3 kadının ailesi.

Teşvik politikaları

 Raporda Türkiye, polisin olayı kapatma uygulamalarıyla da eleştirildi.

Bu eleştiriler şöyle ifade edildi: “Kuruluşların gerçekleştirdiği araştırma, karakollara aile içi şiddet şikâyetinde bulunulduğunda, polis memurlarının şikâyetleri soruşturmadığı, ancak mağdurların eve dönmeleri ve şikâyetlerini geri almaları için arabuluculuk görevi üstlendiklerini göstermektedir. Bu bağlamda, polis memurları sorunu, ‘müdahale edemeyecekleri bir aile meselesi’ olarak görmektedir.”

* Raporda, Türkiye’deki adli pasifliğin, aile içi şiddeti teşvik eden bir atmosfer yarattığı belirtilirken, adli sistemin genel pasifliği ve saldırganların cezadan muaf olmasıyla şiddeti çözmek için gereken sorumluluğun alınmadığı kaydedildi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…