Snowden belgelerine göre PKK’ya karşı TC-ABD işbirliği daha derin

31 Ağustos 2014
Snowden belgelerine göre PKK’ya karşı TC-ABD işbirliği daha derin

‘RUSYA'DAN SONRA İKİNCİ HEDEF  --Türkiye ve ABD’nin, PKK’ya karşı işbirliğinin ayrıntıları ilk kez ortaya çıktı. Der Spiegel dergisinin yayımladığı Snowden belgelerine göre, iki ülke arasında özel bir ortak istihbarat paylaşımı birimi bile kurulmuş.

Der Spiegel, Wall Street Journal gazetesinde yer alan ve AKP hükümetince kesin dille reddedilen ‘Roboski istihbaratının ABD’den alındığı’ iddiasını hatırlatarak giriş yaptığı haberinde, PKK konusundaki istihbarata dair belgelere dayanan şu bilgilere yer verdi:

‘Rusya’dan sonra ikinci hedef 

* NSA’in geçen yıl hakkında istihbarat topladığı hedefleri arasında PKK, Rusya’dan sonra ikinci oldu.

‘Saat başı istihbarat’

* İki ülke arasında PKK’ya karşı istihbarat alışverişi öyle derin ki, Türkiye içindeki bazı PKK liderlerinin cep telefonlarını nerede kullandığına ilişkin de bilgi verdi; bu bilgiler her altı saatte bir güncellendi. 2005′teki bir askeri operasyonda, NSA her saat başı bilgi verdi.

’2006′da onlarca PKK’lı NSA aracılığıyla öldürüldü’

* Ocak 2007 tarihli ve ‘çok gizli’ damgalı bir belgeye göre, NSA Türkiye’ye bazı PKK üyelerinin yerine dair bilgi ve telefon konuşmalarının kayıtlarını verdi. Der Spiegel, bu kişilerin Türk ajanlarca muhtemelen yakalandığını ya da öldürüldüğünü yazdı.

Belgede, ”NSA tarafından Türkiye’ye PKK iletişimine dair verilen coğrafi veriler ve ses kayıtları, geçen yıl onlarca PKK üyesinin öldürülmesine veya yakalanmasına yol açan somut istihbarat sağladı” deniliyor.

‘Para akışı takip edildi’

* Amerikan hükümeti, PKK’nın para akışına ve yurtdışındaki liderlerinin yerlerine dair bilgi paylaştı. NSA, kendi içindeki ‘Parayı izle‘ adlı birim üzerinden, PKK liderlerinin Avrupa’daki para akışını tespit etti. Türkiye’yse Amerikalı ajanların işini kolaylaştırmak için PKK liderlerinin telefon konuşma kayıtlarını tedarik etti; ayrıca Rusya ve Ukrayna hakkında istihbarat paylaştı.

* NSA, yurtdışında yaşayan PKK liderlerinin internet iletişimini de gözetledi. Türkiye istihbaratının, hedeflerin kullandığı e-posta adreslerini vermesiyle, NSA’in ‘işi kolaylaştı’.

’2007′de derin destek kararı alındı’

* Mayıs 2007′de NSA ve Türkiye’ye ‘daha derin istihbarat desteği’ kararı aldı; Nisan 2013′te bir Türk heyetinin NSA’in Fort Meade’deki karargahına ziyaretine ilişkin bir belgede,  PKK’ya karşı istihbara paylaşımının genişlediği bilgisi yer aldı.

* İki ülke arasında, ‘Ortak İstihbarat Füzyonu Hücresi’ adına bir ortak çalışma grubu bulunuyor. Burada Amerikalı ve Türkiyeli uzmanlar, Türkiye’nin PKK üyesi olduğundan şüphelenilen kişilere hava saldırısı düzenlemesi üzerine projelerde çalışıyor.

‘Aralık 2007′de hava saldırılarına istihbarat verildi’

* Buna göre, Aralık 2007′deki bir dizi hava saldırısının hepsi bu birimin çalışması sonrasında düzenlendi.

* Ortaklık, Obama yönetiminde de devam etti. Ocak 2012′de, Amerikalı yetkililer Türkiye’ye PKK’ya karşı daha farklı yöntemlerle yardım önerdi; bunlar arasında, dinlenen konuşmaları anlık olarak analiz etme yöntemi de vardı. Bu sistemle, eğer konuşan kişinin sesi biliniyorsa kimlik tespiti bile yapılabiliyor. Sistem, konuşmalar arasında kilit kelimelerin aratılmasına da olanak tanıyor.

‘Ankara’da bürosu var’

* Der Spiegel’e göre, NSA bu sistemlerin ikisini Türkiye’nin istihbarat servisine yerleştirmeyi önerdi. Türkiye’yse bir dizi Kürt aktivistin ses kayıtlarını verdi.

NSA belgelerine göre, Amerikalılar bu teknolojiyi Türkiye’ye vermekte tereddüt etmedi. Ancak bir belgede, kilit kelimelerin otomatik olarak aranmasına olanak tanıyan teknoloji konusunda Türkiye’ye güvenilmediği bilgisi yer aldı.

* Bu ortaklık, NSA’nın Ankara’daki ‘Özel İrtibat Bürosu‘ üzerinden yönetiliyor. Amerikalılar Türkiye’ye bilgi dışında eğitim desteği de sağlıyor.

‘NSA’in Asya’daki en eski ortağı’

* Snowden belgelerine göre Türkiye, NSA’in Asya’daki en eski ortağı. Buna göre, NSA’nın 1952′de kurulmasından önce bile, 1940′larda, CIA Türkiye’yle ‘Sigint’ (signals intelligence) üzerinden işbirliği yaptı. Soğuk Savaş sırasında, ABD Türkiye’deki üslerini ‘Sovyet canavarının güçsüz yerlerini’ gözetlemek için kullandı.

* NSA bugün Türkiye topraklarından, Rusya ve Gürcistan hakkında istihbarat topluyor; belgeye göre bu işlem ‘neredeyse anlık olarak’ yapılıyor.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…