Soma’da 'kayıp işçi'! 486 işçinin kurtarıldığı açıklanmıştı..

22 Ağustos 2014
Soma’da 'kayıp işçi'! 486 işçinin kurtarıldığı açıklanmıştı..

DEVLETİN KAYITLARINDA MADENDEN SAĞ KURTARILAN İŞÇİ SAYISININ 122 OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI! --CHP’li Melda Onur, faciadan sağ kurtulanlara ulaşmaya çalıştı, SGK, ‘Bigimiz yok’ yanıtı verdi. Onur, cevabın madende kaç işçi olduğunu şüpheli hale getirdiğini söyledi.

AKP iktidarı, Soma madeninde 301 madencinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Bu sayı uzman ve araştırmacılar tarafından o günden beri şüpheli bulunmuş, facia esnasında madende bulunan işçi sayısı ile kıyaslandığında ölü sayısının daha yüksek olduğu söylenmişti. Yeni bilgiler bu iddiaları güçlendiriyor.

CHP’li Melda Onur’un bilgi edinme kapsamında yaptığı başvuruya Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Soma Sosyal Güvenlik Merkezi aracılığıyla, “Maden ocağından sağ olarak kurtarılan maden işçileri ile ilgili merkezimize resmi bir bildirim yapılmadığından bilgimiz bulunmamaktadır” yanıtı verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Soma maden faciasından sağ kurtulan işçilerin listesine bilgi edinme kanunundan yararlanarak ulaşmak istedi. Onur, “13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma İlçesi’nde bulunan maden ocağında meydana gelen facia sonrası Hükümet ve firma yetkililerince yapılan açıklamalarda 787 maden işçisinin maden ocağının içerisinde mahsur kaldığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu madencilerin 301’inin hayatını kaybettiği belirtilmiştir. Geri kalan 486 işçinin ise kurtarıldığı iddia edilmektedir. Maden ocağından kurtarılan maden işçilerinin isimleri, doğum yeri ve tarihleri nedir? Bu işçilerden yaralı olarak kurtarılanların isimleri nelerdir. Yaralılar arasında hayati tehlikesi olanlar var mıdır, isimleri nelerdir?” diye sordu.

122 İSİM GÖNDERİLDİ

Çalışma Bakanlığı tarafından CHP’li Onur’a gönderilen bilgi notunda, maden ocağından sağ olarak kurtarılan maden işçileri ile ilgili bilgilerinin bulunmadığı bilgisi verildi. Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Soma Sosyal Güvenlik Merkezi aracılığıyla, “Maden ocağından sağ olarak kurtarılan maden işçileri ile ilgili Merkezimize resmi bir bildirim yapılmadığından bilgimiz bulunmamaktadır” yanıtı verildi. Bu yanıtla birlikte, sadece yaralı olarak kurtarılan 122 maden işçisinin isim listesi gönderildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), internet sitesinden Soma’daki maden faciasından 486 işçinin sağ kurtarıldığını belirterek, 486 işçinin ismini açıklamıştı.

“YANIT DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

Faciadan sağ kurtulan maden işçilerinin isim listesini, evlerini ziyaret etmek ve varsa ihtiyaçlarını gidermek için istediğini anlatan CHP’li Onur, bu bilgiye ulaşamamasının gerçekten tuhaf olduğunu ifade etti. Melda Onur, şöyle konuştu:

“Bana iletilen yanıt çok ilginç ve düşündürücü. Ben bu başvuruyu 700 rakamları, 400 rakamları basına yansıdığı için yaptım. Farklı rakamlar çıktı. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında başvuru yaptım. Hepimiz ilk günden itibaren maden ocağındaki kurtarılma çalışmalarını gördük. Çok az kişi çıkarıldı. Yaralı belli, sağ kurtarılan isimler açıklanırsa, madene giren toplam işçi sayısı ortaya çıkar diye düşündüm. Ama vermediler. Anlamak güç.”

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…