Nörocerrahlar 3 Boyutlu Yazıcıyla Üretilen Kafatasını Başarıyla İnsana Yerleştirdi!

1 Temmuz 2014
Nörocerrahlar 3 Boyutlu Yazıcıyla Üretilen Kafatasını Başarıyla İnsana Yerleştirdi!

Kemik bozukluğu olan hastalar için yeni bir umut kaynağı --Kronik kemik bozukluğuna sahip, kafatası kemiği 1,5 cm'den 5 cm'e kalınlaşmış, görme kabiliyetinin azalması ve baş ağrılarından şikayetçi 22 yaşında Hollandalı bir kadının kafatasının üst bölgesi çıkartıldı ve onun yerine 3 boyutlu yazılmış kafatası yerleştirildi.

Operasyon University Medical Centre Utrecht’deki beyin cerrahlarından oluşan bir takım tarafından gerçekleştirildi. Üniversite, bu 3 boyutlu kafatasının bir hasta tarafından reddedilmeyen ilk başarılı örnek olduğunu iddia ediyor.

evrimagacı.org'da yer alan habere göre 23 saat süren operasyon Dr. Bon Verweij öncülüğünde gerçekleşti. Eğer ki operasyon gerçekleştirilmeseydi, kafatasının bu derecede kalınlığı ciddi beyin hasarına veya ölüme yol açabilirdi. Dr. Bon Verweij şöyle söylüyor:

“Kritik beyin fonksiyonlarının tehlikeye girmesi an meselesiydi ve bu yüzden de hasta hayatını kaybedebilirdi.”

 Ameliyat zorunluydu ve 3 boyutlu yazılmış implant tekniğinden önce ideal ve etkili bir tedavi yöntemi yoktu. Kafatası hastaya uyumlu ve dayanıklı plastikten yapıldı. Operasyondan bu yana, hasta görme yeteneğini tümüyle geri kazandı, hastalığının semptomlarından kurtuldu ve çalıştığı işine geri döndü. İlerleyen zamanlarda, plastik kafatasının yenisiyle değiştirilmesine gerek duyulup duyulmayacağı ise henüz bilinmiyor.

 Baş cerrahın, kafatasının 3 boyutlu olarak yeniden yapılması konusunda deneyimi vardı, ancak böylesine büyük bir implantın yerleştirilmesi daha önce başarılamamıştı. Dr. Verweij üniversitenin resmi açıklamasında şöyle söyledi:

“Böylesine bir ameliyatı yapmak neredeyse imkansızdı.”

Bu teknik diğer kemik bozukluğu olan hastalar için de yeni bir umut kaynağı oldu. Ayrıca, bu teknik tümör ya da kaza sonrası oluşan kafatası hasarlarında da kullanılabilir.

Operasyon Şubat 2014'te gerçekleştirildi, ancak hastane ameliyat ile ilgili detayları yeni yayınladı. Wired.co.uk üniversite ile temasa geçti ve daha fazla detayı ilerleyen günlerde yayınlanacak.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…