Amerika'dan Körfez Ülkelerine Güvence

8 Aralık 2013
Amerika'dan Körfez Ülkelerine Güvence

Bahreyn'de düzenlenen bölgesel güvenlik forumunda konuşan Savunma Bakanı Chuck Hagel, İran'la yapılan nükleer anlaşmanın Washington'un bölgeye ilgisinin azaldığının işareti olarak yorumlanmaması gerektiğini anlattı. Körfez İşbirliği Konseyi'ne Amerikan savunma sistemleri satın almasına izin verilmesini önerdi.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ortadoğulu liderlere, Washington'un bölge ülkelerine yönelik taahhütlerini hala koruduğuna dair güvence verdi.

Bahreyn'de düzenlenen bölgesel güvenlik forumunda konuşan Hagel, İran'la yapılan nükleer anlaşmanın, Afganistan'dan askerlerin çekilmesinin ve Amerika'nın bütçe açıkları nedeniyle savunma harcamalarındaki kesintilerin Washington'un bölgeye ilgisinin azaldığı şeklinde yorumlanmaması gerektiğini anlattı.

Manama Diyaloğu isimli forumda konuşan Hagel, Amerika'nın halen bölgede istihbarat sistemlerinin desteğindeki 35 bin askeri personel, tank, ağır silah, uçak ve savaş gemileri konuşlandırmış olduğunu hatırlattı.

İran'la iki hafta önce imzalanan altı aylık nükleer anlaşma bazı Körfez ülkelerinde kaygı yarattı. Anlaşma, İran'ın nükleer programlarından bazılarını askıya alması karşılığında bu ülkeye uygulanan yaptırımların kısıtlı ölçekte de olsa yumuşatılmasını öngörüyor. Körfez ülkeleri ise bunun İran'ı daha güçlü hale getireceğini ve bölgede istikrarsızlığa yolaçacağını sanıyor.

Chuck Hagel, bu kaygıları gidermek üzere bölgenin güvenliğini güçlendirmeye yönelik yeni adımlar önerdi. Bunlar arasında hava kuvvetleri komutanlarının düzenli olarak toplanarak füze savunma sistemlerini ele alması ve altı üyeli Körfez İşbirliği Konseyi'ne Amerikan savunma sistemleri satın almasına izin verilmesi de yer alıyor. /VOA

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…