Ulusal Koalisyon'da parçalanma ihtimali

13 Ekim 2013
Ulusal Koalisyon'da parçalanma ihtimali

MÜSLÜMAN KARDEŞLER AĞIRLIKLI ULUSAL KONSEY KOALİSYONDAN AYRILACAĞINI SÖYLEDİ--Suriye'deki silahlı gruplar arasında iç savaşlar yaşanırken, ABD liderliğindeki Dostlar Grubu tarafından örgütlenen Ulusal Koalisyon adlı muhalif örgüt de dağılmanın eşiğine geldi.

Londra'da yayımlanan el-Hayat gazetesinin haberine göre George Sabra başkanlığındaki Suriye Ulusal Konseyi, içinde yer aldığı Ulusal Koalisyon'un 2. Cenevre Konferansına katılması durumunda, Koalisyon'dan ayrılacağını açıkladı.

Ulusal Konsey, daha önce de Ulusal Koalisyon'un Başkanı Ahmed Carba'nın 2. Cenevre Konferansı konusunda görüşmelerde bulunmak için New York'a gitmesine karşı çıkmıştı.

George Sabra'nın başkanlığını yaptığı Müslüman Kardeşler ağırlıklı Suriye Ulusal Konseyi, 114 üyeli kısaca Ulusal Koalisyon olarak isimlendirilen Suriye Muhalefeti Devrimci Güçler Koalisyonu adlı örgütte 40 üyeyle temsil ediliyor ve Koalisyon'un en önemli bileşeni olarak kabul ediliyor.

2. Cenevre Konferansına katılmayacağını açıklayan Suriye Ulusal Konseyi, 2. Cenevre Konferansı'nın yalnızca Amerika ve Rusya'nın çıkarlarını temin ettiğini söyledi.

Ulusal Koalisyon'un askeri kanadı olarak yapılandırılan Seim İdris Komutasındaki Özgür Suriye Ordusu askeri konseyi içinde yer alan bazı silahlı gruplar, 25 Eylül'de Nusra Cephesi'nin de imzaladığı bir bildiriyle Ulusal Koalisyonu tanımadığını açıklamıştı.

Öte yandan el-Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti ve Nusra Cephesi ile Özgür Suriye Ordusu ve Kürt silahlı gruplar arasında bir süre önce başlayan çatışmaların şiddetlenerek devam ettiği bildiriliyor.

Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Gurabau'ş- Şam örgütü, Irak-Şam İslam Devleti'ni saldırılarını sürdürmesi halinde Halep'in dış semtlerinden Bustan Başa'yı Suriye ordusuna bırakmakla tehdit etti.

Bustan Başa'nın Suriey ordusunun kontrolüne geçmesi halinde el-Kaide güçlerinin kuşatma altına gireceği bildiriliyor.

Dün de Özgür Suriye Ordusu Sözcüsü Fahd el-Masri, örgütün genelkurmay başkanı olarak nitelenen Selim İdris'i bölge ülkelerinin istihbarat servislerinin uşağı olmak ve sivil katliamları yapmakla suçlamıştı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…