ABD ile İran arasında buzlar çözülüyor: 34 yıl sonra telefonda görüştüler!

28 Eylül 2013
ABD ile İran arasında buzlar çözülüyor: 34 yıl sonra telefonda görüştüler!

Obama, Beyaz Saray'da bütçeye ilişkin açıklamasına başlarken sürpriz şekilde, "İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile biraz önce telefonda konuştum" dedi. Ruhani de Twitter hesabından  Obama'ya hitaben, "Misafirperverliğiniz ve telefon görüşmemiz için minnetlerimi ifade ediyorum. İyi günler Bay Başkan" mesajını verdi.

ABD Başkanı Obama ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani, telefonda görüştü. Böylece ABD ile İran arasında 34 yıl aradan sonra ilk kez devlet başkanları düzeyinde görüşme gerçekleşmiş oldu.

ABD Başkanı Barack Obama, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonda görüştü.

Görüşmeyle ilgili bir açıklama yapan Obama, ""Telefonda İran'ın nükleer programı ile ilgili bir anlaşmaya varmayı konuştuk. Ruhani'ye ilerlemenin önünde engeller bulunmasına rağmen, kapsamlı bir çözüme ulaşabileceğimize inandığımı söyledim." Dışişleri Bakanı John Kerry'yi İran Hükümeti ile diplomatik çabaları devam ettirme konusunda görevlendirdiğini söyleyerek, "İran dini lideri de nükleer silah geliştirilmesine karşı bir fetva yayınladığını" söyledi.

Görüşmenin ardından Ruhani de Twitter adresinden bir açıklama yaptı. Ruhani'nin danışmanları, Ruhani'nin resmi Twitter hesabından yazdıkları mesajlarda, iki liderin nükleer meseleyi çözmede karşılıklı iyi niyet ifade ettiklerini, bu konuda Dışişleri Bakanları'nı görevlendirdiklerini haber verdiler.

Ruhani daha sonra Obama'ya hitaben, "Misafirperverliğiniz ve telefon görüşmemiz için minnetlerimi ifade ediyorum. İyi günler Bay Başkan" dedi

Böylece İran ile ABD 1979 yılından bu yana ilk kez devlet başkanları düzeyinde bir görüşme geçekleştirmiş oldu.

İki ülke bugün dışişleri bakanı düzeyinde bir araya gelmişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, 6 yıl aradan sonra Birleşmiş Milletler binasında bir görüşme gerçekleştirdi.

İran'ın nükleer programının ele alındığı toplantı sonrası yapılan açıklamalarda iki lider olumlu mesajlar verdi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…