İşte AKP zhniyetinin eseri: 10 yaşında evlendirildi, 11'inde doğum yaptı!

12 Ağustos 2013
İşte AKP zhniyetinin eseri: 10 yaşında evlendirildi, 11'inde doğum yaptı!

BU BİR İNSANLIK SUÇUDUR! --Böyle giderse, bir gün bu ülkede tıpkı Mısır'daki gibi, dini fetvaya dayanarak ‘bir erkek, eşi öldükten sonraki 6 saat içinde sex yapabilir' yasası yapacak kadar insanlıkan uzaklaşan yasalarla da karşılaşmak mümkün olacak.. Hz Muhammed'in 9 yaşında Ayşe'yi gelin etmesini 1400 yıl sonra diline pelesenk edenlerden başka ne beklenebilir..

Bu ciddi bir toplumsal olaydır. Çünkü Kasım 2001'de çıkarılan yeni Medeni Kanun ile evlenme yaşı -18 yaşını doldurmuş olma hükmünden vazgeçilerek- kadın ve erkek için eşitlenerek, "17 yaşını doldurma" şartı getirildi. Hâkim kararıyla evlilik için de "16 yaşını doldurma şartı" aranması hükme bağlandı. Buna rağmen Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre 2011'de, yaşı küçük olduğu için resmi nikah kıyamayan çocuklarını evlendirmek isteyen 18 bin 434 aile, "evlenmeye izin" davası açtı.( http://www.yurtgazetesi.com.tr/yasam/sadece-bir-yilda-tam-20-bin-cocuk-gelin-davasi-h15276.html)

4 Mayıs 2013'te ise durum Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) 'nun açıklamasına göre durum şudur:, Türkiye'de her dört evlilikten birinde çocuk gelin olduğunu belirterek, "Aileler çocuklarının yaşlarını büyük gösterip evlenme izni alabilmek için önceki yıllara oranla yüzde 94 artışlarla mahkemeye başvuruyorlar."( https://haber.stargazete.com/yasam/her-dort-evlilikten-birinde-cocuk-gelin-var/haber-751183)

***

Olayı yandaş gazete Sabah'tan Nazif Karaman'ın haberinden okuyoruz..

İstanbul'un çocuk gelinlerinin hikâyeleri dehşete düşürüyor. F.B., 10 yaşında evlendirildi, kısa süre sonra hamile kaldı. Hastanede durum ortaya çıkınca, damada ve kızın ailesine dava açıldı

İstanbul'da beş çocuk gelinin öyküsü, ancak hastaneye doğum için başvurduklarında ortaya çıktı. Savcılık, çocukların aileleri ve evlendikleri kişiler hakkında soruşturma başlattı. Çocuk gelinlerden birinin 10 yaşında evlendiği ve hamile kaldığı belirlendi. 13 yaşındaki M.G. ile evlenen 24 yaşındaki C.B., dava açılan kişilerden biri. C.B.'nin 15 yıla kadar hapsi isteniyor. 30 Kasım 2012'de Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran çocuk gelinlerden M.G.'nin hamile olduğu anlaşılınca savcılığa bilgi verildi. Savcılıkça yapılan soruşturmada M.G.'nin C.B. ile 4 Eylül 2012'deki düğünle evlendiği belirlendi. Bir diğer çocuk gelin ise sadece 10 yaşında. 2002 doğumlu F.B., 24 yaşındaki M.Ç. ile İstanbul Fatih'te bulunan bir düğün salonunda gayri resmi olarak evlendi. F.B., bir süre sonra hamile kaldı. Zeytinburnu Semiha Şakir Kadın Doğum Hastanesi'ne başvurunca durumu ortaya çıkan F.B. ile ilgili hastane yönetimi tarafından savcılığa bilgi verildi. Savcılık M.Ç. hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. 14 yaşındaki G.U. da henüz 14 yaşında iken T.U. ile evlendi. Beşiktaş Toplum Sağlığı Merkezi'nde yapılan muayenesinde hamile olduğu tespit edilen G.U.'nun durumu savcılığa bildirilince savcılık 33 yaşındaki T.U. hakkında çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçu kapsamında dava açtı. E.A. isimli 13 yaşındaki çocuk gelin de Semiha Şakir Doğum Hastanesi'ne başvurunca durumu anlaşıldı. H.Ö. isimli 23 yaşındaki genç ile ailesinin rızası ile evlendiği belirlenen E.A., nüfusa geç kaydedildiğini iddia etse de savcılık soruşturma sonucu H.Ö.'ye cinsel istismar davası açtı. H.Ö. Ağır Ceza Mahkemesinde hâkim karşısına çıkacak. 13 yaşındaki çocuk gelin G.S.'nin ise yalnız eşine değil, ailesine de dava açıldı. 28 yaşındaki K.Ş. ile evlendiği belirlenen G.S.'yi rızaları dâhilinde evlendiren anne H.S. ve baba M.S. hakkında da ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Bu olayda anne ve babaya da tıpkı K.Ş. gibi çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçlaması yöneltildi.

Türkiye'de 181 bin çocuk gelin var
Türkiye'nin en büyük sosyal yaralarından biri olan çocuk gelinler son dönemde en çok hastanelerde tespit ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de 181 bin çocuk gelin var. Çocuk gelinler ailelerinin rızasıyla ya da kaçarak evleniyor. Hamile kalan çocuklar doğum için hastaneye başvurduklarında eğer yaşını doldurmamışsa savcılığa bilgi veriliyor. Çocuk gelinlerin aileleleri ve evlenen kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 103. maddesinde düzenlenen 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan dava açılıyor. İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Önal İnaltekin, bakanlık olarak böyle bir vaka tespit edildiğinde adli süreç devam etse de müdahale ettiklerini, inceleme yaptıklarını, gerekli gördükleri durumda hemen çocuk anneyi yurda yerleştirdiklerini söyledi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…