Daily Telgraph: Beşşar Esad Suriye'deki iç savaşı kazanıyor mu?

25 Mayıs 2013
Daily Telgraph: Beşşar Esad Suriye'deki iç savaşı kazanıyor mu?

İNGİLİZ ASKERİ YETKİLİLERE GÖRE MUHALİFLER YENİLGİ EŞİĞİNDE --Daily Telegraph gazetesi, Suriye ordusunun son dönemdeki etkili operasyonlarına dikkat çekerek muhalif grupların savaşı kaybedebileceklerini bildirdi. Daily Telegraph'ın Halep Muhabiri Richard Spencer ve Şam Muhabiri Ruth Sherlock tarafından hazırlanan "Beşşar Esad Suriye'deki iç savaşı kazanıyor mu?" başlıklı haberde muhalif grupların bölünmüşlüğüne ve Suriye ordusunun son dönemdeki etkili operasyonlarına dikkat çekildi.

Birkaç hafta önce Şam'ın kuzey bölgelerinde hakimiyet kuran silahlı grupların Suriye yönetimini devirebileceklerine inandığının belirtildiği haberde "Ancak bugün analistler, Beşşar Esad'in muhaliflere nihai darbeyi vurabilecek bir konum kazandığını söylüyor" denildi.

Suriye ordusunun Dera-Ürdün yolunu tekrar kontrol altına aldığını ve Lübnan sınırındaki stratejik öneme sahip Kusayr bölgesinde önemli kazanımlar elde ettiğini belirten gazete, daha önce Beşşar Esad'in 2013 yılı başlarında devrileceği öngörüsünde bulunan Alman istihbarat servisi BND'nin de -geçen hafta Der Spiegel'e sızan bir rapora göre [Endiseli'de yayinlandi}- sahada yaşanan gelişmeleri dikkate alarak Suriye ordusunun yıl sonuna kadar Şam'ın güneyini tamamen kontrol alabileceğini söylediğine dikkat çekti.

Haberde Suriye ordusunun şu an ülkenin tamamına hakim olamasa da ana kavşakları kontrol altında tutuğu ve istediği zaman muhaliflere saldırabildiği belirtilerek silahlı gruplar arasındaki bölünmüşlükten dolayı muhaliflerin durumunun ise çok zor olduğu ifade edildi.

Suriye yönetiminin Ulusal Savunma Güçleri adlı silahlı gruplarla kent savaşı yapabilecek kabiliyette 60 bin kişilik bir ordu kurduğunun hatırlatıldığı haberde "Ulusal Savunma Güçleri kurulmadan önce rejim ana caddelerin kontrolünü tanklar göndererek sağlamaya mecbur kalıyordu ve isyancılar da bir müddet sonra geri dönüyordu; ancak şu an kent savaşı eğitimi ve yurtseverlik duygularının aşılanmasıyla şu an durum çok farklı" yorumu yapıldı.

Suriyeli muhaliflerin moralinin bozulduğunun belirtildiği haberde üst düzey İngiliz güvenlik yetkililerinin de artık silahlı muhaliflerin yenilginin eşiğine geldiğine inandıkları ifade edildi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…