Marksist iktisatçı Nail Satlıgan hayatını kaybetti

29 Nisan 2013
Marksist iktisatçı Nail Satlıgan hayatını kaybetti

Marksist iktisatçı-yazar, çevirmen ve siyasetçi Nail Satlıgan dün gece hayatını kaybetti. Satlıgan, Çapa Tıp fakültesi hastanesinde kanser tedavisi görüyordu. Satlıgan uzun süredir kanserle mücadele ediyor, ancak çeviri ve kitap çalışmalarını sağlığı el verdiğince büyük bir çabayla sürdürüyordu.

Türkiye'nin en önde gelen iktisatçılarından, Marksist kuram alanında en önemli çevirmenlerden biri.. Dünya kapitalizminin krizi ve Marx'ın kapitali hakkında, özellikle isim babası olduğu 11.Tez'de yer alan yazıları var. Meghnad Desai'den Marksist iktisat Teorisi'ni dilimize kazandırdı..

Satlıgan, gittikçe ağırlaşan sağlık sorunlarına karşın Marx'ın başyapıtıKapital'in Almanca aslından Türkçeye kazandırılmasında Mehmet Selik'in yarım kalan çalışmasını tamamlamış, bu eser Nisan 2011′de okura ulaşmıştı.

Nail Satlıgan, 196'0lı yıllarda TİP içinde mücadeleye başlamış, daha sonra bir süre MDD muhalefeti iiçinde yer almış, İşçi-Köylü gazetesinin yayın kurulu üyeliği yapmış devrimci bir sosyalistti. 70'li yıllarda Tüm Asistanlar Derneğinin İstanbul Şube yöneticilğini yaptı, 1995'lerde ÖDP içinde yer aldı. 2000'li yılların başında partiden bir çok sosyalist çevre ile birlikte ayrıldı.

Marksizm kavrayışı düzeyinde, özellikle Lenin'iin ölümünden sonra Sovyet Devriminin bürokratik egemenliğe dönüşme sürecinde ortaya çıkan Sol Muhalefetin ve Ekim devriminin önderlerinden Troçky'yi kendisine tarihsel dayanak alan Satlıgan, yirmi yıldır estirilen neo-liberal dalgaya taviz vermeden devrimci ve sosyalist görüşleriyle hayata veda etti.

Türkiye sosyalistlerinin başı sağolsun.

Aşağıdaki linkten Sendika.org'un Nail Satligan'la gerçekleştirdiği Kapital üzerine video-röportajı izleyebilirsiniz:

https://www.sendika.org/2011/06/nail-satliganla-kapital-uzerine/

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…