ÇED engeli kaldırıldı, yeni çevre felaketleri eşikte

6 Nisan 2013
ÇED engeli kaldırıldı, yeni çevre felaketleri eşikte

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 5 Nisan'da yayımladığı yönetmeliğe göre, nükleer santral, 3. köprü, tüm baraj ve santral projeleri artık çevreci olmak zorunda değil. ÇED raporuna uymak zorunda da değil.

3. Köprü, Akkuyu Nükleer Santrali, Gebze Orhangazi İzmir İstanbul Otoyolu Projesi, Ilısu Barajı ve tüm HES ve Termik Santral projelerinde artık Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) engeli olmayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Resmi Gazete'de yeni bir yönetmelik maddesi yayımladı.

5 Nisan'daki Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, Danıştay'ın, ÇED mevzuatına uymayan projelerle ilgili durdurma ya da iptal kararlarının kapsamı daraltıldı, ÇED muafiyet alanı genişletildi.

ÇED sürecinden muaf tutan yönetmelik maddesi, çevrecilerin açtığı dava sonucunda Danıştay 14. Dairesi tarafından iptal edilmişti. Ancak Danıştay'ın ÇED Yönetmeliği'nin geçici 3. maddesini iptal kararı uygulamaya koyulmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir yönetmeliği yayımladı.

Yeni maddeye göre, "23/6/1997 tarihinden önce yatırım programına alınmış olup 5/4/2013 itibariyle planlama aşaması geçmiş olan veya ihalesi yapılmış olan veya üretim veya işletmeye başlamış olan projeler ile bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisler için" ÇED Yönetmeliği'nden muafiyet getirildi.

Yönetmeliğe iptal davası açıldı
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu yaptığı açıklamada, "Bu düzenleme, projelerin ÇED sürecine takılmamaları için, yapımına başlanmasını bile zorunlu tutmuyor, sadece planlanmış olması halinde bile ÇED sürecinden muaf tutulmaları sağlanıyor. Hükümet Danıştay'ın ÇED raporuyla ilgili mevzuata uymayan projelerle ilgili durdurma ya da iptal kararlarını da by-pas ediyor. 3. Köprü, Nükleer Santral ve diğer projeler ÇED'den muaf olacak. HES'ler ve Termik Santrallere de tam bir muafiyet getirildi. Şimdi artık bu değişiklikle, tüm alt yapı ve üst yapı tesisleri muafiyet kapsamına alınmış oldu. Yapılacak projelerde çevreye, doğaya, halk sağlığına dair oluşacak olumsuzluklar değerlendirilmeyecek, Düzenlemenin iptali için tekrar dava açıyoruz."

Çevreciler yönetmelik değişikliğine aynı gün iki iptal davası açtı. Ekoloji Kolektifi avukatı Fevzi Özlüer'e göre yeni yönetmelik maddesi öncesinde medyada 3. köprü inşaatının başladığı, İstanbul-İzmir otoyol projesinin de hızla sürdüğüne dair haberlerin yer alması dikkat çekici.

Sendika.Org/Radikal/Vatan

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…