Kürt mevsimlik tarım işçileri emek, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde ‘biz de varız’ diyor

29 Mart 2013
Kürt mevsimlik tarım işçileri emek, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde ‘biz de varız’ diyor

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tüm emek ve demokrasi güçlerini Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayı'na çağırdı. Urfa'nın Viranşehir ilçesinde 6-7 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek kurultaya Urfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Adıyaman gibi mevsimlik tarım işçilerinin yoğun yaşadığı kentlerden delegasyonların, konu ile ilgili çalışma yapan akademisyenlerin, emek ve demokrasi güçlerinin, emekten yana siyasi partilerin ve meslek örgütlerinin katılması planlanıyor.

Kurultay öncesinde DTK Emek Göç ve Yoksulluk Komisyonu adına Ferda Koç bir basın açıklamasında yaparak kurultayın ön çalışmaları ve kurultay hakkında bilgiler verdi.

Koç, kurultay için yürüttükleri ön çalışmalar süresinde mevsimlik tarım işçiliği gerçeğinin Türkiye'deki Kürt sorununun ve sömürü düzeninin yıkıcılığının, vahşetinin en somut görünümlerinden birini oluşturduğunu belirtti. Kürt mevsimlik tarım işçilerinin, bu sömürü düzenine karşı mücadele için güçlü bir enerji biriktirdiğini gördüklerini ifade eden Koç, kurultayın görevlerini şöyle sıralandı:

Mevsimlik tarım işçiliğinin arkasında yatan siyasal, sosyal ve ekonomik gerçekleri ortaya çıkarma.
Kürt mevsimlik tarım işçilerini, tarımsal üretimin ucuz emek ordusu olarak değerlendiren, insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakan, ırkçı-ayrımcı-dışlayıcı-baskıcı politikalarla ezen ve her türlü yasal korumadan, örgütlenme ve mücadele hakkından mahrum bırakan çalışma düzenini tüm boyutlarıyla sergileme.
Mevsimlik tarım işçilerinin, çalışmaya gittiği bölgelerdeki sosyal statüleri, ücret, iş güvenliği, sosyal güvenlik, ulaşım, barınma, sağlık, eğitim, güvenlik gibi konulardaki gereksinimlerini ve taleplerini belirleme.
Mevsimlik tarım işçilerinin, ırkçılığa, ayrımcılığa, dışlanmaya ve baskıya karşı, insan onuruna yakışan ücret, çalışma ve yaşam koşullarına ulaşmaları için ihtiyaç duydukları bir mücadele örgütünün kuruluşunu başlatma.
Ferda Koç, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

Kürt mevsimlik tarım işçilerinin kendi geleceklerini belirleme yolunda atacakları bu tarihsel örgütlenme ve mücadele adımının, Kürdistan, Türkiye, Ortadoğu ve tüm dünya emekçileri için eşitlik, özgürlük ve halkların kardeşliği yolunda yeni ve güçlü bir mücadele ocağını yaratacağına inanarak, tüm emek ve demokrasi güçlerini Kurultayımızı izlemeye, Mevsimlik Tarım İşçilerinin taleplerini ve mücadelelerini desteklemeye çağırıyoruz.

Sendika.Org / Diyarbakır

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…