2012'de en az 609 çocuk, devletin elinde ya da sorumluluğunda öldü

26 Mart 2013
2012'de en az 609 çocuk, devletin elinde ya da sorumluluğunda öldü

Gündem Çocuk Derneği'nin Türkiye'de çocuklara yönelik hak ihlallerine ilişkin yayınladığı "Çocuğun Yaşam Hakkı 2012" başlıklı rapora göre geçen yıl en az 609 çocuk, devletin elinde ya da devletin almadığı önlemler nedeniyle yaşamını yitirdi. Çocukların yaşam, sağlık, eğitim, güvenli bir çevre, dil ve kültür, katılım, güvenlik içinde ve onurlu yaşama hakları ihlal edildiğinin altını çizen dernek, bu sorunlara bağlı olarak çocuk işçi sayısının arttığına da dikkat çekti.

2005 yılında kurulan Gündem Çocuk Derneği'nin bu ikinci raporunda,Türkiye'de yaşanan yoksulluk, yoksunluk, ayrımcılık, ırkçılık çocukların yaşam haklarının ihlallerine neden olduğu tespiti yapıldı.

Çocukların yaşam, sağlık, eğitim, güvenli bir çevre, dil ve kültür, katılım, güvenlik içinde ve onurlu yaşama hakları ihlal edildiğinin altını çizen dernek, bu sorunlara bağlı olarak çocuk işçi sayısının arttığına da dikkat çekti.

ÇOCUK GELİNLER ARTTI

Dernek, "çocuk gelin" vakalarının çoğaldığının, daha fazla çocuğun silahlı ya da silahsız şiddet ortamlarında kaldığını belirtirken, şu ifadeleri kullandı: "Elbette sosyo-ekonomik koşullar bakımından daha dezavantajlı çocukların bu sorunlardan daha derin etkilendiğini de unutmamalıyız. Zaten bu raporda göreceğiniz vakalar da sosyo-ekonomik koşullar kötüleştikçe çocukların yaşam hakkı ihlalleri ile ölümle daha sık yüz yüze geldiklerini gösteriyor."

Raporda yaşanan hak ihlallerine şöyle yer verildi:

"Toplumsal olaylar sırasında yaşananlar, kara mayını ve askeri mühimmat, silahlı çatışmalar, yargısız infazlar ve sağlık, eğitim ve bakım hizmeti veren kamu görevlilerinin ihmali nedeniyle yaşamını kaybeden çocuk sayısı 46 iken, devletin önlem almadığı şiddet olan "bireysel silahlanma, intihar, ihmal, afetler" gibi durumlarda yaşanan ihlal sonucunda en az 563 çocuk yaşamını yitirdi.

Raporda öne çıkan bir diğer konu olan işyeri ölümlerinde ise 2012 yılında en az 38 çocuğun yaşamını yitirdiği kaydedildi. Eğitim ortamında yaşamını yitiren çocuk sayısı ise en az 20 çocuk olarak belirtildi. "Yabancılar" bölümünde ise en az 40 çocuğun Türkiye devleti sınırları içerisindeyken çeşitli sebeplerden dolayı yaşamını yitirdiği kaydedildi."

Dernek ayrıca bu konudaki verilerin çok yetersiz olduğuna işaret ederek, etkili izleme yapılması gerektiğini belirtti. Çocuğun Yaşam Hakkı 2012 Raporu'nda çocuğa yönelik cezasızlığın vurgulanması ve görünür kılınması amacıyla 2012 yılında görülen Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, İbrahim Oruç, Efe Boz, Mahsun Mızrak, Çağdaş Gemik davalarıyla ilgili güncel gelişmelere de yer veriliyor.
ANF

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…