Bloomberg: Erdoğan'ın Hanedanlığı Türkiye'yi yatırım yapılamaz hale getiriyor

11 Temmuz 2018
 Bloomberg: Erdoğan'ın Hanedanlığı Türkiye'yi yatırım yapılamaz hale getiriyor

Dünyanın önde gelen finans ve ekonomi haber merkezlerinden Bloomberg , Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabinesinin Türkiye'yi yatırım yapılamaz hale getirdiğini yazdı.

Bloomberg'ün Avrupa piyasaları uzmanı, otuz yıl bankacılık sektöründe çalışmış Marcus Ashworth imzalı makale "Erdoğan'ın Yeni Hanedanlığı Türkiye'yi yatırım yapılamaz hale getiriyor" başlığını taşıdı.

Analiz yazıda şöyle denildi:

"Erdoğan maalesef sözünün eri. Seçim kampanyası sırasında para politikasının kontrolünü daha fazla ele alacağına söz verdi ve bunu yapmak için hiç zaman kaybetmedi. Türkiye’nin güvenlik ağındaki son bağları da koparıp attı ve milletini tümüyle yatırım yapılamaz bir hale getirdi.”

Bloomberg’teki yazıda, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Naci Ağbal yeni kabinede yer almadığı hatırlatıldı ve devam edildi:

“Küresel yatırımcıların görmek istedikleri türden, salim finansal yönetim ve standart ekonomik ilkeleri benimsemiş yetkililerdi. Erdoğan ülke üzerindeki hakimiyetini artırırken yatırımcıların gerginliğini yatıştırmak için çok şey yaptılar. Artık bu rolü yerine getirecek kimse kalmamış gibi görünüyor.”

Piyasa uzmanı Marcus Ashworth, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Berat Albayrak'ın getirildiğine dikkat çekti ve “Bu, mali konularda sağduyu ve sorumluluğun hüküm süreceğine dair tüm umutları tüketiyor. Erdoğan ayrıca kendisine merkez bankası yöneticisini belirleme yetkisini, ve böylelikle yüksek faiz oranlarının daha hızlı bir enflasyona yol açtığına dair alışılmışın dışındaki görüşlerini sağlamlaştırma imkanını tanıdı” ifadelerini kullandı.

Nobelli iktisatçıya göre Türkiye, Asya tipi krizin eşiğinde: Kesinlikle çok kırılgan

Nobel ödüllü iktisatçı Paul Krugman, Türkiye'nin 1997-98 döneminde olduğu gibi 'kendi kendini besleyen bir ekonomik kriz'in eşiğinde olduğunu belirterek, "Türkiye böyle bir şey karşısında kesinlikle çok kırılgan" dedi.

Diken'in aktardığına göre, Twitter'da Türkiye ekonomisini değerlendiren Krugman, takipçilerine "Türkiye 1997-98 dönemi Asya tipi finansal kriz riski taşıyor mu" diye sorarak, "Rakamlara göre evet" yanıtını verdi.

​Dünya Bankası rakamlarına göre Türkiye'nin dış borç stokunun, ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'sının (GSYH) yüzde 48'ine ve toplam ihracatının yaklaşık iki katına denk düştüğünü vurgulayan ödüllü iktisatçı, bu borç yükünün büyük ölçüde özel sektörün üzerinde olduğunu ve bu durumun 1996'da Endonezya'da yaşananlarla benzeştiğini belirtti.

​O dönem Endonezya'daki güven kaybının 'kurda kendi kendini besleyen bir çöküş'e yol açtığını hatırlatan Krugman, "Kurdaki bu çöküş döviz cinsinden dış borçla da birleşince borç/GSYH oranında, 1996'daki yüzde 58'den 1998'deki yüzde 168'e dev bir sıçramaya neden oldu. Bütün bunların muhakkak olacağını söylemiyorum ama Türkiye böyle bir şey karşısında kesinlikle çok kırılgan" dedi.

“Kredi derecelendirme şirketlerinin yeni politik gerçekleri olumsuz bulmaması ve Türkiye'nin notlarını daha da çöpe çevirmemesi zor” diyen Bloomberg yazarı, “Yatırımcılar için en iyi rota neredeyse kesinlikle uzak kalmak. Para biriminin değerini sabitleyecek hiçbir şey yok. Kısa vadede de iyi bir hedef değil. Lira borçlanıp daha sonra daha ucuza satın almak, en azından yüzde 17.75 gibi inanılmaz yüksek bir orana mal olacaktır. Bu oyunu sadece ziyadesiyle cesur olanlar oynar” değerlendirmesini yaptı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…