'Sandığa Taybet Ana'nın anısıyla gideceğiz'

18 Mayıs 2018
'Sandığa Taybet Ana'nın anısıyla gideceğiz'

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasakları döneminde mahsur kaldıkları binaların bodrumlarında yaşamını yitirenlerin aileleri, 24 Haziran’da sandığa giderken kaybettiklerinin anılarını da beraberlerinde götüreceklerini belirttiler.

Cizre bodrumlarında yaşamını yitirenler arasında bulunan Orhan Tunç, Mehmet Tunç, Fırat Duymak ve Asya Yüksel’in aileleri Artı Gerçek'e konuştu.

'SANDIĞA GİDERKEN TAYBET ANA'YI HATIRLAYACAĞIZ'

Güler Tunç, bodrumlarda yaşamını yitiren Orhan Tunç'un eşi. Katliamın yaşandığı dönemde oğlu Bekes'i dünyaya getiren Tunç, Cizre'de HDP ilçe yöneticisi olarak yaşamına devam ediyor. Bodrumlar ile asla unutulamayacak bir psikoloji yaratıldığını ifade eden Güler Tunç, "Botan halkı sandığa gittiğinde 'su' diye haykıranları, cenazesi sokak ortasında 7 gün 7 gece kalan Taybet Ana'yı, Şırnak'ta zırhlı aracın arkasınabağlanarak cenazesine işkence edilen Hacı Lokman Birlik'i hatırlayacak" dedi. 

Leyla Birlik: Hacı'nın infazının sorumlusu TEM Şırnak Müdürü! 

'YAKIP YIKTIĞINIZ KENTTEN NASIL OY BEKLERSİNİZ'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "24 Haziran'da yapılacak seçimlerde Şırnak'tan yüzde 99.9 oy alırız" sözlerine de cevap veren Tunç, "Kirli savaşınızdan sonra bunu nasıl bekleyebilirsiniz, kendinize bir bakın ve utanın. Yakıp, yıktığınız kentte bunu nasıl beklersiniz" dedi.

'VAHŞET BODRUMLARINI YAŞATANLAR OY BEKLEMESİN'

Fırat Duymak ise operasyonlar sırasında, en son elinde beyaz bayrakla görüntülenen ve bodrumlarda yaşamını yitiren Mahmut Duymak'ın oğlu. "Yaşanan katliamların, işkencelerin, yıkımın çözüm olmayacağını biz onlara sandık başında göstereceğiz" diyen Duymak, çözümün kanla bulunamayacağını vurguladı.

Ne olursa olsun inandıklarından dönmeyeceklerini söyleyen Duymak, "Şehrimizi yakıp yıkanlar, vahşet bodrumlarında insanları katledenler Cizre halkından oy beklemesinler" dedi. Kürt sorununa çözüm yollarının bulunması için oy kullanacaklarını ifade eden Duymak, umutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

  

'BU ZULME YETER DEMELİYİZ'

Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç'un eşi  Zeynep Tunç da sandığa giderken katledilenleri hatırlayacağını söyledi. "Ödediğimiz bunca bedel boşa gitmeyecek" diyen Tunç, bu seçimin barış ve huzur getirmesini diledi. Cizre halkına inandığını belirten Tunç, oy verecek olan herkese seslenerek, "Ellerini vicdanlarına koyup doğru olanı yapsınlar. Bu zulme yeter demeliyiz" şeklinde konuştu.

'BU SEÇİMLERDE KARANLIK BULUTLAR DAĞILACAK'

Mesut Ürün ise Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Asya Yüksel'in kardeşi. "Yasağın ardından hayatını yitiren ve vahşice katledilen bütün kardeşlerimizin anısına sahip çıkabileceğimiz çok anlamlı bir seçim yaşanacak" diyen Ürün, seçim sürecinin her yerde adil ve eşit olmadığını da söyledi. Tüm yaşananlara rağmen baskıların kendilerini yıldırmayacağını belirten Ürün, "Zafer demokrasinin zaferi olacak. Bu seçimlerde karanlık bulutlar dağılacak, güneşli güzel günler göreceğiz" dedi.

'ADALET, ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİĞE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Sandığa giderken verecekleri mesajın net olduğunu belirten Ürün, "Vahşet bodrumlarını yaşayanlar olarak vereceğimiz mesaj net ve kesindir. Uğruna mücadele ettiğimiz değerlere sahip çıkacağız. Adalet, özgürlük, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine sahip çıkacağız ve bütün halkları da bu ilkelere sahip çıkmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Bodrumlarda katledilen Asya Yüksel'in son sözlerine değinen Ürün, "Ablam son konuşmasında Yılmaz Güney'den şu alıntıyı yapmıştı: 'Köle gibi yaşamaktansa özgürlük savaşçısı olarak ölmeyi yeğlerim.' İşte özgürlüğüne bu kadar düşkün ve özgürlüğü için gözlerini kırpmadan ölüme gülümseyen bir geleneğin ardılları olarak bu geleneği devem ettireceğiz. Bu açıdan çok anlamlı bir seçim olacak" ifadelerini kullandı.

Nalin Öztekin / Artı gerçek

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…