CHP OHAL’in uzatılmasına karşı sokaktaydı: ‘Demokrasi istiyoruz’

16 Nisan 2018
CHP OHAL’in uzatılmasına karşı sokaktaydı: ‘Demokrasi istiyoruz’

CHP, OHAL’in 7. kez uzatılmasına karşı 81 ilde eş zamanlı oturma eylemi düzenledi. İstanbul’da düzenlenecek oturma eylemi öncesi polis Taksim Meydanı’nı bariyerlerle kapatırken, meydana giden çok sayıda kişi İstiklal Caddesi’ne girerek oturma eylemi başlattı. Eylemde konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “OHAL bardağı çoktan taşırdı” dedi. 

CHP, OHAL’in 7. kez uzatılmasına karşı Türkiye genelinde eş zamanlı olarak “‘OHAL değil demokrasi istiyoruz” sloganıyla oturma eylemleri düzenledi.

Saat 12.00’de 81 ilde düzenlenen eylemler öncesi oturma eyleminin İstanbul’daki adresi Taksim Meydanı, polis tarafından bariyerlerle kapatıldı.

Ayrıca İstiklal Caddesi girişi ve Gezi Park’ı da çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisleri ile abluka alındı.

CHP’nin çağrısıyla Taksim’e gelenler ise meydanın kapatılması üzerine Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelerek “Hak, hukuk, adalet”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Direne direne kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarıyla oturma eylemine başladı.

Kitle adına açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 16 Nisan Anayasa referandumunun yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandumun “meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliğini ülkeye dayattığını” söyledi.

‘OHAL bardağı çoktan taşırdı’

Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye 21 aydır OHAL ile yönetilmektedir. İlan edilişindeki amacından uzaklaşarak demokrasi ve hukuk sistemine yönelik bir saldırıya dönüşen OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK’lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Türkiye’yi tek tipe sokmak için sendikalar, meslek oda ve birlikleri ile sivil toplum kuruluşlarına yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir.

AKP iktidarının muhaliflerine bir sopa olarak kullandığı OHAL giderek bu faşizan sınırlarını bile aşmış, sağcı-solcu, muhafazakâr-sosyal demokrat, kimseyi ayırmadan tüm toplumu baskı altına alan otoriter bir rejime dönüşmüştür. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır.”

İktidarın OHAL’i ilan ederken 1,5 ay bile sürmeyeceğini söylediğini hatırlatan Kaftancıoğlu, OHAL’in “bardağı çoktan taşırdığını” söyledi.

Kaftancıoğlu şöyle devam etti:

“OHAL rejimine derhal son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır. Sendikalar, meslek odaları ve birlikleri ile sivil toplum örgütlerine yönelik iktidar gücü ile uygulanan sindirme politikaları son bulmalıdır. Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden, çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir. Sadece bu meydandan değil, Türkiye’nin 81 ilindeki meydanlardan Ankara’daki Saraylıları uyarıyoruz.”

DİSK’ten 1 Mayıs çağrısı

Oturma eyleminin ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise “Faşizme karşı mücadele edenlerle yan yana omuz omuza başta 1 Mayıs’ta Maltepe’de olmak üzere bütün 1 Mayıs alanlarında buluşalım. Kahrolsun, faşizm, yaşasın işçilerin birliği yaşasın halkların kardeşliği” ifadeleriyle 1 Mayıs çağrısı yaptı.

Ankara’da ise oturma eyleminin adresi CHP Ankara il binasının önüydü.

Sık sık “Susma haykır, OHAL’e hayır” sloganının atıldığı eylemde konuşan CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, “OHAL nedir?” diye sorarak  “OHAL ülkemizde yaşayan kimsenin can güvenliğinin olmaması demektir. OHAL insanların KHK’lerle baskı altına alınmasıdır. OHAL seçilmiş milletvekillerinin haksız ve hukuksuz şekilde rehin alınmasıdır. OHAL belediyelere kayyım atanmasıdır” dedi.

Keskin, “Mazlumlar ayağa kalkmadıkça, zalimler diz çökmez” diye konuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…