Saray medyası, Afrin’i Çanakkale’ye eş tuttu: 100 yıl sonra aynı zafer!

19 Mart 2018
Saray medyası, Afrin’i Çanakkale’ye eş tuttu: 100 yıl sonra aynı zafer!

Gazetelerin bugünkü birinci sayfalarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu ile birlikte yürüttüğü Afrin Operasyonu'nun 58’inci gününde kent merkezine girerek Afrin’i tamamen kontrol altına almasına genişçe yer verildi.

Özellikle iktidara yakın medyada ‘zafer’ manşetleri atılırken birçoğunda Afrin’in ele geçirilmesi Çanakkale Zaferi’ne denk tutuldu.

Gazetelerin manşetlerine geçmeden önce okurlara Çanakkale Savaşını kısaca hatırlatmak istiyoruz. İngiliz ve Fransız emperyalistlerin o günün muaazzam donanmalarına karşı, Türk, kürt, çerkes ve az sayıda ermeninin katıldığı Osmanlı ordusunun askerleri her bakımdan zayıf bir donanıma sahiptiler. Cepheye 500 bin asker sürülümüştü. Bu askerilerin 76.625'i şehit oldu. 72 bin yaralı, 3 bin esir, 90 bin savaş dışı kalandı. Toplam zayiat 251.309

İngiltere cepheye 410 bin asker sürmüştü. Toplam zayiatı 205 bin.

Fransa 79 bina askerinden 47.446'ını kaybetti.

Yani Farklı etnik gruplardan Anadolu evlatları, yurtlarını savunma bilinciyle, toplam 489 bin askerden oluşan emperyalist donanmaya karşı savaşmıştı..

Afrin'de durum nedir? Afrin, her hangi bir saldırya maruz kalmadan, El kaide, El Nusra kökenli cihadcılardan Müslüman Kardeşlerden oluşan çatı örgütü ÖSO ile Erdoğan ve Baheçeli'nin istaği ile hareket eden TSK tarafından işgal edilmiştir. Amaç AKP çizgisinde, Saray rejiminin uydusu cihadçı bir devletçik kurmaktır.

Zafer diye sunulan budur.

Peki Çanakkale direnişi ile kıyaslanan bu savaşta tarafların asker gücü nedir?

  • TSK üyesi sayısı: 6 bin 400
  • ÖSO üyesi sayısı: 10 bin-25 bin
  • YPG üyesi sayısı: 8 bin-10 bin 
  • Suriye hükümetine yakın milisler: 800

Dediğimiz gibi, Çanakkale'de savaşanlar zamanın büyük emperyalist ordularına karşı gerçekten dünya tarihinin seyrini değiştiren bir destan yazdılar. Bir ülkenin topraklarına girmediler. Emperyalistlerin Anadolu topraklarını işgal etmesine karşı direndiler.. Afrin ise komşu ülkenin bir kısım topraklarını yerli işbirlkçilerle birlikte işgal hareketidir.

lAradaki fark bu kadar nettir. Bu nedenle Afrin Çanakkale'nin reddidir!

**

Yeni Şafak gazetesi, “100 yıl önce Çanakkale, 100 yıl sonra Afrin” başlığını manşetine taşırken, haberde TSK ve ÖSO üyeleri, Çanakkale destanının yıl dönümünde Türkiye’ye ve Suriyelilere muhteşem bir zafer hediye etti” ifadesine yer verildi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çanakkale’de yaptığı konuşmayı “Zafer konuşması” başlığıyla manşet altından servis etti.

Star gazetesi, “Afrin’de destan yazdık” manşetini attı kent merkezinin ele geçirildiği haberini servis ederken.

Haberin alt başlıklarından birinde “Şehitlerimize armağan olsun” başlığı kullanılırken, Erdoğan’ın konuşması ise “Başkomutan: Düşmanı hüsrana uğrattık” başlığı ile servis edildi

Yine aynı gruba bağlı gazetelerden Akşam gazetesi de, “Kahraman torunlarından Afrin destanı” başlığını attı bugünkü manşetinde.

Haberin spotunda, “Mehmetçik ve ÖSO, teröristlerin yuvası haline gelen Afrin’i iki ay dolmadan ele geçirdi” ifadesine yer verildi.
 

 

Günün iddialı manşetlerinden biri de Aydınlık’ın birinci sayfasında yer aldı.

“18 Mart destanı” başlığının atıldığı haberde, “Çanakkale zaferinden 103 yıl sonra TSK bir destan daha yazdı. Zeytin Dalı Harekatı’nda ‘girilmez’ denen Afrin’e tam üç buçuk saatte girildi. Teröristler ise arkasına bakmadan kaçtı” ifadesi kullanıldı.

Sürmanşette de “Dünya gençleri Afrin’i ayakta alkışladı” başlıklı haber servis edildi. 

Sözcü gazetesi, haberi sürmanşetinden “Mehmetçik girdi, hainler kaçtı” başlığıyla verdi.

Haberde, “Teröristlerden saklanan siviller, Mehmetçik ve ÖSO güçlerini sevinçle karşıladı. Şimdi sırada kentteki yaraların sarılması var” iddiasına yer verildi.

 

 

Türkiye gazetesi, “Çanakkale ruhuyla zafer” başlığını attı. Haberin üst spotunda, “Destanın 103. yılında yeni destan” yorumu yapıldı.

Spotta ise, “Mehmetçik, 1915’te Çanakkale’de yazdığı destanın bir benzerine Afrin’de imza attı” dendi. 

 

Doğan Medya Grubu’na bağlı gazetelerde ise yine zafer başlıkları yer aldı. Posta gazetesi “Afrin zaferi” başlığını atarken, bir askerin Türk bayrağını diktiğine dair fotoğrafa yer verilen haberde, “Mehmetçik şanlı Türk bayrağını hükümet binasına böyle dikti” dendi. 

 

Hürriyet gazetesi, “Ve Bayrak Afrin’de” başlığını manşetine taşıdı.

Haberin spotunda, “Mehmetçik, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde Afrin’e girip göndere Türk bayrağı çekti. YPG’nin sözde yönetim binasına çıkan bir komando da şöyle seslendi: Bu, TSK’nın Türk milletine ve yüce şehitlerimize armağanıdır” ifadesine yer verildi.

Haberin alt başlıklarından birinde “YPG deposunda ABD silahları” başlığı ile bir haber servis edilirken, Erdoğan’ın konuşması için “Çanakkale’de müjdeyi verdi” başlığı kullanıldı.

Sayfanın altında ise CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Ordumuza her zaman güvendik” sözlerine yer verildi. 

 

Muhalif basında Cumhuriyet gazetesi, daha mesafeli başlık atan gazetelerden bugün.

Gazete, “Asker Afrin’de” başlığını manşetine taşıdı. Haberin alt başlıklarından birinde, kente girer girmez Kürtler için sembol olan heykelin yıkılmasına dikkat çekilerek, “Kawa heykeline ÖSO nefreti” başlığı kullanıldı. 

 

Evrensel gazetesi ise, sürmanşetten “Afrin’e giren ÖSO önce özgürlük heykelini yıktı” başlığıyla haberi servis etti okurlarına.

Haberde, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in, “Afrin politikası, Çanakkale ruhunun reddidir” yorumu ise alt başlığa taşındı. 

 

BirGün gazetesi de Cumhuriyet’le benzer bir başlık ile haberleştirdi Afrin’in ele geçirilmesini.

Manşet altından “TSK ve ÖSO Afrin merkezinde” başlığıyla servis edilen haberde, resmi binalara Türk bayrağının yanı sıra ÖSO bayrağının da asılmasına dikkat çekildi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…