Hollanda Ermeni Soykırımı'nı tanıdı

16 Şubat 2018
Hollanda Ermeni Soykırımı'nı tanıdı

Hollanda Parlamentosu'nda Ermeni Soykırımı'nın tanındığı yasa tasarısı kabul edildi.

Hollanda Parlamentosu’nun alt kanadı Ermeni Soykırımı’nı tanıyan iki yasa tasarısını onayladı. 1915’i soykırım olarak tanıyan iki tasarıyı kabul etti. Tasarılardan biri  1915'i 'soykırım’ olarak tanımlarken, diğeri 24 Nisan’da Ermenistan’da düzenlenen soykırım anmalarına katılımı öngörüyor.

Ermenihaber.am'ın haberine göre, Tasarılar, Parlamento’nun gündemine Koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) tarafından gündeme getirildi.  Hıristiyan Birliği Milletvekili Joel Voordewind'in hazırladığı yasa tasarılarının koalisyondaki diğer siyasi partiler tarafından desteklendiği bildirildi.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye ve Hollanda ilişkileri, Hollanda’nın geçen yıl Mart ayında Türk bakanlara referandum kampanyası yapma izni vermemesi üzerine gerilmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptali ve Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi diplomatik krize neden olmuştu.

Lahey Büyükelçisi’ni geri çağıran Türkiye, istişare için ülkesine giden Hollanda Büyükelçisi’nin Ankara’ya dönmesine de izin vermemişti. Hollanda, Ankara’ya dönüşüne izin verilmeyen Büyükelçi Cornelis van Rij’ı resmen geri çektiğini ve Türkiye ile ilişkileri askıya aldığını duyurmuştu.

Dört partinin onayıyla geçti

Hollanda'da koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) tarafından gündeme getirilen öneriye, hükümeti oluşturan diğer üç partinin de destek verdiği belirtildi.

CU Milletvekili Joel Voordewind, Hollanda Televizyonu'na (NOS) yaptığı açıklamada, parlamentoda çoğunluğunun 1915'de yaşanan olayların "soykırım" olarak tanınmasından yana olduğunu belirtti.

Hollanda parlamentosu, hükümetten 24 Nisan'daki "soykırım anması" için Ermenistan'ın başkenti Erivan'a ilk kez bakan düzeyinde temsilci göndermesini de istiyor.

İktidar ortağı CU'ya göre, Erivan'a bakan düzeyinde temsilci gönderilmesi "güçlü bir sinyal" olarak tanımlanıyor. 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…