'Rus birlikleri Afrin'den çekilmeden Türkiye operasyon başlatamaz'

16 Ocak 2018
'Rus birlikleri Afrin'den çekilmeden Türkiye operasyon başlatamaz'

''Afrin operasyonu olursa, ABD’nin de işine gelir. ABD bunu destekler. Çünkü Fırat’ın batısının patronu olan Rusya’nın kazancını riske atma imkanı doğurur. Yani Rusya’nın kurduğu oyunu bozma imkanı elde eder. Rusya’ya rağmen bir Afrin operasyonu Astana sürecinde masanın devrilmesi anlamına gelir''

Türkiye’nin Afrin’e yönelik olası operasyonunu değerlendiren güvenlik uzmanı Metin Gürcan, bölgede Rus güçlerinin varlığının altını çizdi. "Rusya, Afrin hava sahasını böyle bir operasyon için Türkiye’ye açacak mı?" sorusunu soran Gürcan, " İkincisi, Afrin’in şehir “merkezindeki Miniğ Hava Üssü’nde Rusya’nın askeri unsurları var. Bunlar devriye görevi yapan askeri inzibat birlikleri. Bunlar henüz Afrin’den çekilmedi. Bu Rus birlikleri çekilmeden önce böyle bir operasyonun olası olmadığını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

RUS ASKERLERİ ÇEKİLİRSE 

Metin Gürcan, T24'ten İnan Ketenciler'e açıklamalarda bulundu. 

Gürcan,  “Biz sahada Rus askerlerinin çekildiğini görürsek bana göre operasyonun olasılık ihtimali artmıştır” diye konuştu.

RUSYA'NIN KAZANCI VE ABD'NİN KAZANIMI 

Metin Gürcan, "Bana göre Afrin operasyonu olursa, ABD’nin de işine gelir. ABD bunu destekler. Çünkü Fırat’ın batısının patronu olan Rusya’nın kazancını riske atma imkanı doğurur. Yani Rusya’nın kurduğu oyunu bozma imkanı elde eder. Rusya’ya rağmen bir Afrin operasyonu Astana sürecinde masanın devrilmesi anlamına gelir. İran-Rusya-Türkiye işbirliğinin bitmesi anlamına gelir. Bu da günün sonunda ABD’nin işine gelir. Bence şu anda Afrin operasyonunda Rusya’dan gelecek sinyaller önemli"  dedi.

ÜÇ PARAMETRE 

Suriye kuzeyinde tüm dinamikleri şekillendiren en temel faktörün, ABD ile Rusya arasındaki güç mücadelesi olduğunu dile getiren Gürcan, "Bu güç mücadelesinde de üç önemli parametre var: - Birincisi, Suriye tekrar bir iç savaşa sürüklenmesin diye Şam’ı terbiye etmek gerekiyor. - İkincisi İran’ın Halep’in güneyinde ve güneydoğusunda ciddi anlamda kalmaya ve etkisini artırmaya yönelik çabalarını görüyoruz. İran’ı dengelemek gerekiyor. - Üçüncüsü de Suriye’nin kuzeyinde Selefi ve cihatçı motivasyonu önce marjinalize etmek, sonra yok etmek gerekiyor." diye konuştu. 

Gürcan, ABD Fırat’ın doğusundaki etki alanını YPG üzerinden Fırat’ın batısına taşırmaya çalıştığını, Rusya da Fırat’ın batısındaki etki alanını yine YPG üzerinden Fırat’ın doğusuna doğru genişletmeye çabasında olduğunu dile getirdi. 

'YA RUSYA'NIN ONAYIYLA, YA RUSYA'YA RAĞMEN'

Gürcan iddialarını şöyle sıraladı: "Afrin operasyonu ya Rusya’nın onayıyla, ya da Rusya’ya rağmen olur. Bu nedenle sahadaki gerçeklik açısından Afrin bölgesine sevk edilen tanklardan, toplardan, zırhlı unsurlardan ziyade, uçak, helikopter veya Türkiye’nin İHA’larının hava sahası hakimiyetine yönelik faaliyetlerinin daha önemli olduğunu düşünüyorum. " dedi. 

DAĞLIK ARAZİDE OPERASYONEL EKSİK

Afrin'in nispeten dağlık bir bölge olduğunu hatırlatan Gürcan, "Bu nedenle her ne kadar bizim Fırtına OBÜS’leri kuzeyden ve batıdan Afrin’i sürekli bombalasalar da burası ölü bölgeleri olan bir yer. Bu nedenle Afrin’in güneyinde de ateş desteği sağlaması için 155 milimetrelik Fırtına OBÜS’lerine ihtiyacımız var. Ancak bu sayede Afrin’in tamamında karadan ateş açısından ölü bölge kalmaz. Şu ana kadar bunu da görmedik. Yani Türkiye, Suriye içine 155 milimetrelik Fırtına OBÜS’ü göndermedi." dedi. 

'RUSYA YEŞİL IŞIK YAKMADI'

Rusya Afrin’deki hava sahasını Türkiye’ye açmadığını hatırlatan "Rusya Afrin’deki askerlerini de henüz çekmedi,. Biz Suriye içerisinde 155 milimetrelik OBÜS’lerin girişini henüz görmedik. Sahada bu üç temel kriter henüz gerçekleşmediği için ben Afrin operasyonunun şu anda çok da olası olmadığını değerlendiyorum. Çünkü henüz Rusya’nın yeşil ışık yakmadığını düşünüyorum. "diye konuştu. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…