Mikro uydularla dikizleme çağı başladı

16 Ocak 2018
Mikro uydularla dikizleme çağı başladı

Teknoloji ilerledikçe kişisel mahremiyetin alanı giderek daralıyor. Giderek küçülen izleme/gözetleme ve denetleme araçları sayesinde özel yaşamın her alanı tehdit altında.

Bireylerin ve toplumların hareket alanını sınırlayan, özgürlüklerini daraltan teknolojinin başında giderek küçülen ve her koşulda görüntü alma olanağı veren uydular geliyor. 

Böylece kişisel veri ve bilgilerin saklanması giderek zorlaşırken, devletler de hem kendi vatandaşları hem de başka ülkeler üzerinde gözetleme yoluyla bir baskı unsuru oluşturarak, tartışmalı politikalarına yön verebiliyor.

Google Earth ile bir evin içinde olup biteni dahi kaydedebilen Google, geçen yıl bir itirafta bulunarak kullanıcıların konum ayarlarından bağımsız olarak konum verisi tespiti yaptığını açıkladı.

Bu teknoloji ile, Çin'de bir BBC muhabiri yedi dakika içerisinde takip sistemleri marifetiyle olduğu yerde tespit edildi ve gözaltına alındı.

Eskiden 'Big Brother' olarak nitelenen bu yöntem, şimdilerde özellikle otoriter rejimlerin kendi halklarını ve eylemlerini kontrol altına alabilmelerinin bir aracı haline dönüşmüş durumda.

Gözetleme faaliyeti, Finlandiyalı bir teknoloji girişim firması olan ICEYE’nin de katkılarıyla daha da yeni bir evreye taşınacak gibi. ICEYE’nin amacı, 100 kg’ın altında mikro radar uydu filosunu hayata geçirmek.

Bu küçük uydu sürüleri, hiçbir çevresel koşuldan etkilenmeden 7/24 bilgi toplama kapasitesine sahip. Sentetik aralık radarı (SAR) olacakları için ışık ve sıcaklıktan bağımsız olarak çalışıyorlar. Bu nedenle de devlet kurumları, ordu, ve acil yardım ekipleri için kullanımı ideal cihazlar olarak değerlendiriliyorlar.

Bu uydular 80 x 60 x 50 cm boyutlarında bir kutuya girecek kadar küçükler ve antenlerinin uzunluğu sadece 3.5 metre. 

ICEYE CEO'su Rafal Modrzewski BBC’ye verdiği demeçte, projeye başladıklarında böylesi küçük boyutta bir SAR uydusu yapılmasının imkansız olduğunun söylendiğini aktarıyor.

Bu yeni nesil uydular, mağazada satılan teknolojik parçaların biraraya getirilmesi ile yapılıyor. Modrzewski'ye göre, “Mağazalardaki parçalara yöneldiğinizde, on yıl öne geçiyorsunuz. Son teknoloji ürünlere erişim sağlamış oluyorsunuz.”

“Hem maliyet, hem de ebat noktasında değişiklik söz konusu çünkü bu parçalar tam olarak telefonunuza sığacak boyutta üretiliyorlar. Biz de aynı parçaları kullanıyoruz.”

Bu hırslı firma, uydu icadını geliştirmek için tam gaz yoluna devam ederken,  doğal olarak mahremiyete dair soruların yükselmesine de neden oluyor. Bu firma görüntülenebilen ve görüntülenemeyen şeylerin tespitini yapacak mı? Bizim de yaşadığımız evler, gözetim altında tutulacak mı? Bugüne kadar evlerimizde ve telefonlarımızda hüküm süren devlet, giderek artış gösteren uydu teknolojisiyle birlikte gök yüzünde de hüküm sürmeye başlayacak galiba.

Kaynak : https://futurism.com/welcome-age-micro-satellite-swarms/

Türkçesi: webtekno

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…