Chomsky ve Zizek'ten Demirtaş ve Yüksekdağ'a destek

6 Aralık 2017
Chomsky ve Zizek'ten Demirtaş ve Yüksekdağ'a destek

Uluslararası alandan düşünürler, yazarlar ve politikacılar, HDP eşbaşkanları Demirtaş ve Fİgen yüksekdağ ile dayanışma metni imzaladı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ilk duruşması öncesinde uluslararası alandan düşünürler, yazarlar ve politikacılar bir destek ve dayanışma metni imzaladı. 

4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ilk duruşması, 7 Aralık 2017’de Ankara’da görülecek. 

Bu nedenle Noam ChomskySlavoj Zizek, Nancy Fraser, Elfriede Jelinek gibi önde gelen uluslararası düşünürler ve yazarlar ile Pablo Iglesias, Garry Adams, Katja Kipping, Yannis Varoufakis gibi siyasetçiler, Erdoğan rejimi tarafından baskı altına alınan siyasi ve toplumsal güçlere destek verdikleri bir dayanışma metni imzaladı. 

Metinde "Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) uğradığı sistematik baskı, Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 13 HDP milletvekilinin tutuklanması (dördü daha sonra serbest bırakılmıştır), kabul edemeyeceğimiz bir şey olup Türkiye'nin demokratik çoğulculuğuna bir saldırıdır" denmiştir.

“Muhalefet olmadan demokrasi olmaz” denilen imza metninde, söz konusu aydın ve siyasetçiler Demirtaş'ın yargılanması konusunda açık bir tutum sergilemişlerdir: "Demokrasi ve adalet için mücadele edenlerle beraberiz. HDP Eş Genel Başkanlarının ve diğer milletvekillerinin Türkiye hapishanelerinden derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz." 

İmzacılar: 

Noam Chomsky, Antonio Negri, Michael Hardt, Chantal Mouffe, Slavoj Žižek, Colin Crouch, Elfriede Jelinek, Axel Honneth, Hito Steyerl, Joseph Vogl, Nancy Fraser, Rebecca Harms, Wolfgang Tillmans, Yanis Varoufakis, Gabriele Zimmer, Takis Hadjigeorgiou, Jean-Paul Denanot, Costas Mavrides, Marek Plura, Tiny Kox, Marietta Tidei, Sergei Stanishev, Monica Frassoni, Konstatin Woinoff, Pablo Iglesias Turrión, Pierre Laurent , Garry Adams, Jonas Sjöstedt, Pernille Skipper, Katja Kipping, Bernd Riexinger, Eric Coquerel, Danielle Simonnet, Jean-Luc Mélenchon, Evelyne Huytebroeck, Lena Rådström Baastad. (Demokrat Haber)

Yüksekdağ'ın duruşmasını izlemek için Ankara'ya gelen yabancı heyetler salona alınmadı

Yüksekdağ'ın duruşmasını izlemek için Ankara'ya gelen yabancı heyetler salona alınmadı

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasını izlemek için Sincan’a gelen yabancı heyetler içeri alınmadı.

Yargıtay tarafından parti üyeliği ve vekilliği düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşması Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde  başladı. Yüksekdağ, duruşmaya getirildi.
 
Duruşma öncesi çok sayıda partili otobüslerle cezaevi önüne geldi. Gazeteciler önce duruşma salonuna alınmadı, avukat ve HDP’li milletvekillerinin mahkeme heyetiyle görüşmesi sonrası gazeteciler duruşma salonuna girebildi. Duruşmayı izlemek için gelen yabancı heyetler ve yurttaşlar, “Talimat var” denilerek salona alınmadı. Duruşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ile çok sayıda HDP’li vekil de katıldı. 
 
Mahkeme heyetinin gelişiyle duruşma başladı. İddianame okunması sırada avukatlar yabancı heyetler ve yurttaşların içeri alınmamasına itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme heyeti yabancı heyetlerin ve yurttaşların salona alınmasını görüşmek için duruşmaya ara verdi.
 
YABANCI HEYETLER
 
Yüksekdağ’ın duruşmasını izlemek isteyen heyetler şunlar: Fransa Sol Parti, Fransa Kominist Partisi, İtalyan İlericiler ve Demokratlar Hareketi, İsveç Sosyal Demokrat Parti, Norveç Kızıl Parti, Norveç Sosyal Demokrat Partisi, Yunanistan SRİZA, İngiltere’den İnsan Hakları aktivisti ve avkutlar, Alman Sosyal Demokrat Partisi, Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, İrlanda Sinn Fein, İngiltere İşçi Partisi, Britanya Genel Sendikası, Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Grubu ile Danimarka Liberal Parti temsilcileri. (Mezepotamya Ajansı)

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…