ABD’den Bekir Bozdağ’a üç kelimelik cevap geldi: Bu Bir Saçmalık!

13 Eylül 2017
ABD’den Bekir Bozdağ’a üç kelimelik cevap geldi: Bu Bir Saçmalık!

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşmasına dair yorumda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Türkiye bahsedildiği gibi S-400’leri alırsa bu standartlara uymaz ve tabi ki bu bizim için kaygı verici bir durum” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Pazartesi günü Bekir Bozdağ’ın Reza Zarrab’ın yeni iddianamesine Zafer Çağlayan’ın eklenmesi ile Amerikan yargısının 2013’deki 17-25 Aralık dönemindeki ‘FETÖ darbe girişimini’ olarak nitelediği durumun tekrarı olduğu sözleri sorulduğunda, şu yorumu yaptı: ”buna karşı üç kelimelik bir cevabım var: bu bir saçmalık.” Bu kadar mı söyleyeceğiniz sözüne karşılık Nauert, ‘evet hepsi bu kadar’ dedi.

ABD’den Türkiye’ye S-400 için Varşova Zirvesi Hatırlatması: Varşova Anlaşmasına Aykırı

Sözcü Nauert’e ayrıca Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini alma kararı soruldu. Nauert, ”NATO ülkeleri için önemli konulardan biri NATO sistemleriyle bir arada çalışabilecek askeri techizat sahibi olmalarıdır. ” dedi. Eğer Türkiye haberlerdeki gibi bu Rus sistemi alırsa, bu standardı karşılamaz, bundan dolayı tabi bu bizim bir endişe kaynağımız olur. Bu durum ayrıca Varşova Zirvesinde müttefikler tarafından verilen ve Rus kaynaklı askeri techizata olan bağımlılığı milli çabalarla azaltarak direnci artırma yönünde verilmiş sözler ile de mutabık olmaz.”

Nauert, ”yani bu anlaşmalarının ruhuna uymamakla bir NATO kanunu ihlal edilmiş olur mu?” sorusuna karşılık ise ‘bir kuralın bozulup, bozulmadığına NATO ile kontrol edilmesi” gerekir cevabını verdi.

Bir başka soru ise ABD’nin bu anlaşmayı durdurup, durdurmayacağı oldu. Nauert şunu söyledi: ”Varşova anlaşmasına göre bu techizat parçaları NATO ülkeleri ile beraber çalışabilmeli, bu sistem ise bir arada çalışamaz ve bu bizim için bir endişe kaynağı” dedi.

Varşova anlaşması, NATO Zirvesinin 9 Temmuz 2016 tarihinde yapılmış ve anlaşma büyük oranda Rusya’ya odaklanmıştı.

Pentagon da endişeli

Ankara ve Moskova’nın S-400 sözleşmesinin imzalandığını açıklamasının ardından konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Johnny Michael,  “Muhtemel S-400 alımına ilişkin endişelerimizi Türk yetkililere ilettik. Türkiye’yi bölgedeki tüm tehditlere karşı savunmak için en iyi seçenek, NATO sistemleriyle bir arada çalışabilecek füze savunma sistemidir” dedi. / WHattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…