'Erdoğan, Zarrab'ın konuşmasından korkuyor'

11 Eylül 2017
'Erdoğan, Zarrab'ın konuşmasından korkuyor'

'ZARRAB KONUŞMUŞ OLABİLİR' --Eski Pentagon yetkilisi Micheal Rubin, Zafer Çağlayan'ın davaya dahil edilmesinin Rıza Zarrab'ın savcılara bir takım deliller sunduğunun işareti olduğunu söyledi.

Eski Pentagon yetkilisi Micheal Rubin, Erdoğan'ın Zarrab'ın konuşup kendisiyle ilişkilerinden bahsetmesinden korktuğunu söyledi. Rubin, "ABD yargısı bağımsızdır ve her halükarda ABD yetkilileri zaten Erdoğan’ın ne düşündüğünü umursamaz" dedi. Yolsuzluk ve şaibeli ilişkilerde okların Erdoğan’ı göstereceğine dikkat çeken Rubin, Erdoğan'ın kötü kararlarının sonuçlarıyla karşılaştığını söyledi ve "Ailesinin bir daha ABD’yi ziyaret etmesi akıllıca olmaz" diye belirtti. Rubin, "Erdoğan kendini yeni sultan olarak görüyor olabilir, fakat çoğu ülke onu dünyanın en büyük ahmağı olarak görüyor" ifadesini kullandı.

Eski Pentagon Yetkilisi, ABD'li Analist Michael Rubin, Reza Zarrab dosyasındaki gelişmelere dair ANF İngilizce servisine değerlendirmelerde bulundu.

'ABD ERDOĞAN'IN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ UMURSAMAZ'

Rubin, Reza Zarrab’ın dosyasına Erdoğan’ın eski bakanlarından Zafer Çağlayan'ın da dahil edilmesi ve Çağlayan hakkında kısa süre sonra yakalama kararı çıkarılmasının, Zarrab’ın davasına ve Ankara-Washington ilişkilerine nasıl yansıyacağını şöyle açıkladı:

"Öncelikle bu Zarrab’ın savcılarla konuşup onlara delil sunduğunu işaret ediyor olabilir. Erdoğan’ın en çok korktuğu bu, çünkü Zarrab konuşursa Erdoğan’ın ilişkilerinden de bahsetmesi muhtemel. Ve yasal sürecin şöyle bir detayı var, bunlar kamuya açık hale gelecek. Erdoğan kendisine karşı bir komplo kurulduğundan şikayet edebilir, fakat deliller ortada ve artık -en azından çekirdek tabanı hariç- kimse ona inanmıyor. Çağlayan hakkında çıkarılan yakalama kararı mutlaka Washington-Ankara ilişkilerini zedeleyecek, ancak ABD yargısı bağımsızdır ve her halükarda ABD yetkilileri zaten Erdoğan’ın ne düşündüğünü umursamaz."

'AİLESİ ABD'Yİ ZİYARET ETMEMELİ'

Bu meselenin Erdoğan'a da yansıyacağını vurgulayan Rubin, "Çünkü Türkiye’de yolsuzluk ve şaibeli ilişkiler Zarrab ve Çağlayan’la sınırlı değil. Nihayetinde oklar Erdoğan’ı gösterecek. Bu bir yana, devlet başkanı olarak, ABD’nin bu bilgiyi ortaya çıkarmak dışında yapabileceği çok bir şey yok. Bununla birlikte, ailesinin bir daha ABD’yi ziyaret etmesi akıllıca olmaz" diye ekledi.

ABD yargısının geri adım atmayacağını düşünen Rubin, "Fakat Çağlayan ABD’de değil, Erdoğan da onu iade etmeyecek. Dava ilerlemeyebilir, fakat ortadan kaybolmayacaktır" diye belirtti.

'TÜRKİYE ERDOĞAN'IN KURBANI'

Erdoğan'ın Eylül ayı ortasında ABD’yi ziyaret edeceğini hatırlattığımız ve "Bu, ABD yönetimiyle görüşülerek pazarlıkla halledilebilecek bir konu mu?" sorusunu yönelttiğimiz Rubin, şunları ifade etti: "Yargı bağımsızlığı şu demektir: Erdoğan’ın bunu talep edecek kadar aptal olması durumunda bile ne Trump’ın ne Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın bu talebi gerçekleştirecek gücü yok. Ve açıkçası herkes Erdoğan’ın korumalarının bu sefer kime saldırmaya çalışacağını izliyor olacak."

"Erdoğan kötü kararlarının sonuçlarıyla karşılaşıyor" diyen Rubin, yardımcılarının ABD menşeili bankaları kullanarak ABD’de yasa dışı olan etkinliklere giriştiğine dikkat çekti ve "Türkiye Erdoğan’ın kurbanıdır, ABD’nin değil" ifadesini kullandı.

Rüşvet davasıyla Türkiye’deki iç savaş, Suriye ve Türkiye’nin bölgedeki rolü arasındaki ilişkiye dair ise Rubin, "Bu mesele daha çok İran’a yönelik ABD yaptırımlarıyla alakalı. Bununla birlikte, Hakan Fidan’ın bu meselelerin çoğunda kilit isimlerden biri olduğuna dair şüphelerim var" dedi.

'BÜYÜK AHMAK'

Zafer Çağlayan ve şüphelilerin sadece ABD değil, başka ülkeler tarafından da suçlu muamelesi görebileceğini söyleyen Rubin, "Bu şüphelilerin herhangi birinin yakın zamanda Almanya’yı ziyaret etmek isteyeceklerini sanmıyorum örneğin. Erdoğan kendini yeni sultan olarak görüyor olabilir, fakat çoğu ülke onu dünyanın en büyük ahmağı olarak görüyor. Basitçe söylersek, tehditleri geri tepti ve artık ne dediği çok az ülkenin umurunda" diye konuştu.

'ZARRAB KONUŞMUŞ OLABİLİR'

Eski Pentagon Yetkilisi, ABD'li analist Michael Rubin, Zarrab'ın ABD kurumlarıyla işbirliği yapmış olabileceğine değinerek, "Zarrab konuşmuş gibi gözüküyor. Kendisi çok fazla şey bilen bir adam. Ve ABD’ye gelmesinin tek sebebi, Türkiye veya İran’da kalsa öldürülmesinin olası olduğunu bilmesi. ABD’de hapse girebilir, ama güvende olacaktır. Ve Çağlayan ve Erdoğan gibi isimlere karşı bilgi verirse bir gün özgürlüğüne kavuşabilir" diye konuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…