İlçe ilçe İstanbul deprem haritası

17 Ağustos 2017
İlçe ilçe İstanbul deprem haritası

 İki milyon konut yıkımla karşı karşıya. Deprem 6 ilçede 9 büyüklüğünde hissedilecek. Ranta açılan deprem toplanma alanları ihtiyaca cevap vermiyor. Uzmanlar uyarıyor: Hazır değiliz.

Emre ÜNSALLI-ARTI GERÇEKBüyük İstanbul depreminin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen yeni bir deprem için yapılması gereken hazırlıklar ilk günkü gibi duruyor. Ne dikkat çekici bir güçlendirme çalışması yapıldı ne de büyük bir yıkımla karşı karşıya olan ilçelerde kentsel dönüşüm. Depremin ardından belirlenen toplanma alanları da yıllar içerisinde ranta açıldı. Bu alanlar ya AVM oldu ya da otopark. Uzmanlar her yıl olası İstanbul depremine bir adım daha yaklaştığımızı söylüyor ve risk altındaki bölgelerin altını çiziyor. 

MİMAR VE MÜHENDİSLER UYARIYOR: HAZIR DEĞİLİZ

İstanbul, Ankara ve İzmir İnşaat Mühendisleri Odaları (İMO) ve Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) ard arda yaptıkları açıklamalarla Türkiye’de birçok kentin yapı rantı nedeniyle depreme hazırlıklı olamadığını hatırlattı.

Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Marmara Depremi’nin 18’inci yıldönümünde “İstanbul depreme hazır mı?” isimli raporunu Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi’nde açıkladı. Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası tarafından ortak hazırlanan raporu, TMMOB İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik açıkladı.

AFAD VE VALİLİK 'GİZLİLİK' GEREKÇESİYLE YAZILI  BİLGİ VERMİYOR

Açıklamada, depremle ilgili İstanbul Valiliği’ne yöneltmiş oldukları sorulara bilgilerin 'gizlilik' gerekçe gösterilerek paylaşılmadığı belirtildi. AFAD yetkililerinin kendilerini davet ederek sadece sözlü bilgi paylaşabilecekleri beyanında bulunduklarını açıklayan TMMOB İl Kordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, sordukları sorularda toplanma alanlarının sayısı ve durumu, çadır alanlarının konumu, acil durum yollarının belirlenip belirlenmediği, bu alanların kapasiteleri ve yaşamsal malzemelerin ne boyutta hazırlandığı gibi sorular olduğunu söyledi. Akçelik'e göre sadece bu durum bile istanbul'un depreme hazırlıksız olduğunun en büyük kanıtı.

DEPREM TOPLANMA ALANLARI AVM OLDU

Kentsel dönüşüm projelerinin bir bilinmeze işaret ettiğini belirten Akçelik, Torun Center, Anthill, Starcity Outlet Center, Zaman Gazetesi Binası, Ağaoğlu My City, Forum İstanbul, DAP Royal Center, TOKİ Avrupa Konutları, Capacity AVM, Çınar Olimpia Park Sitesi, Selenium Plaza gibi birçok yerin acil eylem planında deprem toplanma alanı olarak belirtildiğini ancak bugün yapılaşmaya açıldığını hatırlattı.

‘ACİL ULAŞIM YOLLARI İSPARK OTOPARKI OLARAK KULLANILIYOR’

İstanbul’un trafik sorunu, deprem sonrası müdahale olanaklarının önündeki ciddi engellerden olduğunu dile getiren Akçelik, “Acil ulaşım yolları üzerindeki park yapılması ile ilgili yapılan çalışmalarda; İstanbul genelinde yaklaşık 622 bin kilometre acil ulaşım yolu ve ağının yaklaşık 71 bin 640 kilometresinin İSPARK tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir. Yani mevcut acil ulaşım yollarının yüzde 12’si İSPARK tarafından otopark olarak kullanılmaktadır” dedi.

'İSTANBUL'DA 2 MİLYON KONUT DEPREME KARŞI GÜVEN VERMİYOR'

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, İstanbul’da 2 milyon konutun depreme karşı güven vermediğini, en iyimser tahminle binlerce İstanbullunun can güvenliğinin tehlike altında olduğunu söyledi.

'18 MİLYONLUK KENT 20 HEKTARLIK ALANA SIĞDIRILACAK'

İMO İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna’nın dikkat çektiği nokta deprem sırasında ne olacağından ziyade depremden sonra ne olacağı.

Suna, deprem toplanma alanlarının yapılaşmaya açılması ve bu alanların AVM ya da otoparka dönüştürülmesinin İstanbullular için daha hayati önem taşıdığını söylüyor. Suna var olan toplanma alanlarının yetersizliğine şu sözlerle dikkat çekiyor:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu raporuna göre şu an İstanbul'da belirlenen deprem toplanma alanı sayısı 77. Bu alanların toplam genişliği ise 20 hektar kadardır. Olası bir İstanbul depreminde 18 milyonluk bir kent, 20 hektarlık alana sığdırılmaya çalışılacak ve bunun ismi de 'afete hazırlık' olacak. 18 milyonluk kent kaderine razı halde depremi beklemektedir.”

CELAL ŞENGÖR: 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM TEHDİDİ ALTINDAYIZ

İMO İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna’nın uyarılarının ardından, İstanbul depremi hakkında bir önemli uyarı da Prof. Dr. Celal Şengör’den geldi.

İstanbul’u bekleyen depremin maksimum büyüklüğünü 7.6 olarak tahmin ettiklerini söyleyen Şengör, depremin şiddetinin sahil ilçeleri Yeşilköy ve Tuzla’da 10 olarak hissedileceğini söylüyor.

İSANBUL İLÇE İLÇE NASIL HİSSEDECEK

Prof. Xavier Le Pichon başkanlığında geçtiğimiz yıllarda Marmara denizinin tabanında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul’da olası bir depremin bölgelere göre büyüklüğü söyle saptandı:

Kadıköy: 6 şiddetinde sarsılacak. Depremin kerkez üssüne uzaklığı 26 km

Eminönü: 9 şiddetinde sarsılacak. Depremin Merkez üssüne uzaklığı 16 km

Fatih: 9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne uzaklığı 14-15 km

Zeytinburnu: 9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 12 km

Bakırköy: 9 şiddetinde sarsılacak. Bazı yerler 10 şiddetine maruz kalabilir. Merkez üssüne olan uzaklığı 10 km

Avcılar: 9 şiddetinde sarsılacak. Bazı alanlar 10 şiddetine maruz kalabilir. Merkez üssüne olan uzaklığı 12 km

Küçükçekmece: 8 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 14 km

Büyükçekmece: 8-9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 15.5 km

Silivri ve Çatalca: 7 şiddetinde sarsılacak.

İBB’NİN DEPREM ARAŞTIRMALARINDA DA SONUÇ VAHİM

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlattığı Deprem Kartları’nda da İstanbul depreminde etkilenecek riskli bölgeler hakkında önemli bilgiler yer alıyor.

Avcılar, Küçükçekmece, Fatih, Eminönü, Bakırköy, Bayrampaşa, Adalar, Beyoğlu, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Güngören’de hayata geçen proje, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu yönetiminde beş yılda hazırlandı. Toplam 146 bin 987 konut ve işyeri tek tek taranarak hazırlanan projede karşımıza İstanbul için çok vahim bir tablo çıktı:

İSTANBUL’UN İLÇE İLÇE RİSKLİ BİNA SAYISI

Zeytinburnu: 6 bin 30 binanın 2 bin 300’ü yüksek risk barındırıyor.

Fatih: 27 bin 884 binanın 2 bin 750’si yüksek risk barındırıyor.

Küçükçekmece: 53 bin 138 binanın 9 bini yüksek risk barındırıyor.

Bahçelievler: 20 bin 424 binanın 15 bini yüksek risk barındırıyor.

Güngören: 9 bin 538 binanın 7 bin 300’ü yüksek risk barındırıyor.

Bayrampaşa: 19 bin 973 binanın 6 bin 150’si yüksek risk barındırıyor.

Sucuoğlu’nun hazırladığı ‘Deprem Kartları’nda, Prof. Dr. Celal Şengör’ün bugün açıkladığı 7.2 büyüklüğünde deprem tahmininin gerçekleşmesi durumunda İstanbul’da incelenen 100 bin 665 betonarme binanın 24 bin 190’ının çökmesi veya ağır hasar görmesi bekleniyor.

7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre ise bu sayı 43 bin 270 olabilir.

OLASI BİR DEPREMDE İSTANBUL'U NELER BEKLİYOR?

Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu’nun İBB için geçtiğimiz yıllarda hazırladığı proje sonuçlarına göre İstanbullular şu riskle karşı karşıya:

Küçükçekmece: İBB Afet merkezinin raporunda deprem konusunda en riskli ilçe olarak belirtiliyor. Fakat olası bir depremde yıkılacak bina sayısı diğer ilçelere göre düşük. Küçükçekmece’deki 53 bin 138 binanın 9 bini yıkılma riski taşıyor.

Güngören: En riskli ilçe Küçükçekmece olarak açıklansa da araştırma sonuçları aslında en riskli ilçenin Güngören olduğunu gösteriyor. Güngören’deki 9 bin 538 binanın 7 bin 300’ü yıkılma riski taşıyor.

Bahçelievler: İstanbul depreminde en fazla ölüm ve bina çökmelerinin yaşanacağı semtlerden biri de Bahçelievler. Büyükşehir Belediyesi'nin bina taramasına göre Bahçelievler’deki 20 bin 424 binadan 15 bini yüksek risk altında.

Fatih: Olası bir depremde incelenen 27 bin 884 binanın 2 bin 750’si yüksek yıkılma riski taşıyor.

Bayrampaşa: İlçede 19 bin 973 binanın 6 bin 150’sinin yüksek risk taşıdığı belirlendi. İlçede depreme göre uygun tedbirler alındı ve ilk adım olarak deprem zemin etütleri yapıldı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…