New York Post'tan sert çağrı: Türk diplomatlar ihraç edilsin

21 Haziran 2017
New York Post'tan sert çağrı: Türk diplomatlar ihraç edilsin

New York’un önemli gazetelerinden 3 milyon trajlı New York Post, haftanın ilk günü sert bir başyazı yazı yayınlayarak ABD’de AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘meşru protestoculara’ saldıran korumalarının yol açtığı kriz sonrası ABD’deki Türk diplomatlarının sınırdışı edilmesi çağrısında bulundu.

Yazıda Kongre’den daha fazla yaptırım istenirken, Erdoğan’a mesaj için ‘Türk diplomatlar kovulsun’ ve ‘üst düzey Türk yetkililerine vize verilmesin’ talepleri yükseldi. NY Post’ta çıkan baş yazıda Erdoğan için de sert ifadeler kullanıldı.

Washington kolluk kuvvetleri, Türk elçiliği önünde yasal haklarını kullanan göstericilere saldıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarına dava açmıştı. Geçtiğimiz ay ABD topraklarında gerçekleşen bu koruma saldırısı ile ilgili 12 kadar koruma için yerel kolluk kuvvetleri geçtiğimiz hafta dava açmasına rağmen bu federallerin harekete geçmesi için bir hayli geç bir zaman.

‘Diktatör Erdoğan iade etmez’

Artan diktatörlük eğilimi ile Erdoğan’ın bu haydutları işledikleri suçtan dolayı iade etmesi olası gözükmüyor. Diktatörler en nihayetinde sadık fedaileri olmadan yollarına devam edemezler. Ayrıca Erdoğan, Türkiye’de 130 bin kişinin tutuklandığı baskıcı tutumu protesto  eden Kürt ve Türk Amerikalı’ya zorbaca saldıran korumaların tavrını kesinlikle onaylıyor. Fakat Türk hükumeti Amerika’da, Amerikalılara yapılan bu saldırının bedelini ödemek zorunda.

İki Türk tutuklandı, korumalar isteniyor

Başkent polisleri, korumalarla birlikte saldıran Virginya’dan Sinan Narin ve New Jersey’den Eyup Yıldırım’ı tutukladı. Ancak Dışişleri Türkiye’ye “ek yaptırım” gibi bir uygulamaya gidileceğinin sinyalini vermiyor. Bu olay Türkiye’ye yapılacak 1,2 milyon dolarlık küçük silah satışını dondurmuş gibi gözüküyor. Fakat Kongre açıkçası daha fazlasını bekliyor. New York Eyalet temsilcisi Eliot Engel ve Cumhuriyetçi parti çoğunluk lideri Kevin McCarthy saldırıyı kınamak için bu ay öncü rol oynadı.  Dışişleri Bakanlığından Erdoğan’ın mesajı net olarak alıncaya kadar Türk diplomatların kovulmaya başlamalı ve üst düzey Türk yetkililerine vize vermemeli.

Yasaların Büyükelçilik konutu önündeki eylem için izin gerektirmediğini biliyorduk. Fakat ABD'deki teamül, polise bilgi verilerek, güvenlik tedbirleri almasına imkan tanımak şeklindeydi. Örgüt sempatizanlarının polise bilgi vermekten kaçınması, bizde, "Büyük bir olaya davetiye mi çıkarılmak isteniyor?" endişesini doğurmuştu. Çünkü daha güçlü güvenlik tedbiri alınmasını sağlayabilecekken bunu yapmamışlardı.

Washington Türk Büyükelçilik konutu önünde aslında neler yaşandı

Abidin Mutlu

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…