Erdoğan’ın korumaları ile ilgili Yasa Tasarısı bugün oylanacak!

25 Mayıs 2017
Erdoğan’ın korumaları ile ilgili Yasa Tasarısı bugün oylanacak!

AKP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan Washington’da sadece bir gün kaldı ama yaşanan olaylara tepkiler 8 gün sonra artarak sürmeye devam ediyor. Dün hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Kongre üyeleri tarafından yeni bir önerge sunularak Washington’da Erdoğan’ın korumaları tarafından barışçıl protestoculara yapılan ‘şiddet’ kınandı ve bu saldırıyı yapanların adalet önüne çıkarılması talebi yapıldı.

Önergeye imza atanlar sıradan Kongre üyeleri değil. Aksine, Kongre’nin ve ABD’nin en güçlü ve en tanınmş her iki partiden gelen Kongre üyeleri. Kongre Dışilişkileri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce, aynı komitedeki kıdemli Demokrat Eliot Engel, Kongre’nin Cumhuriyetçi Çogunluk Grubu lideri Kevin McCarthy (Kongre’de Cumhuriyetçilerin en kıdemli 2. ismi, Meclis Başkanından sonra), Kongre’deki 2. en güçlü Demokrat parti lideri Steny Hoyer bu önergeyi imzaya açan dört etkili üye. Önergenin ismi HR 354. Bu önergenin Perşembe günü, Kongre Dışilişkiler Komitesinde oylanması ve kabul edilmesi bekleniyor.

Önerge, geçen hafta yapılan saldırının daha önce de Erdoğan hükümetinin sergilediği davranışın bir devamı olarak görülüyor. Önergede ayrıca olanların sadece protestoculara saldırı değil aynı zamanda Amerikan demokrasisinin en temel prensipleri olan ifade ve toplanma özgürlüklerine de saldırı olduğu ifade edildi.

Washington Hatti’nin elde ettiği yasatasarında Erdoğan’ın korumalarının 2011 yılında BM’de yaptığı kavga, geçen yıl Brookings Enstitü önünde yaptığı kavgada hatırlatılıyor. Erdoğan’ın hiçbir tehlike altında olmadığı halde korumalarının saldırganlığına vurgu yapılıyor. Soruşturmaların ivedilikle yapılması ve suçluların cezalandırılması talep ediliyor.

Kongre Üyeleri Ayaklandı

Öte yandan Kongre üyesi Carolyn Maloney’in hazırladığı ve ABD Dışişleri Bakanlığına gönderdiği mektuba imza atan Kongre üyesi sayısı 28’e yükseldi. Kongre üyeleri, 16 Mayıs günü Washington’da barışçıl gösterilere saldıran korumalardan hesap sorulmasını talep ediyor.

Öğlen 12’de yapılacak toplantıda konuşmacılar Ezidi Fonu Başkanı Lusik Usoyan, Türk Rezidansı önündeki anti-Erdoğan protestolarını organize eden Murat Yusa ve Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) başkanı Aram Hamparian katılacağı ilan edildi.

Komite’de yapılacak toplantıya yeni konuşmacılar da eklenebilir. Komitede toplantıda Türkiye’nin ağır bir şekilde eleştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Tartışma canlı olarak Kongre’nin websitesi www.foreignaffairs.house.gov adresinden yayınlanacak.

Ilhan Tanir, WashingtonHattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…