Marmara Üniversitesi diploma arşivinde Erdoğan’ın diploması arandı..Sonuç?

29 Mayıs 2016
Marmara Üniversitesi diploma arşivinde Erdoğan’ın diploması arandı..Sonuç?

MEMLEKETİ DİPLOMASIZ BİR CUMHURBAŞKANI MI YÖNETİYOR? --Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dair yıllardır süren tartışmalarda bir türlü sonuca varılamayan bir mesele var: Üniversite diploması.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun yıllardır tartışılan ve bir türlü sonuca bağlanamayan "DİPLOMA" sorunu bir boyut daha kazandı. Marmara Üniversitesinden mezun olan Erdoğan'ın "Marmara Üniversitesi diploma arşivi"nde kayıtlı olmadığı ortaya çıktı.

Uzun yıllardır bu meseleye dair muamma devam ediyor. Son yıllarda konuyu bir çok gazeteci ve yazar gündeme getirirken aslında tartışma çok eskilere uzanıyor. Öyle ki Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu 1994 yılında dahi tartışmanın olduğu görülüyor. Yani tartışmanın en az 22 yıllık bir geçmişi var.

OdaTV'de yer alan habere göre; Bu uzun geçmişe rağmen dikkat çekici olan Erdoğan’ın hiçbir zaman bu çelişkileri giderecek ve herkesi tatmin edecek yanıt vermiyor olması.

Bu yanıtın önemi şuradan kaynaklanıyor: 4 yıllık üniversite mezunu olmayan kimse Cumhurbaşkanı olamıyor. Haliyle Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nın hukuki zemini için bu çelişkinin giderilmesi gerekiyor.

YAYINLANAN DİPLOMADAKİ TUHAFLIK

Bu konuya dair bugüne kadar yayınlanmayan bir ayrıntı daha var.

Şöyle anlatalım…

Erdoğan’ın üniversiteye hangi tarihte girdiğine dair hiçbir yerde bir kayıt görünmüyor.

Refah Partisinin 94 seçimlerinde aday tanıtım evraklarında Erdoğan’ın üniversiteye “1974-75” girişli olduğu bilgisi var. Mezun olduğu tarih için ise yine aynı bildiride 1979 mezunu olduğu ifadesi geçiyor. Sonradan 1981 diye bildirildiğine ilişkin Milliyet Gazetesi haberi de dikkat çekiyor.

Bunlar dışında İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nden alındığı iddia edilen Mezuniyet Belgesi’nde ise mezuniyet yılına 1981, mezuniyet dönemine ise Şubat yazılmış.

Akademide “Şubat” diye bir dönem olmadığını, bir döneme kadar “Yaz ve Güz” dönemleri varken, şu anki mevcut sistemde “Bahar ve Güz” dönemleri olduğunu not edelim.

Bir parantez açarsak Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde Diploma tartışmaları büyürken Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül kamuoyuna yazılı bir açıklama yapmış, bir de duplikat diploma yayınlamıştı.

Duplikat diploma meselesine sonra geleceğiz fakat Rektör yazılı açıklamasında diplomayı vermek için üniversite kayıtlarından hiç bahsetmemiş, yalnızca yukarıda yazdığımız mezuniyet belgesinin mevcut olduğunu söylemişti. Buradan anlıyoruz ki diploma bu mezuniyet belgesine dayanarak verilmişti. Zaten Rektör’ün yayınladığı diplomada da mezuniyet yılı 1981, mezuniyet dönemi ise yine Şubat yazıyordu. 1981 yılı Şubat döneminin 1980-1981 eğitim ve öğretim yılı içerisinde olduğunu üniversite ile ilgili olan herkes biliyor.

Marmara Üniversitesi dönem rektörünün yayınladığı diplomada bir de diploma numarası“8345” yazıyor. Yayınlanan diplomanın fotoğraflarına bakıldığında bu rakam açıkça görülüyor.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SİSTEMİNDE DİPLOMAYI ARADIK

Bunu da not ederek konumuza gelelim…

Marmara Üniversitesi’nin “bir diplomanın Marmara Üniversitesi tarafından verildiğini doğrulamak” -yani iş başvurusu yaptığınızda sunduğunuz diplomanın gerçek olup olmadığını sorgulanabildiği resmi bir sistem- için kurduğu diploma doğrulama sisteminde Erdoğan’ın mezuniyet bilgileriyle sorgulama yaptığınızda herhangi bir kayıt bulunamıyor.

Ancak Erdoğan’ın yukarıda kamuoyuna açıklanan diplomasından farklı bilgilerle sorgulama yaptığınızda, yani mezuniyet tarihini 1981-1982 olarak sorguladığınızda karşınıza kayıt çıkıyor.

Mantıklı düşününce iki ihtimal görünüyor.

Ya söz konusu diploma sahte ya da diploması zaten tartışmalı olan Cumhurbaşkanı’nın Marmara Üniversitesi sistemine kaydı yapılmış ancak mezuniyet tarihi yanlış girilmiş.

YSK, Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında sunulan diplomayı o sistemde sorguladı mı? Bu çelişkiyi gördü mü? Buna rağmen mi adaylığı kabul etti? Bunları bilmiyoruz.

Şüpheciliği elden bırakmadık ve bir de aynı diploma doğrulama sisteminde internette basit bir aramayla ulaşılabilen TC Kimlik numarasını girerek, Rektör’ün yayınladığı “8345” diploma numarasını sorguladık. Ancak böyle bir diplomanın kaydı olmadığını gördük.

Özetle Marmara Üniversitesi dönem rektörünün yayınladığı ve YSK’ya da bildirilmiş olan diplomanın bilgileri Marmara Üniversitesi’nin kayıtlarıyla uyuşmuyor. /ABC

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…