Rusya: Türkiye istediği her şeyi yapabileceğini sanıyor

6 Mayıs 2016
Rusya: Türkiye istediği her şeyi yapabileceğini sanıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "NATO, egemen bir ülkenin hava sahasının üyesi tarafından ihlal edilmesine göz yumuyor. Görünen o ki, Türkiye, AB ile imzaladığı sığınmacı anlaşması nedeniyle istediği her şeyi yapabileceğini sanıyor. Ankara, Avrupa'ya kendi koşullarını dikte edebileceğini ve AB'ye açıkça şantaj yapabileceğini düşünüyor.''

Haftalık basın toplantısı düzenleyen Zaharova, "Moskova, Halep'teki sessizlik rejiminin güçlendirilmesi için çaba gösteriyor. Suriye'deki teröristlerle tavizsiz mücadele konusunda ısrarcıyız ve partnerlerimizi de buna katılmaya davet ediyoruz" dedi.

Zaharova, Türkiye-Suriye sınırı üzerinden Halep'e militan ve silah akışı gözlendiğini de vurguladı.

‘EL NUSRA’YA TÜRKİYE SINIRI ÜZERİNDEN SİLAH VE MİLİTAN DESTEĞİ SÜRÜYOR’

Zaharova, El Nusra Cephesi'nin Türkiye sınırı üzerinden silah ve militan desteği almayı sürdürdüğünün altını çizdi.

'ABD, MUHALİFLERE NÜFUZ EDEMİYOR'

Bu arada Zaharova, Washington'un muhalifleri Halep'te teröristlerin kontrolünde bulunan bölgelerden çıkmaları konusunda ikna edemediğini söyledi.

"Sorun şu ki, ABD, destekledikleri muhaliflere El Nusra Cephesi'nden ayrılmaları konusunda nüfuz edemiyor" diyen Zaharova, “El Nusra militanları muhalif grupları yeni kanlı provokasyonlar için kullanıyor" diye konuştu.

​'KİMYASAL TERÖR, SURİYE VE IRAK'TA İVME KAZANIYOR'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye ve Irak'ta kimyasal terörün ivme kazandığını belirtti. "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Başkanı Ahmet Üzümcü, IŞİD militanlarının kimyasal silah üretmek için gerekli teknolojilere, bilgilere ve içeriklere erişim sağlayabileceğine dair çekincelerini dile getirdi. Üzümcü'nün ifadeleri, Rusya'nın Suriye ve Irak'a ilişkin değerlendirmeleriyle tümüyle örtüşüyor. Bu iki ülkede kimyasal terör ivme kazanıyor" diye devam eden Zaharova, bunun sadece Suriye'deki değil Ortadoğu'nun genelindeki durumu istikrarsızlaştırabileceğini vurguladı.

'ANKARA, AVRUPA'YA KENDİ KOŞULLARINI DİKTE EDEBİLECEĞİNİ VE AB'YE AÇIKÇA ŞANTAJ YAPABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR'

Zaharova, Türkiye'yi Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki hava sahasında 'tehlikeli uçuşlar' gerçekleştirdiği için de eleştirdi.
Son ihlallerin AB-Türkiye sığınmacı anlaşmasının ardından yaşandığına dikkat çeken Zaharova, "NATO, egemen bir ülkenin hava sahasının üyesi tarafından ihlal edilmesine göz yumuyor. Görünen o ki, Türkiye, AB ile imzaladığı sığınmacı anlaşması nedeniyle istediği her şeyi yapabileceğini sanıyor. Ankara, Avrupa'ya kendi koşullarını dikte edebileceğini ve AB'ye açıkça şantaj yapabileceğini düşünüyor. Türkiye'nin düşüncesiz politikası, Doğu Akdeniz'de de gerginliğin tırmanmasına yol açacak" dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…