27 cenaze Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, 52 yaralı nerede?

9 Şubat 2016
27 cenaze Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, 52 yaralı nerede?

JİTEM adlı twitter hesabından iki gündür yayınlanan çok sayıda cenaze fotoğrafı, yaralıların bulunduğu 2'inci bodrumdan çekildiği yerel kaynaklar tarafından teyit ediliyor. Yayınlanan fotoğraflarda cenazelerin yanmış olması ve enkaz altında kalmış olmaları da bodruma ilk saldırının, yerel kaynakların da belirttiği gibi çatışma değil de bombalama sonucu gerçekleştirildiğini gösteriyor. 

Şırnak’ın Cizre ilçesi Cudi Mahallesi'ne giden belediye ambulansları şu ana kadar 27 cenazeyi Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Cenaze sayısının daha fazla olduğu ve ambulansların tekrardan mahalleye gitmesinin beklendiği belirtiliyor.

JINHA’nın haberine göre, cenazeleri almak üzere Cudi Mahallesi'ne giden belediye ambulansları şu ana kadar 27 cenazeyi Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırdı.

Büyük bir kısmı yanmış ve beden bütünlüğü bir çoğunda olmayan cenazelerin 26'sının Narin Sokak'ta 1 cenazenin ise Doğuş Sokak'ta alındığı belirtildi. Cenazelerden 5 yada 6'sının kadınlara ait olduğu bildirildi.

Alınan cenazelerin asker ve polis tarafından ceset torbasına konulmuş olduğu belirtilirken, cenaze sayısının daha fazla olduğu ve ambulansların diğer cenazelerin alınması için tekrar mahalleye gitmesi bekleniyor.

Devletin katliam sürecinin medya ayağı olarak görevlendirdiği TRT'nin Cizre'de yaşanan katliam akşamı, "60 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyon tamamlandı" haberi bir günlük sessizlikten sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yalanlanırken, katliamda rol alan tetikçilerin sosyal medya üzerinden çok sayıda yanmış ve parçalanmış haldeki cenaze fotoğraflarını paylaşması ise Davutoğlu'nu yalanladığı gibi katliamın nasıl karartılmaya çalışıldığını gözler önüne serdi. HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise orada sadece 10 cenazenin olmadığını belirterek "Bodrumda bulunan 52 insan nerede diye soruyoruz" dedi.  

Şırnak'ın Cizre ilçesi Cudi Mahallesi'nde 52 yaralı ve 10 cenazenin bulunduğu bodruma devlet güçleri tarafından yapılan saldırıya ilişkin ayrıntılar Saray basını ve hükümet tarafından manipüle edilmeye çalışılırken, kentteki kuşatmadan dolayı katliamın ayrıntılarına ulaşılamıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, katliamın boyutunu gizlemek amacıyla devlet televizyonu TRT'nin haberini dahi yalanlayıp, Şırnak Valiliği'nin "10 terörist öldürüldü" açıklamasının esas alınması gerektiğini söyledi fakat hastane personelinin dahi kapalı kapılar arkasına kilitlenmesi gerçeğin nasıl gizlendiğini ortaya koyuyor. 

Başbakan gerçeği gizliyor, tetikçiler katliamı itiraf ediyor 

Hükümet yetkilileri ve AKP basını katledilenlerin sayısına ilişkin farklı açıklamalar yaparken, operasyon yapıldığı bilinen ikinci bodrumdaki 52 kişiden haber alınamaması ve katliamın tetikçiliğini yapan kontra güçlerinin yaralıların bulunduğu ikinci bodrumdan paylaştığı fotoğraflar devletin büyük bir katliama ve insanlık suçuna imza attığını kanıtlıyor. JİTEM adlı twitter hesabından iki gündür yayınlanan çok sayıda cenaze fotoğrafı, yaralıların bulunduğu 2'inci bodrumdan çekildiği yerel kaynaklar tarafından teyit ediliyor. Yayınlanan fotoğraflarda cenazelerin yanmış olması ve enkaz altında kalmış olmaları da bodruma ilk saldırının, yerel kaynakların da belirttiği gibi çatışma değil de bombalama sonucu gerçekleştirildiğini gösteriyor. 

'Mahalle komple yıkılmış 10 cenaze ve 52 yaralı nerede?'

Son iki gündür HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, devlet güçlerinin saldırı düzenlediği binaya söz konusu saldırının gerçekleştiği akşamın sabahı ulaştıklarını ve yaralılardan binada 9'u yanarak can veren 10 cenazenin yanı sıra 52 yaralının olduğu bilgisini aldıklarını ve bunu da kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi. Saldırı akşamı binanın bulunduğu alandan son iki ayda Cizre'de yaşanan en şiddetli patlama seslerinin duyulduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, dün mahalleye yaklaşan belediye personellerinin de mahallenin devlet güçlerinin ablukası altında olduğunu ve evlerin tamamen yıkılmış olduğunu gördüklerini aktardı. Sarıyıldız, "Zaten o mahalle asker polis ablukasında. O mahalleden kimsenin bir yere sağ olarak gitmesinin imkanı yok. Çünkü orası günlerdir abluka altındaydı. Şimdi 10 cenaze ve 52 yaralı nerede diye soruyoruz" dedi.

'Kendi telsiz konuşmalarında 25-30 cenazeden bahsediyorlar'

 Saldırının olduğu gece operasyona katılan askerin aralarında yaptıkları telsiz konuşmalarında da binanın altında 25-30 cenaze olduğu yönünde konuşmalar geçtiğini öğrendiklerini belirten Sarıyıldız, "Onların kendi aralarındaki telsiz konuşmaların da sadece o binanın çöken bodrumunda 25-30 insanın kaldığı belirtilmiş. Bu onların telsizine yansıyan konuşmalarında öyle geçiyor. Operasyonda görev yapan bir uzman çavuş bunu güvenilir bir arkadaşına söylemiş ve bu basına da yansıdı. Bu da bir bilgi" ifadesinde bulundu. 

 'Katledilenlerin sayısının 10 olduğuna inanmıyoruz'

 JİTEM ve benzeri twitter hesaplarından bugün yayınlanan cenaze fotoğraflarına da değinen ve yerel kaynakların fotoğrafların yaralıların bulunduğu ikinci bodrumdan çekildiğini teyit ettiklerini belirten Sarıyıldız, "Orada katledilenlerin sayısının 10 olduğuna inanmıyoruz. Son yayınlanan cenazeler binaların altında kalmış ve yanmışlar. Bunlar yeni görüntüler ve oraya ait görüntüler. Devlet orada işlediği insanlık suçlarının görülmesini istemediği için giden cenaze araçlarımızı boş gönderdiler. Türkiye orada insanlık suçu işliyor. Uluslararası savaş mahkemelerinde yargılanacağı için o mahalleye kimseyi sokmuyor arada bir öylesine sanki hali sorun varmış gibi silah patlatıyor. Oradaki insanların hepsi yaralılar ve bir binada bir araya gelmişler ve öyle anlaşılıyor ki bir kısmı infaz edilmiş. Bu büyük bir suçtur" diye konuştu.

 '15'i yaralı 25 kişi bir tabuta dönüşmüş bodrumun içinde'

 İki haftayı aşkın süredir hastaneye kaldırılmayı bekleyen 15 yaralı 9 kişi ve hastaneye kaldırılmayı beklerken yaşamını yitiren 7 cenazenin bulunduğu Cudi Mahallesi Bostancı Sokak'taki evin bodrumuna ilişkin de konuşan Sarıyıldız, şunları söyledi: "Birinci bodrumda 20 gün önce 31 insanın olduğu isimleri ile kimlikleri ile açıklandı. Yaralıların fotoğrafları yayınlandı. En son orada 15 yaralı 9 kişi vardı ve 7 cenaze vardı. Şu an 4 katı tamamıyla çökertilmiş kapalı bir tabuta dönüştürülmüş durumda. O bodrumdaki durumun kendisi dahi bu siyasi iktidarın altından kalkamayacağı bir savaş suçudur. Bu insanlardan neden hala alınmıyor. 10 gün önce 10 anne oradaki binanın başına gidiyor. Orada operasyonel güçlerin o binanın başında nöbet tuttuğunu görüyorlar. Özellikle yaralıları çıkartmıyorlar. 4 katlı bir bina tamamıyla yıkılmış ve yaralılar o binanın bodrumunun altındadır şu an. O insanlar nasıl çıkacaklar. O insanlar feci bir şekilde ölüme terk ediyorlar. BU günümüz dünyasının en vahşi insanlık suçudur." 

HDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız twitter'dan olayla ilgili açıklaması ise şöyle:

Faysal Sarıyıldız@FaysalSaryldz1 sa.

1 saat önce

Davutoğlu:Şırnak Valisine itibar edin

Efkan Ala:Cizre ile ilgili son haberler doğru değil

Hakikat:Sadece şimdi 27 cenaze hastaneye taşındı

Sarıyıldız'dan "Cizre'nin Madımak'ı için araştırma önergesi

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre'deki katliama ilişkin Meclis Araştırması istedi 

Cizre'deki devlet vahşetine ilişkin araştırma önergesi veren Sarıyıldız, "14.12.2015 tarihinde Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde Şırnak Valiliği’nin kararı ile sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Cizre’de 56 gündür devam eden sokağa çıkma yasağında kimliği açık 78, henüz kimliği tespit edilemeyen 20’yi aşkın kişi hayatını kaybederken, 100’lerce kişi de ateşli silahlara bağlı olarak yaralanmıştır. İlçe merkezine yönelik saldırılar nedeni ile 100 bine yakın kişi göç etmek zorunda kalmıştır" dedi.

'Sokağa çıkma yasağı' nedeni ile sivillerin yaşam hakkının ihlal edildiğini, sağlık hakkına erişiminin engellendiğini belirten Sarıyıldız, şunları belirtti:

'DEVLET İTFAİYE VE AMBULANSI ENGELLEDİ'

"04.02.2016 tarihinde Cizre’nin Cudi Mahallesi'nde içerisinde yaralıların da olduğu 37 kişinin bulunduğu bir binaya isabet ettiği belirtilen havan topları nedeni ile yangın çıkmıştır. Yaşanan bu insani felaket nedeni ile Grup Başkanvekilimiz İdris Baluken ve Çağlar Demirel itfaiye ve ambulansların olay yerine hemen intikal etmesi için İçişleri Bakanlığı ve ilgili kamu kurumlarıyla en üst düzeyde temaslarda bulunmuştur. Ancak, İçişleri Bakanlığı yetkilileri kolluk güçleri tarafından itfaiye ekiplerine engel çıkarılmayacağı taahhüdü vermiş olmasına rağmen gidişlerine devlet güçlerince izin verilmemiştir. Olayın meydana geldiği günün ertesinde sabah saat 08.00’de evde bulunan bir şahıs ile kurulan irtibat neticesinde yangına müdahale edilmediği için 9 yurttaşın yaşamını yitirdiği, 27 yurttaşın da ağır yaralandığı bilgisi iletilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda Sağlık Bakanlığı yetkililerine durum aktarılmış, bölgeye hızla ambulansların gönderilmesi talebi iletilmiştir. Bu süre içerisinde, bir buçuk saat boyunca, Grup Başkanvekillerimizin İçişleri Bakanına ve Bakanlık yetkililerine ulaşmaya çalışmasına rağmen telefonlarına yanıt verilmemiştir. Binadan çıkan 16 yaşındaki Abdullah Gün adlı çocuk da dışarı çıktığı gibi keskin nişancılar tarafından vurulmuştur."

'KATLEDİLEN KİŞİ SAYISI FAZLA'

Sarıyıldız, 7 Şubat'ta TRT Haber başta olmak üzere hükümete yakın medya kuruluşlarında söz konusu binaya yönelik düzenlenen operasyonda 60 kişinin öldürüldüğünün iddia edildiğini hatırlattı. "Bu haberin hemen ardından sosyal medyada kimi ırkçı ve savaş aygıtı hesaplardan söz konusu operasyona ait olduğu ileri sürülen yanmış cenazelerin fotoğrafları servis edilmiştir" diyen Sarıyıldız, şunları ekledi: "8 Şubat sabahı ise söz konusu haber TRT Haber’in yayınından kaldırılmıştır. Şırnak Valiliği de olay ile ilgili yaptığı açıklamada Cizre’de 10 kişinin öldürüldüğünü kamuoyu ile paylaşmıştır. Ancak, yerelden aktarılan bilgiler öldürülen kişi sayısının çok daha fazla olduğu yönündedir."

'İVEDİLİKLE ARAŞTIRILSIN'

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, önergesinin sonunda şu ifadelere yer verdi: "Kamuoyunda 'Cizre’nin Madımak’ı' olarak tanımlanan bu olayın araştırılması, sorumluların açığa çıkarılması, itfaiye ve ambulansların gidişine engel olan kolluk güçlerinin ve mülki amirleri hakkında etkin bir soruşturmanın yürütülmesi, 28’i ağır yaralı olmak üzere toplamda 60’a yakın kişinin bulunduğu iddia edilen binaya dönük yapılan operasyon ve operasyon sırasında yaşanan ölümler ile ilgili delillerin ve tanıkların dinlenerek sorumluların yargı önüne çıkarılması için ivedilikle bir Meclis Araştırması açılması önem arz etmektedir."

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…