BM Cizre'ye heyet gönderecek

4 Şubat 2016
BM Cizre'ye heyet gönderecek

Cizre'deki bodrumda, devlet güçlerinin ambülansları engelleyerek yaralıların ölüme sürüklenmesi, uluslararası alanda Türkiye'nin çok başını ağrıtacak. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın girişimleri üzerine, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Cizre’ye “acilen” heyet gönderme kararı aldı.

Birleşmiş Milletler’in göndermeyi planladığı heyetin 5 Şubat’ta gelmesi bekleniyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyn Raad El Hüseyin de birkaç gün önce Cizre konusunda “bağımsız soruşturma” talebinde bulunmuştu.

HDP’Lİ VEKİL MEKTUP YAZDI

BM heyetinin Türkiye’ye yapacağı “acil” ziyaret, HDP Milletvekili Sarıyıldız’ın mektubundan sonra ortaya çıktı. Sarıyıldız, Şırnak’ın Cizre ilçesi Cudi Mahallesi’nde bir binanın bodrum katında 10 günden fazladır “hastaneye kaldırılmayı bekleyen yaralılar olduğunu” ifade ederek, bu yaralıların hastaneye kaldırılmasına ilişkin 23 Ocak’tan beri yaptıkları girişimlerin “sonuçsuz kaldığını” söyledi. HDP milletvekili mektubunda, “İvedilikle müdahale edilmesi gereken bu vahim durumun aciliyeti söz konusudur” ifadesini kullandı.

BM İNSAN HAKLARI KOMİSERİ ELEŞTİRMİŞTİ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri El Hüseyin de Cizre’de güvenlik güçleri tarafından “sivillere yönelik ateş açıldığı” iddiasıyla ilgili “bağımsız soruşturma yapılması” talebinde bulunmuştu. El Hüseyin, iki gün önce yaptığı yazılı açıklamada, Türk güvenlik güçlerinin “silahsız ve sivil kişilere şiddet uyguladığına” ilişkin iddialar bulunduğuna da dikkat çekerek, bu konuda soruşturma başlatılmasını istemişti.

Zeynep GÜRCANLI / SÖZCÜ

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…