Rusya savaştan söz etmeye başladı

2 Şubat 2016
 Rusya savaştan söz etmeye başladı

RUSYA’NIN YANITI ŞİDDETLİ OLACAK --Türkiye ile Rusya arasında derinleşen krizin bir çatışma ile sonuçlanabileceğinin Rusya tarafından artık yüksek sesle dile getirilmeye başlandığı bildiriliyor.

Uçak krizinin yaşandığı ilk günden bu yana Rusyanın vereceği cevabın ne veya neler olabileceği konusunda pek çok şey yazılıp çizildi. Krizin başından beri Rusya tepkilerini ekonomik ve siyasi düzeyde artırmakla yetinirken askeri bir cevap vermekten kaçınıyor ve bu anlamda tansiyonun düşmesi için bir açık kapı bırakıyordu.

Ancak görünen o ki,ABC Moskova Temsilcisi M. Esen'in bildirdiğine göreartık Türkiye ile askeri bir çatışma olasılığı Kremlin’in duvarları arkasında ön plana çıkmış gibi. Zira gerek Rus basınında , gerekse akademik çevrelerde Türk-Rus çatışması olasılığı açıkca dillendirilmeye başlandı.

Rusya destekli Suriye ordusu ardı ardına yaptığı kritik operasyonlarla ülkeyi cihatçı katillerden temizlerken PYD de geri dönülmez ve göz ardı edilemez kazanımlar elde etti.

Rusya’da yapılan analizlerde; Cenevre görüşmelerinde AKP’nin yaratmaya çalıştığı denklemin boşa çıkması üzerine, PYD’yi durdurabilecek bir gücün kalmadığı belirtilerek, tutumunda ısrar etmesi halinde Türkiye’nin önünde Suriye’ye askeri bir müdahelede dışında seçeneğin kalmadığı ileri sürülüyor

AKP SAVAŞ OYUNU OYNUYOR

Ankara tarafından önceki gün bir Rus uçağının Türkiye hava sahasını bir kez taha ihlal ettiğinin ileri sürülmesi, yandaş medya üzerinden kaba bir propagandaya başlanması ve AKP hükümetinin hameset edebiyatı yapması Rusya’da dikkatle izleniyor.

Rusya tarafından net olarak ve kimi zaman alaycı ifadelerle reddedilen bu iddia da diğerleri gibi sonuçları Türkiye toplumu tarafından ağır şekilde ödenecek faturaya eklenmiş durumda. AKP hükümetinin bu tutumu, Moskova’da Rusya ile NATO’yu karşı karşıya getirmeyi amaçlayan bir çatışma hazırlığı olarak yorumlanıyor.

RUS KAMUOYU SAVAŞA HAZIRLANIYOR

Rusya’da da kamuoyu sistematik şekilde bir savaş olasılığına hazırlanıyor. Rusya Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Semyon Bagdasarov, “Erdoğan yeni bir provakasyon peşinde!” diyor. Bu yaklaşım bir çok kurum tarafından paylaşılıyor.

Semyon Bagdasarov, önceki gün bir kez aha Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yeni ve oldukça tehlikeli bir provakasyon hazırlığında olduğunu ileri sürdü. Yeri gelmişken belirtelim; Bagdasarov Rus istihbarat ve Kremlin yetklileri nezdinde saygın ve oldukça iyi ilişkilere sahip bir akademisyen. Bu provakasyonun hava yerine karada yapılacağını belirten akademisyen, Türk bordo berelilelerinin yaklaşık 2 haftadır Suriye’de operasyonlara katıldığını, Türkiye’nin fiilen  Suriyede yer aldığını ve çatışmanın artık an meselesi olduğunu da belirtti.

Russkaya Slujba radyosuna konuşan Bagdasarov, Suriye’de savaşmakta olan Türk özel birliklerinin en önemli görevlerinden birininde Rus uçaklarını fırsat buldukları anda düşürmek olduğunun bilindiğini ve Erdoğanın istediği şeyin hep hayalini kurduğu tampon bölgeyi elde etmek amacıyla silahlı çatışmayı genişletmek olduğunu öne sürdü.

Bu arada Kommersant gazetesinde çıkan bir haber analizde ise, Mısır’da düşürülen Rus yolcu uçağına düzenlenen sabotajın da “Türk Bozkurtlar örgütü tarafından yapılmış olabileceği” iddia edildi. Bu sabotajın IŞİD tarafından üstlendiğini anımsatan bazı gözlemciler, bu iddianın kamuoyunu ve halkı Türkiye ile sıcak bir çatışmaya hazırlamak için ortaya atıldığını belirtiyor.

Rusya’nın saygın gazetelerinden Kommersant gazetesi Rus istihbarat servisinden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, “Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) düşürülen Rus yolcu uçağının arkasında IŞİD ve diğer katillerle birlikte hareket eden, Mısır da dâhil olmak üzere birçok Arap ülkesinde faaliyetlerini sürdüren Türk radikal milliyetçi yapılanma ‘Bozkurtlar’ örgütünün olabileceğini düşünüyor” diye yazdı.

Moskova’daki çok önemli bir başka gelişme ise, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un yaptığı açıklamaydı. Sözcü açıklamasında, “Türkiye Suriye’de sivilleri hedef alan saldırılar düzenliyor” dedi.

Konaşenkov açıklamasında Türkiye’nin Suriye’de sivil yerleşim bölgelerine topçu saldırısı düzenlediğine dair “Çürütülmesi imkansız” delillere sahip olduklarını belirtti.

JOE BIDEN SAVAŞ OLASILIĞI NEDENİYLE GELDİ

Kremlin’e yakın güvenilir kaynaklar, AKP Hükümeti ve Erdoğan’ın tehlikeli bir oyun oynadığı, kurnazlık yapmaya çalıştığını ve durumun ciddiyetini kavramadığını belirtiyor. Aynı kaynaklar, Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, savaş olasılığının yükselmesi nedeniyle, Ankara’yı uyarmak ve Rusya’nın beklentilerini net bir şekilde AKP yönetimine iletmek için Türkiye’ye geldiğini de öne sürüyor.

Bu durum, Rusya’nın AKP’yi muhatap alınmadığını, onun arkasındaki güç olarak gördükleri ABD ile görüşmeyi tercih ettikleri şeklinde yorumlanıyor. Rus yönetiminin Türkiye ile bir çatışmayı artık kaçınılmaz gördüğü ve bu duruma uygun bir diplomatik hazırlık yaptığı belirtiliyor.

RUSYA’NIN YANITI ŞİDDETLİ OLACAK

Yine Kremlin’e yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre; Rus istihbaratının elde ettiği bilgelerin Türkiye’nin Cerablus bölgesinden askeri bir müdahaleye girişeceğini gösterdiği, ancak böyle bir müdahaleye karşı Rusya’nın cevabının ise "şiddetli ve sonuç alıcı" olacağı vurgulanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, uçak krizinin ardından benzer yeni bir askeri  provakasyon nedeniyle kamuoyu önünde düşeceği “zayıf lider” imajını kabul etmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Putin’in, yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle imajının sarsılmaya başladığı şu günlerde, yeniden güç kazanmak için Türkiye ile savaştan kaçınmayacağına da neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…